105 ani de la nașterea savantului Nicolae Anestiadi, fondator al școlii naţionale de cardiochirurgie
- 255 просмотров
O figură proeminentă a învățământului superior medical din Republica Moldova – reprezentativă pentru istoria Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” – este cea a profesorului universitar Nicolae Anestiadi, ilustru savant, emerit pedagog, personalitate notorie în domeniul cardiochirurgiei.
Nicolae Anestiadi s-a născut la 25 august 1916, în comuna Sărătenii Vechi, Orhei. După absolvirea gimnaziului din satul natal, își continuă studiile la Liceul de băieți „Vasile Lupu” din Orhei, iar în 1937 este înmatriculat la Facultatea de Medicină a Universităţii din Iaşi (actualmente Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”).
După anexarea Basarabiei de către Rusia, Nicolae Anestiadi a mers să studieze în orașul Lvov, Ucraina. Aici, la începutul războiului, este înrolat în armată, având posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de chirurg în spitalele militare. Diploma de medic o obține în anul 1943, absolvind Institutul de Medicină din Alma-Ata, Kazahstan.
În 1947 Nicolae Anestiadi revine în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) şi participă la reanimarea sistemului de sănătate, trecând, totodată, și etapele de formare a unui savant-chirurg: secundariatul clinic (1947-1949), asistent la Catedra de chirurgie (1956-1959), conferenţiar (1969), şef de catedră (1960) și profesor (1966).
În anul 1954 Nicolae Anestiadi susţine teza de doctor în științe medicale, iar în 1965 – cea de doctor habilitat, în care abordează aspecte ale proceselor purulente pulmonare, aceasta fiind și prima teză de doctor habilitat în științe medicale susţinută în RSSM.
În calitate de șef de catedră, profesorul Nicolae Anestiadi se concentrează asupra soluţionării unei probleme stringente în Medicină, în perioada postbelică – reabilitarea persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale. A fost pasionat de patofiziologia afecțiunilor chirurgicale și a reuşit să implementeze în practica sa cele mai complicate cercetări de laborator. Datorită cunoştinţelor sale vaste şi talentului de chirurg, Nicolae Anestiadi a realizat numeroase idei ştiinţifice. Împreună cu colegii de catedră a efectuat cercetări privind dereglările hemodinamice în patologia pulmonară, utilizând, în acest scop, metodele policardiografiei cu determinarea masei sângelui circulant, cu studierea echilibrului hidroionic şi a contactelor fiziologice. În clinică a studiat pe larg metodele de cercetare a funcţiei expiraţiei la bolnavii cu patologii pulmonare şi cardiace. În această perioadă Domnia Sa a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice, 4 monografii şi 3 culegeri privind diverse afecţiuni chirurgicale.
În 1961 a efectuat prima operație pe cord în țara noastră, iar în total, pe parcursul activității sale, a efectuat peste 1000 de intervenții de acest gen. Sub conducerea Domniei Sale, în 1964, în cadrul Spitalului Clinic Republican, a fost creată prima secţie de chirurgie cardiovasculară. Devine astfel și fondatorul școlii de chirurgie cardiovasculară din Republica Moldova. Chirurgul inovator Nicolae Anestiadi a pregătit 14 doctori în științe medicale şi 5 doctori habilitaţi.
Profesorul Nicolae Anestiadi a fost un om modest, sensibil, receptiv, exigent faţă de sine, dar şi faţă de colegi. Timp de 12 ani a condus Societatea Republicană a Chirurgilor, a fost preşedinte al Colegiului Ministerului Sănătăţii și membru al Colegiului de redacţie al revistei „Ocrotirea sănătăţii”. Astăzi Catedra de chirurgie nr. 1 pe care a condus-o, Asociația Chirurgilor din RM și o stradă din capitală îi poartă, cu sfințenie, numele. Nicolae Anestiadi a promovat activ cadrele autohtone și a pledat pentru cunoaşterea limbii române şi a istoriei neamului românesc. Datorită harului pedagogic, dar și a măiestriei profesionale, Nicolae Anestiadi a fost apreciat înalt de discipoli, pacienți și de întreaga comunitate medicală.
A plecat la cele veșnice la 19 noiembrie 1968.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii