campanie

Campanie socială ,,Ajută-l pe Dragoș să audă lumea”

Published: 19.04.2022

 

dragoșÎn ajunul sfintelor sărbători pascale, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” organizează o campanie socială cu scopul de a ajuta un copil ce suferă de surditate. 

Este vorba despre un băiat de 16 ani, pe nume Dragoș, care de mic copil suferă de hipoacuzie în formă severă. Avea doar 3 anișori când mama sa (medic stomatolog, absolventă a universității noastre) a pierdut lupta cu cancerul, iar suferința i-a provocat pierderea auzului. Dragoș are un frate - Dan, care este cu un an mai mare decât el. Ambii copii au rămas fără căldura și grija mamei la o vârstă foarte fragedă. Buneii de pe linia mamei au fost cei care s-au angajat să-și crească nepoții cum știau ei mai bine pentru a le putea înlocui cât de cât lipsa mamei. 

Dragoș este nepoțelul fostului conferențiar universitar Mihai Cojocaru, care a activat de la Catedra de filosofie și bioetică a USMF „Nicolae Testemițanu”, în perioada 1971-2009, și s-a bucurat de apreciere și respect din partea colegilor și a discipolilor. Însă nenorocirea a venit din nou în casa familiei și a lăsat cei doi frați fără bunel. Astfel, bunica a devenit îngerul lor păzitor, luând custodia asupra copiilor.

Dragoș are nevoie de două aparate auditive noi, pentru a putea merge în continuare la școală, pentru a auzi și de azi încolo vocea caldă a bunicii sale, care mereu i-a fost alături, și pentru a putea spera la un viitor mai bun. Dispozitivele auditive pe care le folosește în prezent au mai mult de 8 ani și nu mai sunt funcționale, iar cele noi l-ar ajuta mult să descopere lumea, să socializeze cu prietenii săi și să poată auzi ceea ce se întâmplă în jurul său. Cele două aparate auditive costă 83 de mii de lei - o sumă fabuloasă pentru veniturile acestei familii, deoarece pensia bunicii și ajutorul material al copiilor nu le ajung nici pentru mâncare și medicamente, nemaivorbind de haine și alte necesități. 

Cea mai mare dorință a copiilor este ca bunica lor să fie sănătoasă pentru a-i putea crește mai departe. Bunica Elena este pensionară, în trecut - profesoară de matematică, o femeie modestă, înțeleaptă și grijulie, care luptă din greu pentru a le oferi nepoților săi o viață mai bună. Cândva, doamna învățătoare scria cu grijă cifrele pe tablă pentru elevii săi, iar acum adună cu aceeași grijă bănuți pentru a-și întreține nepoții. Ea nu-și mai găsește liniștea din cauza lipsurilor cu care se confruntă în fiecare zi.

În timpul liber, Dragoș își așterne durerea sufletului pe foi albe - un refugiu pentru el - pe care desenează lumea la care visează. 

Dragoș nu mai ține minte chipul mamei, dar împreună putem să-l ajutăm să audă vocea blândă a bunicii și să se bucure de viață alături de colegii săi, să-i oferim acces echitabil la servicii educaționale și integrare în societate. 

Acum ține de voința și mărinimia fiecăruia dintre noi să ajutăm acest copil. Cert este că fiecare leuț ce va veni în contul său va aduce o mică speranță, bucurie și garanția că, în afară de bunica sa, mai sunt oameni care se gândesc la el și îi doresc binele. 

Donațiile pot fi făcute în lei moldovenești, dolari americani și euro pe conturile deschise în acest scop de bunica lui Dragoș (Elena Cojocari). Datele bancare pot fi găsite în fișierele anexate.

dragos
cont bancar
cont bancar
cont bancar
dragos
cont bancar
cont bancar
cont bancar
usmf
campanie socială
binefacere
hipoacuzie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii