OBDIANET

Transmisiune LIVE: Darea în exploatare a microscopului confocal performant pentru realizarea cercetărilor în domeniul biomedicinei

Published: 12.05.2022

OBDIA-NETVineri, 13 mai 2022, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova va organiza o conferință de presă ce are ca subiect darea în exploatare a microscopului confocal Leica - un aparat performant pentru realizarea cercetărilor în domeniul biomedicinei.

Evenimentul va fi transmis în direct începând cu ora 11:30, de la Blocul didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi”, et. 6, Centrul de cercetare al biologiei țesutului adipos (str. Nicolae Testemițanu, 27). 

La conferința de presă vor participa: Prof. Dr. Adrian Covic, prorector pentru cercetare științifică – invitatul de onoare de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași, România; rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban; prorectorul pentru activitate de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, și reprezentanții echipei proiectului transfrontalier „Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Valoarea microscopului confocal este de 5,1 milioane de lei și reprezintă una dintre cele mai costisitoare achiziții ale Universității, realizate în cadrul unui proiect. Achiziția acestuia se regăsește printre obiectivele generale ale proiectului 1HARD/4.1/93 – „Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET”, ce prevăd crearea unei rețele transfrontaliere de centre de furnizare a serviciilor de sănătate și cercetare medicală în tratamentul și profilaxia obezității, a diabetului și a altor patologii nutriționale.

Microscopul confocal este un instrument științific ce va fi utilizat în activitatea de cercetare a USMF „Nicolae Testemițanu” în conformitate cu Planul strategic de dezvoltare a Universități în perioada 2021-2030 și Strategia de fortificare a domeniului cercetare și inovare. 

Microscopul confocal reprezintă un aparat performant de fluorescență ce folosește o sursă de lumină de tip laser pe probă. Un senzor detectează fluorescența fiecărui punct al probei și toate aceste informații sunt procesate pentru a genera o imagine virtuală tridimensională (3D). Astfel, microscopul confocal va răspunde unora dintre cele mai dificile provocări ale științei moderne, asigurând o sensibilitate ridicată și viteză necesară pentru imagistica celulară a țesuturilor vii. Sistemul de microscopie confocală se bazează pe o tehnologie de creștere semnificativă a rezoluției și permite vizualizarea și examinarea preparatelor histologice și citologice, fixate sau proaspete și marcate fluorescent.

 

 

 

OBDIA-NET
usmf
conferință de presă
microscop confocal
proiect
OBDIA-NET
proiect transfrontalier
rețea transfrontalieră
cercetare
biomedicină

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii