14 octombrie – Ziua Mondială a Vederii
- 574 просмотра
În fiecare an, în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie, marcăm Ziua Mondială a Vederii (World Sight Day – WSD). Văzul este cel mai important dintre simțurile omului, ochii fiind sistemul periferic de recepție.
În această zi, medicii oftalmologi și optometriștii pun accent pe informarea și educarea populației asupra problemei globale a prevenirii orbirii şi ameliorării problemelor de vedere. Pentru a îmbunătăți continuu starea de sănătate a analizatorului vizual – Ziua Mondială a Vederii a fost inclusă în calendarul oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fiind coordonată de către Agenția Internațională de Prevenire a Orbirii și subordonată inițiativei globale „Vision 2020”.
Importanța îngrijirii vederii este recunoscută drept un obiectiv primordial în agenda de lucru a OMS, încă din anul 1999. În toți acești ani au fost desfășurate diverse campanii de sensibilizare a opiniei publice, prin care s-a atenționat asupra faptului că 80% dintre cazurile de orbire pot fi prevenite și/sau tratate.
Cele mai frecvente patologii oculare sunt:
-
la copii: viciile de refracție (miopia, hipermetropia, astigmatismul), strabismul, anomalii congenitale, afecțiuni ale nervului optic, traumatismul ocular ș.a.
-
la adulți: cataracta, retinopatia diabetică, glaucomul și alte probleme legate de vârstă.
Specialiștii spun că semnele ce ar trebui să ne alarmeze și să programăm o vizită la medicul oftalmolog sunt: vedere încețoșată; sensibilitate la lumină; clipitul frecvent din ochi; încordarea ochilor la privirea obiectelor la distanță; ochi roșii sau lăcrimatul fără motiv; confundarea anumitor litere sau cifre; oboseală, dureri de cap și cefalee.
Oftalmologii vin cu sfaturi utile pentru a menține o vedere sănătoasă: control oftalmologic regulat; cunoașterea istoricului bolilor oculare în familie; purtarea ochelarilor de protecție UV, inclusiv în timpul activităților cu factor de risc; odihna periodică a ochilor (la fiecare 20 de minute se recomandă ridicarea privirii de la calculator sau de la documente și examinarea orizontului timp de 20 de secunde); respectarea modului sănătos de viață – controlul greutății corporale, a tensiunii arteriale și a glicemiei, precum și o alimentație echilibrată, bogată în substanțe nutritive esențiale și vitamine; renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fumul de țigară.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii