Realizările USMF „Nicolae Testemițanu” în anul universitar 2021-2022
- 407 просмотров
„Anul universitar 2021-2022 a fost unul complicat, cu multe provocări generate de consecințele pandemiei COVID-19, criza energetică și situația geopolitică din regiune. În pofida acestor impedimente, am reușit să demonstrăm, încă o dată, că suntem o forță care nu cedează în fața dificultăților, dar este capabilă să învingă în orice situație”. Afirmația aparține rectorului Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, profesorul Emil Ceban, și a fost făcută la ședința solemnă a Senatului dedicată aniversării a 77-a de la fondarea instituției.
Potrivit rectorului, 2022 va rămâne în istorie ca anul evaluării internaționale a programelor de studii integrate Medicină, Stomatologie și Farmacie. De asemenea, în acest an a fost evaluat sistemul de control intern al Universității – un proces dinamic de adaptare permanentă a instituției la schimbările din mediul extern, fiind desfășurate cinci misiuni de audit intern. Totodată, a avut loc auditarea internă și externă a Sistemului de Management al Calității pentru menținerea funcționalității lui. La nivel intern au fost audiate 26 de subdiviziuni universitare și stabilite 39 de acțiuni de îmbunătățire, majoritatea fiind deja implementate. În anul 2021, la USMF „Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat și auditarea externă, ce a reconfirmat existența unui SMC complet și performant, a unei echipe competente și a unui sistem consolidat de calitate.
În anul precedent, în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, a fost implementat Examenul Clinic Obiectiv Structurat (OSCE) – o nouă metodă de evaluare a competențelor obținute pe parcursul stagiilor Îngrijirea pacientului și Asistent medical, realizată conform recomandărilor Comisiei internaționale de acreditare. De menționat că, din anul curent de studii, această formă de evaluare va fi aplicată pentru toate stagiile clinice incluse în curriculă la facultățile Medicină și Stomatologie.
În același timp, în contextul reformei curriculare au fost actualizate planurile de învățământ pentru programele de studii Optometrie și Asistență medicală generală. În scopul diversificării ofertei educaționale, au fost elaborate planuri noi de învățământ pentru inițierea programului de licență Fiziokinetoterapie și reabilitare și a programelor de master Nutriție umană, Sănătate mintală publică și Optometrie clinică. În anul de referință a avut loc procesul de acreditare națională a programelor de licență Sănătate publică și Optometrie și a celui de master – Management în sănătate publică, precum și a programului de formare profesională continuă a cadrelor didactice Psihopedagogie. Tot în acest an Universitatea a obținut autorizarea pentru funcționarea provizorie a programelor Fiziokinetoterapie și reabilitare și Optometrie clinică.
Internaţionalizarea procesului educaţional este una dintre cele mai importante reforme, în corespundere cu recomandările Federaţiei Mondiale pentru Educație Medicală şi altor structuri internaţionale. În acest context, în anul de studii 2022-2023 se preconizează inițierea instruirii în limba franceză la programul de studii Medicină.
Una dintre prioritățile strategice ale Almei Mater este îmbunătățirea activității de cercetare și inovare. La acest capitol au fost înregistrați mai mulți indicatori de performanță: din numărul total de 1700 de lucrări ştiinţifice, 99 de articole au fost publicate în reviste cu factor de impact ISI (cu 32 mai mult comparativ cu anul precedent), 129 de lucrări – în baza de date SCOPUS şi 162 de articole – în alte publicații internaţionale.
În 2022, au fost susținute 22 de teze, inclusiv 17 de doctor și 5 – de doctor habilitat în științe medicale. De menționat că numărul tezelor de doctor, în special a celor de doctor habilitat, susținute în 2022, a crescut comparativ cu anii 2020-2021.
În 2021, universitatea noastră a devenit câștigătoarea proiectului „Dezvoltarea învățământului superior în Moldova” finanțat de Banca Mondială, în vederea implementării conceptului educație prin cercetare și modernizării procesului de cercetare. Pe același segment se înscrie și un grant oferit de Banca Mondială pentru dotarea Laboratorului de medicină moleculară pentru științe fundamentale (anatomie, histologie, biochimie, fiziologie etc.), destinat studenților din anii I-III, și a Laboratorului de medicină personalizată, pentru abordarea prin experiment a tuturor disciplinelor clinice (terapie, chirurgie, oncologie etc.), destinat studenților din anii IV-VI.
O realizare importantă reprezintă achiziționarea microscopului confocal în cadrul proiectului transfrontalier OBDIA-NET, precum și instruirea unui specialist în morfologie la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, România, și la Centrul Leton de Cercetare Biomedicală din Riga. În cadrul proiectului menționat, au fost procurate animale de laborator de linia Wistar de la Institutul medico-militar Cantacuzino din București și a fost elaborată linia de producere a hranei speciale dietetice standardizate.
Printre realizări se numără și fondarea Laboratorului de microbiologie și virusologie, care se înscrie în direcțiile de cercetare: COVID-19, flavivirusuri și variola maimuței, precum și identificarea necesităților sistemului național de sănătate pentru a face față unei eventuale crize sanitare. Noua infrastructură va oferi posibilități moderne de diagnostic precoce al bolilor infecțioase, precum și va fi utilizată pentru activități didactice și științifice. Grație Programului de formare avansată în domeniul bioinformaticii și medicinei computaționale, desfășurat în perioada ianuarie-aprilie 2022, a fost fondat Laboratorul de bioinformatică și medicină computațională. Respectiv, pentru a crea Biobanca a fost elaborat conceptul Legii cu privire la biobancă, ce a fost transmis spre examinare la nivel de comisie parlamentară și înaintat pentru dezbateri publice.
În această toamnă, universitatea noastră a inițiat procesul de obținere a statutului de gazdă a unui Centru Regional de Cercetare al Centrului Internațional pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie (ICGEB) în Republica Moldova. Acesta va contribui la consolidarea competențelor, cunoștințelor și capacităților de cercetare ale comunității științifice locale.
În curs de aplicare este noul Regulament antiplagiat, în conformitate cu care, în anul curent, în premieră, au fost evaluate 36 de teze de masterat, iar începând cu anul viitor se planifică evaluarea tuturor tezelor de licență.
Un rol important în impulsionarea procesului de cercetare revine proiectelor naționale și internaționale. La moment în derulare sunt 49 de proiecte, inclusiv 33 de cercetare, la nivel național. Bugetul total al proiectelor pentru anul 2021 a constituit 30,1 mln lei, inclusiv 6,5 mln lei sub formă de co-finanțare. În anul 2022, în derulare sunt 16 proiecte de cercetare internaționale cu un buget total de aproximativ 17 mln lei, iar altele 8 au fost recent câștigate. Universitatea participă în proiecte cu finanțare europeană precum: Orizont 2020, acțiunile COST, Erasmus, Banca Mondială, Fundația Soros-Moldova, ICGEB, Danube ș.a., ce facilitează efectuarea cercetărilor științifice la un nivel internațional, instruirea cadrelor didactice, dar și a tinerilor cercetători în laboratoare performante.
Activitatea clinică s-a remarcat în anul de referință prin elaborarea și implementarea a 15 protocoale clinice naționale la diverse profiluri. Astfel, angajații clinicilor universitare au elaborat 68 de metode noi de diagnostic și tratament, au obținut 24 de brevete de invenție și 61 de inovații.
Au fost amplificate activitățile pe segmentul cooperării internaționale în domeniile: didactic, cercetării științifice, mobilității academice, recrutării cetățenilor străini la studii și creării de parteneriate cu universitățile și instituțiile de profil din străinătate. În perioada raportată au fost negociate și semnate 10 acorduri noi de colaborare și reînnoite alte trei. În prezent, Universitatea are încheiate 90 de acorduri funcționale de cooperare cu instituții de învățământ superior de peste hotare din 27 țări.
La capitolul vizibilitate instituțională, potrivit raportului Webometrics din luna iulie 2022, USMF „Nicolae Testemițanu” se situează pe primul loc, printre universitățile din Republica Moldova și pe locul 3875 în lume, în ascensiune cu 2695 de poziții.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a intrat în TOP 10%, regăsindu-se printre cele mai bune 2500 de universități din lume, conform Global Aggregate Ranking 2022 – agregator independent de evaluare a învățământului superior.
Universitatea noastră a urcat 100 de poziții în clasamentul internațional The Three University Missions (MosIUR) 2022, ediția a VI-a. Astfel, universitatea noastră se situează pe locul 901-1000, fiind unica instituție de învățământ superior din țară prezentă în acest rating.
Potrivit rectorului Ceban, avansarea în clasamentele internaționale sunt o dovadă și un rezultat al eforturilor comune ale întregii echipe universitare. Este de apreciat faptul că fiecare membru al familiei USMF „Nicolae Testemițanu” conștientizează și își valorifică capacitățile și profesionalismul în scopul prosperării Almei Mater.
În concluzie, rectorul Emil Ceban a reiterat: „Ne propunem să menţinem şi să dezvoltăm valorile moştenite şi, concomitent, să facem faţă provocărilor timpului prin racordarea standardelor universitare la cele naționale, europene și mondiale, să fim cât mai activi, inovativi şi consecvenţi în ceea ce facem, pentru a putea atinge obiectivele enunţate în Planul strategic de dezvoltare a Universităţii pentru anii 2021-2030”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii