Platforma DiaMed.MD – prezentată la Congresul Diasporei

Published: 26.08.2021

 

Congresul Diasporei 2021Platforma pentru diaspora medicală a Republicii Moldova – DiaMed.MD, inițiativă lansată recent de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a fost prezentată la cea de-a IX-a ediție a Congresului Diasporei, care s-a desfășurat în perioada 20-22 august curent, în cadrul Zilelor Diasporei. 

Reprezentant al USMF „Nicolae Testemițanu” la acest eveniment a fost Corina Iliadi-Tulbure, conferențiar universitar, metodist principal la Departamentul Cercetare, care a venit cu o prezentare amplă la subiect. „Platforma DiaMed.MD a fost lansată în scopul formării unui spaţiu virtual de dialog şi colaborare pentru cercetătorii din domeniul științelor medicale, foști discipoli ai Universității. Rețeaua DiaMed.MD va servi ca un mecanism permanent de comunicare între comunitatea științifică medicală din Republica Moldova și conaționalii noștri care activează peste hotare țării și de implementare a inovațiilor în știința medicală autohtonă”, a accentuat reprezentantul Universității.

La deschiderea evenimentului au participat și oficiali de stat: Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, Prim-ministrul Natalia Gavrilița și alți reprezentanți ai guvernului, precum și responsabili de cooperarea cu diaspora din cadrul instituțiilor naționale și internaționale. 

Congresul Diasporei 2021Președintele Maia Sandu a adresat un mesaj de recunoștință cetățenilor aflați peste hotare pentru că se implică activ în dezvoltarea Republicii Moldova. „Ne dorim să construim o relație de parteneriat cu concetățenii noștri din diasporă. În această relație, instituțiile statului trebuie să ofere răspunsuri și soluții croite după necesitățile voastre și să lucreze pentru a vă oferi oportunitățile de care aveți nevoie”. Șeful statului a specificat că unul dintre obiectivele guvernului ar trebui să fie lansarea programelor de reîntoarcere și reintegrare pentru toți oamenii din diasporă, astfel încât să fie create oportunități de investiții și să fie încurajată deschiderea afacerilor la revenirea în țară.  

La rândul său, Nadejda Zubco, șefa Biroului Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat, și-a exprimat gratitudinea și recunoștința „pentru implicarea diasporei în proiectele de dezvoltare locală, în desfășurarea campaniilor sociale și susținerea oamenilor aflați în dificultate atât din țară, cât și din afara țării, deoarece avem foarte multe exemple frumoase de solidaritate între cetățenii noștri aflați peste hotare”.

Conaționalii antrenați în activitățile de cercetare în domeniul medicinei, urmează să se înregistreze în rețeaua DiaMed.MD, completând un formular on-line:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnBJqyDzcgaECvQOytdmRDSEgTkUFdUGkRj9LFoZAvYhBnkg/viewform 

Inițiativa DiaMed.MD este parte a Strategiei de fortificare a domeniului cercetării și inovării la USMF „Nicolae Testemițanu” pentru perioada 2020-2030. Rețeaua DiaMed.MD urmează a fi dezvoltată și instituționalizată cu suportul BRD.

 

 Foto-credit: https://gov.md/ro

Congresul Diasporei
Congresul Diasporei
Congresul Diasporei
Congresul Diasporei
Congresul Diasporei
Congresul Diasporei
usmf
congres
diaspora
DiaMed.MD
Platforma DiaMed.MD
comunitatea științifică
comunitatea medicală
diaspora medicală

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii