Ținta principală a tulpinei Omicron sunt persoanele nevaccinate, susțin experții în sănătate
- 219 просмотров
Rata îmbolnăvirilor de COVID-19 crește în fiecare zi și prezintă o mare îngrijorare pentru populație și sistemul medical din țară. Situația este gravă pentru că oamenii nu sunt prudenți, numărul celor vaccinați este mic, iar alții ezită să se imunizeze. Omicronul este foarte contagios, mai volatil, mai transmisibil și poate infecta în orice împrejurare și de pe orice suprafață. Afirmația aparține profesorului universitar Ninel Revenco, dr. hab. șt. med., șefa Departamentului Pediatrie, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, președintele Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării, și a fost făcută la conferința de presă desfășurată în data de 28 ianuarie 2022, în contextul campaniei de comunicare „Împreună oprim pandemia: Fii vocea comunității tale!”.
Potrivit profesorului Revenco, ținta omicronului sunt persoanele neimune, iar cele mai multe dintre ele sunt copiii, aceștia nefiind vaccinați și au fost mai puțin afectați în timpul valurilor anterioare de COVID-19. „Singurul lucru pozitiv în această situație este că avem mai puține cazuri cu forme grave atât printre copii, cât și printre adulți. În prezent la Institutul Mamei și Copilului sunt spitalizați cinci copii cu formă gravă, iar cel mai mic dintre ei are 15 zile de la naștere. În același timp, secțiile pediatrice din Chișinău sunt deja arhipline cu pacienți, iar un pericol iminent este că acei copii cu maladii cronice ar putea fi lipsiți de asistență medicală în timp util”, a atenționat expertul.
În opinia specialiștilor, la populația nevaccinată crește riscul semnificativ de a dezvolta variante noi de virusuri, iar în contextul extinderii tulpinei Omicron s-a demonstrat că persoanele imunizate dezvoltă o formă asimptomatică sau ușoară a bolii, pe când cele nevaccinate suferă mai mult.
Conferențiarul Angela Paraschiv, dr. șt. med., șefa Disciplinei de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă, a prezentat topul celor 10 mituri despre vaccinul antiCOVID-19 și le-a combătut prin argumente științifice bazate pe studii internaționale. Astfel, conferențiarul a reiterat dovezile precum că vaccinul protejează împotriva noilor variante de SARS-CoV-2, iar imunizarea este mult mai sigură decât să te îmbolnăvești. Un studiu realizat în Elveția demonstrează că rata de deces printre persoanele nevaccinate este de 11 ori mai mare comparativ cu cea înregistrată la persoanele imunizate. Alte studii au demonstrat că anticorpii formați după boală sunt de scurtă durată, în funcție de forma bolii pe care a suportat-o persoana, pe când persoanele vaccinate formează anticorpi de lungă durată și probabilitatea de a se infecta repetat este mai mică.
„Toate vaccinurile aplicate până în prezent au demonstrat eficiență sporită și protejează inclusiv împotriva Omicron. Vaccinul nu afectează sănătatea și nu reduce fertilitatea, ele nu conțin virusuri vii, acestea sunt inactive și, respectiv, nu se pot multiplica în organismul omului. Chiar dacă am fost bolnavi de COVID-19, oricum trebuie să ne vaccinăm, iar pandemia SARS-CoV-2 va lua sfârșit după ce vom obține o imunitate colectivă de peste 70 la sută acoperire vaccinală. În prezent, în întreaga lume rata de imunizare cu o singură doză constituie 60%, ceea ce nu este suficient, iar în Republica Moldova 29% din populație este vaccinată cu schema completă”, a menționat expertul în sănătate publică.
În final, Angela Paraschiv a accentuat că vaccinul este unica armă pe care o avem pentru a ne proteja de COVID-19, de aceea ar trebui să facem uz de ea!
Profesorul universitar Ecaterina Stasii, dr. hab. șt. med., medic pediatru, președintele Comisiei naționale Efecte adverse postimunizare, a accentuat că toată populația generală are indicații pentru vaccinarea antiCOVID-19, inclusiv copiii cu vârsta mai mare de 12 ani. Totuși, există anumite persoane cărora nu le este recomandată imunizarea, fie din cauza contraindicațiilor, fie că nu există suficiente date și dovezi științifice cu privire la efectele adverse ale vaccinului în cazul unor afecțiuni cronice de care suferă. Persoanele trebuie să cunoască dacă au antecedente de alergii severe la componentele vaccinului ‒ polietilenglicol, specific pentru Pfizer și Moderna. Pentru persoanele care au suferit de tromboză în urma administrării AstraZeneca nu se recomandă administrarea celei de-a doua doze. Toți cei care au antecedente alergice severe trebuie să consulte medicul alergolog. Alergiile sezoniere, alimentare sau de contact nu intră sub incidența contraindicațiilor, ci a precauțiilor. Drept reacție alergică poate fi anxietatea (ca reacție psihogenă) în asociere cu vaccinarea la injecția cu ac ‒ peste câteva ore, și șocul anafilactic ce poate apărea în prima jumătate de oră după administrare. La fel ca și medicamentele, vaccinurile prezintă beneficii și riscuri, dar sunt autorizate doar cele ale căror beneficii depășesc riscurile și demonstrează siguranță și eficacitate.
„Toate vaccinurile aplicate în Republica Moldova sunt sigure și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Colacul de salvare în această pandemie, în lipsa unui tratament specific, este vaccinarea antiCOVID-19 ‒ singura metodă eficientă de protejare în paralel cu respectarea distanței, spălarea regulată a mâinilor, dezinfectarea etc.”, a opinat profesorul Ecaterina Stasii.
Campania de comunicare „Împreună oprim pandemia” este organizată la nivel național de USMF „Nicolae Testemițanu”, Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova și Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, în perioada decembrie 2021‒mai 2022.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii