Școala de vară de Gastroenterologie și Hepatologie, ediția 2021
- 414 просмотров
Medici gastroenterologi, interniști și medici de familie s-au întrunit la 17 și 18 iunie curent în cadrul tradiționalei Școli de vară de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova. Specialiștii au abordat subiecte specifice domeniului patologiei hepatice și digestive, printre care hepatitele virale, medicamentoase, ficatul gras, ciroza hepatică, pancreatita cronică, cancerul de colon, dar și interrelația dintre infecția COVID-19 și patologia intestinală.
Școala de vară de Gastroenterologie și Hepatologie este remarcabilă prin actualitatea tematicilor abordate și dezbaterea celor mai stringente probleme din domeniul sănătății digestive, a declarat Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care a participat cu un cuvânt de salut în deschiderea evenimentului.
Rectorul a accentuat că „bolile digestive şi hepatice sunt cauza diminuării calităţii vieţii şi statutului social pentru o mare parte a populaţiei din ţara noastră, iar mortalitatea prin bolile hepatice ocupă al III-lea loc în structura generală a mortalităţii. De aceea, comunicările din cadrul acestei întruniri sunt valoroase atât din punct de vedere ştiinţifico-practic, cât și sub aspect social”.
Potrivit profesorului universitar Eugen Tcaciuc, șef al Disciplinei de gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă, similar edițiilor anterioare, evenimentul științific a fost unul interdisciplinar, unde au fost discutate și aspecte ale tratamentului chirurgical al coprostazei cronice decompensate, dar și al screeningului cancerului de colon și al polipilor colonici. Una dintre sesiuni a fost organizată în colaborare cu Centrul de Educație Chișinău al Federației Mondiale de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (WFUMB), un partener al comunității gastroenterologilor din țara noastră.
În cadrul evenimentului a fost desfășurat un workshop științifico-practic, unde au fost prezentate posibilități actuale de diagnostic imagistic al patologiei hepatice și digestive, rolul ultrasonografiei în diagnosticul tulburărilor de defecație, dar și importanța ecografiei cu contrast în evaluarea formațiunilor de volum hepatice.
Ediția curentă a Școlii de vară a fost un eveniment internațional, comunicările fiind prezentate de specialiști notorii din România – prof. : Ioan Sporea, Anca Trifan, Alina Popescu, Roxana Șirli și conf. dr. Mirela Dănilă, Ucraina – prof.: Igori Srîpnic, Natalia Gubergriț și Leonid Pinskii, și Moldova – prof.: Eugen Tcaciuc, Svetlana Țurcan, Adrian Hotineanu, conf. Iulianna Lupașco și Elina Berliba, precum și medicii imagiști Sergiu Puiu și Carolina Țâmbală. Organizatorii Școlii de vară încurajează participarea la astfel de evenimente a tinerilor specialiști. La ediția din acest an a luat parte și Victoria Tăbîrță, proaspătă absolventă a USMF „Nicolae Testemițanu”, Promoția 2021.
Evenimentul s-a desfășurat pe platforma Google Meet și a întrunit peste 300 de participanți. O parte dintre lucrările Școlii de vară de Gastroenterologie și Hepatologie sunt plasate pe platforma YouTube și au înregistrat peste 200 de vizualizări.
Școala de vară de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova a ajuns la cea de-a cincea ediție. Din considerente epidemiologice, lucrările forumului s-au desfășurat on-line, iar organizatorii și-au exprimat speranța ca până în 2022 să revenim la normalitate, astfel încât următorul eveniment să fie cu prezență fizică, pentru a asigura o comunicare mai eficientă între participanți: dezbateri, schimb de opinii și experiențe.
Evenimentul a fost organizat de Disciplina de gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă și Laboratorul de cercetare Gastroenterologie ale USMF „Nicolae Testemițanu”, în colaborare cu Asociația Obștească „Asociația pentru Studiul Ficatului din Republica Moldova”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii