Cercetarea medicală românească în contextul european actual
- 90 просмотров
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în colaborare cu Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic „Fundeni” din București, România, vor desfășura o teleconferință cu tema „Cercetarea medicală românească în contextul european actual”.
Evenimentul face parte din seria State of the Art Lectures și va avea loc în data de 16 decembrie 2021, între orele 16:00-17:00, în format on-line și va fi transmis live pe site-ul Universității, pagina instituțională de Facebook și portalul Privesc.eu. Linkul de conectare: https://meet.google.com/ypu-
Teleconferința va începe cu mesaje de salut din partea rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul universitar Emil Ceban, și academicianului Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, și va continua cu o prelegere, susținută de către directorul Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic, profesorul Dr. Irinel Popescu, medic primar în chirurgia generală.
Evenimentul va culmina cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Chirurgul Irinel Popescu este considerat părintele chirurgiei robotice în România, fiind inițiatorul și un promotor al acestui domeniu. A introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, a efectuat primul transplant combinat de ficat și pancreas, primul transplant combinat de ficat și insule pancreatice și primele transplante de celule stem pentru afecțiuni ale ficatului.
În 2013, Irinel Popescu a fost decorat cu Ordinul Republicii, pentru contribuția la programul național de transplant hepatic din Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii