ICGEB

Parteneriat durabil moldo-italian în vederea consolidării capacității de supraveghere epidemiologică în abordarea pandemiei COVID-19

Published: 24.09.2021

workshop ICGEBExperți de talie mondială și-au împărtășit experiența și cunoștințele în domeniul virologiei moleculare la un workshop cu genericul „Consolidarea capacității de supraveghere epidemiologică în abordarea pandemiei COVID-19 și a altor epidemii”, organizat de Departamentul Cercetare al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în colaborare cu Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (ICGEB) din orașul Trieste, Italia. 

Pe parcursul atelierului de lucru, desfășurat în regim on-line și off-line în perioada 21-23 septembrie 2021, participanții și-au propus să-și îmbunătățească capacitățile de cercetare în domeniul bolilor infecțioase și al sistemelor de supraveghere a sănătății și să creeze fundamentul pentru deciziile bazate pe dovezi ale autorităților moldovenești și ale factorilor de decizie din acest domeniu.

Evenimentul a fost inaugurat de către moderatorul atelierului - academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare,  care a menționat că datorită comunicării internaționale deschise și colectării rapide a datelor a devenit posibil schimbul de cunoștințe și experiență în gestionarea epidemiei COVID-19, implementarea diferitor metode de control epidemiologic, de diagnostic, tratament și management al pacienților. Cu toate acestea, comunitatea științifică din întreaga lume are încă mult de lucru pentru a înțelege și a dezvolta strategii mai bune pentru sistemul de sănătate publică, pentru a preveni și a controla extinderea pandemiei. În acest context, academicianul a evidențiat beneficiile atelierului, ce a reunit oficiali și cercetători din domeniul sănătății publice pentru a împărtăși lecțiile învățate despre virusul SARS-CoV-2.

„Scopul atelierului a fost de a crea un mediu favorabil pentru transferul de cunoștințe și opinii, generând atât soluții clinice, cât și de sănătate publică pentru combaterea virusului. Sperăm că acest workshop internațional va facilita schimbul de date de cercetare actualizate pentru a oferi un management mai bun în gestionarea epidemiei COVID-19 și a altor epidemii”, a declarat academicianul Stanislav Groppa.

workshop ICGEBRectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a accentuat că situația epidemiologică actuală este extrem de complicată și necesită o monitorizare permanentă, pentru a putea detecta și aborda timpuriu situațiile problematice, declanșate de pandemia COVID-19. Gestionarea reușită a pandemiei poate avea loc doar cu eforturi comune, în temeiul deciziilor bazate pe dovezi științifice. Acest fapt, odată în plus, denotă importanța atelierelor de lucru și altor forme de comunicare și informare internaționale.             

În concluzie, rectorul a menționat că în prezent pentru țara noastră sunt deschise noi perspective de cercetare în domeniul virusologiei și biotehnologiilor. Astfel, a fost posibilă implementarea unor proiecte internaționale de cercetare, oportunități de efectuare a stagiilor pentru tinerii cercetători în centre performante de peste hotare și, în final, deschiderea Laboratorului de virusologie în cadrul Institutului  Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al USMF „Nicolae Testemiţanu”. 

Zinaida Bezverhni, secretar de stat al Ministerului Sănătății, a menționat faptul că pandemia COVID-19 este o provocare globală și a exprimat recunoștință experților internaționali pentru suport,  consultanță și expertiză. „La nivel de minister, procesul decizional este unul complicat, de aceea mizăm pe datele venite de la alte instituții, pe care le analizăm pentru a lua decizii bazate pe studii și dovezi. În acest sens, contăm pe mandatari, principalul think tank (grup de experți) în domeniul supravegherii epidemiilor la nivel național fiind USMF „Nicolae Testemițanu”, a adăugat oficialul.

workshop ICGEBMarianna Maculan, șef al Departamentului Relații Externe la Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie, Italia, a constatat că Republica Moldova, reprezentată de USMF „Nicolae Testemițanu”, a stabilit un parteneriat benefic cu ICGEB în anul 2019, din momentul când a devenit stat membru al acestei organizații. „Avem aceleași valori și scopuri comune în avansarea cercetărilor științifice în domeniul biologiei moleculare și identificării unor soluții sustenabile și dezvoltării capacităților în aria medicinei”. Experta a menționat că Laboratorul de Virologie din Trieste a oferit unui specialist de la universitatea noastră un stagiu de 3 luni de instruire în domeniul tehnologiilor de ultimă oră și a dat asigurări că și alți specialiști de la USMF „Nicolae Testemițanu” pot conta pe suport similar.

În opinia Francescăi Spirito, ofițer administrativ pentru Relații Internaționale și Programe UE, regiunea Friuli Venezia Giulia, Italia, provocările globale trebuie soluționate în comun, la nivel de colaborare internațională, în care se încadrează și proiectul dat. „Deoarece proiectul a depășit hotarele naționale, sper că această colaborare să continue și după implementarea acestuia, fapt ce va contribui la consolidarea relațiilor de cooperare moldo-italiene”, a remarcat oficialul european.

Stela Gheorghiță, coordonator Programe în domeniul managementului urgențelor de sănătate publică, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, a accentuat necesitatea consolidării resurselor umane și a capacităților de supraveghere a epidemiilor, precum și importanța colaborării USMF „Nicolae Testemițanu” cu partenerii internaționali. Potrivit Stelei Gheorghiță, în curs de elaborare sunt noi activități în scopul fortificării sistemelor de supraveghere a epidemiilor, ce vor contribui la obținerea datelor exacte pentru procesul de luare a deciziilor.

workshop ICGEBConferențiarul universitar Angela Paraschiv, șefa Disciplinei de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă (DMP) a USMF Nicolae Testemițanu, a reiterat importanța atelierului dedicat fortificării  capacității de cercetare și dezvoltare a Republicii Moldova, în special ce ține de COVID-19, și implicarea în perfecționarea sistemului de supraveghere prin abordarea principiului de secvențiere genetică a virusului SARS-CoV-2. „Secvențierea genetică a virusului ne permite să determinăm modificările sale morfologice și impactul acestor modificări asupra eficacității vaccinurilor existente. În contextul apariției noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 apare problema reducerii eficacității vaccinurilor utilizate la etapa actuală. Astfel, astăzi vom aborda strategiile de vaccinare anti-COVID realizate în Republica Moldova până la etapa actuală, inclusiv care sunt provocările și perspectivele pentru următoarea perioadă în contextul pandemiei COVID-19”, a specificat conferențiarul. 

Potrivit Marianei Ulinici, asistent universitar la Disciplina de microbiologie și imunologie, DMP, proiectul își propune să contribuie la îmbunătățirea detectării și supravegherii SARS-CoV-2 în Republica Moldova prin transferul de know-how și expertize disponibile la ICGEB din Friuli Venezia Giulia. „Obiectivul pe termen lung este de a ajuta la stabilirea unei infrastructuri permanente pentru supravegherea coronavirusurilor și a altor virusuri umane relevante. Cunoștințele dobândite în cadrul acestui workshop vor contribui la creșterea expertizei generale și a instrumentelor disponibile în țară pentru supravegherea diferitelor infecții virale”. Totodată, Mariana Ulinici, care la moment se află într-un stagiu în Italia, consideră că a reușit să-și sporească cunoștințele și abilitățile în domeniul virologiei și diagnosticului, precum și să-și extindă rețeaua de colaborări. „Vizita în Laboratorul de Virologie Moleculară al ICGEB din orașul Trieste este strategică pentru implementarea testului de neutralizare a virusului SARS-CoV-2 în condiții de BSL-2 și ELISA RBD IgG ce pot fi transferate în Laboratorul din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, a adăugat cercetătoarea.

workshop ICGEBConform programului, pe parcursul a trei zile au fost abordate subiecte de actualitate în sănătate publică: Epidemiologia clinică a COVID-19, Managementul sănătății publice pentru COVID-19, Dezvoltarea medicamentelor pentru terapia antivirală SARS-CoV-2,  Strategii de prevenire, control și vaccinare în Republica Moldova și altele. La workshop au mai participat cercetători de la Departamentul Medicină Preventivă, cadre științifico-didactice de la Catedra de boli infecțioase, precum și reprezentanți ai autorităților naționale din domeniul sănătății.

Grație sprijinului regiunii autonome Friuli-Veneția Giulia, Italia (Legea regională 19/2000 privind cooperarea pentru dezvoltare și parteneriatul internațional), Grupul de virologie moleculară ICGEB, Trieste, și USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova colaborează pentru a spori capacitățile de cercetare din Republica Moldova în lupta împotriva COVID-19 și pentru a contribui la crearea unei infrastructuri permanente pentru supravegherea coronavirusurilor și a altor virusuri umane.

De notat că ICGEB este parte din sistemul Organizației Națiunilor Unite și are  reprezentanțe în Trieste (Italia), New Delhi (India) și Cape Town (Africa de Sud), formând o rețea interactivă cu centrele afiliate din statele membre.

Menționăm că Republica Moldova a devenit țara membră a ICGEB-ului în luna martie 2019, iar USMF „Nicolae Testemițanu” a fost desemnată în calitate de punct local de contact. Ca rezultat, instituția a obținut acces la un șir de oportunități de colaborare cu grupurile de cercetare din cadrul ICGEB, precum proiecte de cercetare, burse de instruire, granturi pentru participări la evenimente științifice ș.a. Informație adițională poate fi accesată pe site-ul ICGEB: https://www.icgeb.org/.

workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
workshop ICGEB
usmf
workshop
pandemie
epidemie
COVID
ICGEB
SARS-CoV-2
Departamentul Cercetare
supraveghere epidemiologică
sănătate publică

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii