Lansarea I-SHARE II - Studiu Internațional de Sănătate Sexuală și Reproductivă în perioada COVID-19

Published: 07.10.2021

I-SHARE IIPopulația Republicii Moldova, indiferent de cetățenie, este invitată să participe la Studiul I-SHARE II (International Sexual Health And REproductive Health/Studiul Internațional de Sănătate Sexuală și Reproductivă în perioada COVID-19). Cercetarea este desfășurată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu instituții academice din alte țări. 

Studiul I-SHARE II evaluează modul în care distanțarea socială afectează sănătatea sexuală și reproductivă în perioada pandemiei COVID-19. Vor fi evaluate aspecte precum: situația socio-demografică, complianța cu măsurile de distanțare socială impuse în condiții de pandemie; relațiile în familie; comportamentul sexual; accesul la contraceptive; accesul la serviciile de sănătate reproductivă, asistența antenatală și sănătatea mamei și copilului; avortul; violența sexuală; mutilarea/rezecția genitală feminină și căsătoria precoce/forțată; infecțiile sexual-transmisibile; sănătatea mintală și nutriția (domenii opționale). Studiul prevede compararea situației înainte și în timpul pandemiei.

Specialiștii atenționează că COVID-19 poate avea un impact considerabil asupra comportamentului sexual, a sănătății reproductive și a vieții sociale la nivel global. Reglementările din perioada izolării/carantinei, extinse la nivel global, pot influența activitatea sexuală, pot conduce la accentuarea fenomenului de violență sexuală din partea partenerului și la reducerea accesului la serviciile esențiale de sănătate reproductivă. Cercetarea reprezentativă a populației este dificilă în timpul izolării/carantinei, lăsând lacune în capacitatea noastră de a înțelege sănătatea sexuală și reproductivă în timpul pandemiei COVID-19, iar Studiul I-SHARE își propune efectuarea unei analize complexe on-line la nivel național și una de comparație la nivel global. 

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este parte a Consortiului I-SHARE și împreună cu alte 30 de țări dezvoltate și în curs de dezvoltare, a participat în anul 2021 (în perioada ianuarie-februarie) la realizarea Studiului I-SHARE (destinat persoanelor cu vârsta de minim 18 ani din țară) https://ishare.web.unc.edu/surveyresults/I-SHARE II a fost lansat în iulie 2021, scopul și instrumentul de evaluare (chestionarul on-line) fiind similare cu cele de la I-SHARE, cu unele aspecte noi. 

Sondajul este realizat de Rețeaua academică pentru politica privind drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă (Academic Network for Sexual and Reproductive Health and Rights Policy/ANSER) și instituțiile partenere, sub conducerea Universității din Ghent, Belgia, London School of Hygiene and Tropical Medicine, în parteneriat cu Programul de Reproducere Umană  și va fi desfășurat într-un șir de țări, ale căror instituții academice sunt membre ale rețelei ANSER.

Echipa proiectului din Republica Moldova este constituită din: conferențiarii universitari Corina Iliadi-Tulbure și Irina Sagaidac, Maria Cemortan, studentă-doctorand, și Cristina Bubulici, medic-rezident, Departamentul Obstetrică și Ginecologie. Studiul a fost efectuat sub conducerea profesorului universitar Olga Cernețchi, șefa Departamentului, dr. hab. șt. med., expert în sănătatea sexuală și reproductivă. 

Participarea la studiu este anonimă și voluntară. Trebuie doar să accesați:- https://odk-survey.lshtm.ac.uk/-/single/35vYLoJB4xItCIEC3CG1wT7XCvcxkxf?st=RsF9GaIqK9dwg!RDpS1EO36!K2B2s2y0bnGOePhLW8KxFLLGLDonWO7Ab85XykoZ&fbclid=IwAR2SFMhuwnpcDBa-CXRgp7ih6fQ0MV2mE8lIJwwQuLBzzOWuCQV9jOa0gNI

Răspunsurile Dumneavoastră sunt foarte importante pentru că vor ajuta specialiștii să înțeleagă cum influențează pandemia COVID-19 diverse aspecte ale vieții noastre.

 

I-SHARE I
usmf
I-SHARE I
COVID
coronavirus
studiu
sănătate sexuală
sănătate sexuală și reproductivă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii