Campanie națională de informare privind prevenirea traumatismelor și siguranța copiilor în trafic
- 1 просмотр
În perioada 23-30 noiembrie 2022, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în colaborare cu Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) al Inspectoratului General de Poliție desfășoară campania națională cu genericul „Prevenirea traumatismelor și siguranța copiilor în trafic”.
Evenimentul de lansare a avut loc la Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din Chișinău, unde specialiștii de la INSP au atras atenția elevilor din clasele primare privind principalele reguli și comportamentul în trafic. Reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu” și studenții de la specialitatea Sănătate publică le-au vorbit despre gravitatea traumatismelor cauzate de accidentele rutiere.
În opinia lui Serghei Cebanu, șef al Departamentului Medicină Preventivă, problema traumatismelor ca urmare a accidentelor rutiere devine tot mai acută, fapt demonstrat de datele statistice: „În cadrul universității noastre există o direcție de cercetare în domeniul prevenirii traumatismelor și a violenței, în general. Sperăm ca această campanie să contribuie esențial la scăderea numărului de accidente de circulație, respectiv, la evitarea traumatismelor rutiere”.
Conferențiarul universitar Angela Cazacu-Stratu, Disciplina de igienă, a informat despre cele mai frecvente traume la copii cauzate de accidentele rutiere – traumatismele cranio-cerebrale, ale regiunii toracice, membrelor inferioare și ale celor superioare.
De asemenea, Svetlana Cociu, asistent universitar la Disciplina de igienă, a accentuat că Republica Moldova se situează pe locul patru la nivel global atât în structura morbidității, cât și în cea a mortalității după numărul de leziuni traumatice și alte traume intenționate și neintenționate, inclusiv otrăviri, și pe locul doi după numărul deceselor provocate de traumatismul rutier.
În cadrul acțiunii de informare, studenții de la specialitatea Sănătate publică au împărțit micilor pietoni materiale promoționale și i-au îndemnat să fie atenți la traversarea străzii.
Daniela Ciobanu, studentă în anul III, susține că rolul nostru, în calitate de viitori specialiști în sănătate publică, este să informăm grupurile de risc, în special copiii, pentru că doar așa vom reuși să prevenim traumatismele provocate în urma accidentelor rutiere.
Cristina Rusu, studentă în același an de studii, a menționat că participă în această campanie, deoarece misiunea ei este să ajute oamenii: „Împreună cu colegii vom merge în mai multe instituții de învățământ din țară pentru a le explica copiilor, în termeni simpli, de ce este important să fie prudenți atunci când sunt atât în rol de pietoni, cât și de pasageri”.
Potrivit datelor INSP, în ultimele 10 luni ale anului curent a fost atestată o creștere a numărului de minori implicați în accidente rutiere, precum și a traumatismelor suportate, comparativ cu perioada analogică a anului precedent. În total, 388 de copii au avut de suferit în urma accidentelor rutiere, ceea ce constituie 17,9% din numărul total de victime ale accidentelor înregistrate la nivel național. Ca urmare, 13 minori au decedat, 263 s-au ales cu traumatisme ușoare, iar 85 – cu traumatisme grave. Totodată, 143 de minori au fost afectați în accidente rutiere în postura de pietoni, 5 dintre care au decedat. Alți 132 de minori – pasageri – au fost accidentați în trafic, dintre care doi au decedat, iar 126 de copii au fost traumatizați.
Îngrijorător este faptul că, în ultima perioadă s-a majorat semnificativ și numărul de accidente rutiere provocate de către minori – în număr de 122 (în creștere cu 23,2% comparativ cu anul trecut). În total, 6 minori au decedat, în comparație cu anul precedent – 4, 69 de copii au fost traumatizați ușor (în 2021 – 47), iar 28 – traumatizați grav (în comparație cu 34).
Vârsta minorilor accidentați: 0-6 ani – 64 implicați, 3 decedați și 57 traumatizați; 7-9 ani – 53 implicați, inclusiv 52 traumatizați; 10-14 ani – 94 implicați, dintre care 91 traumatizați; 15-17 ani – 107 implicați, 7 decedați și 84 traumatizați.
Acțiunea se înscrie în Planul Global de siguranță rutieră și Decadei de Acțiuni pentru Siguranță Rutieră pentru anii 2021-2030, potrivit cărora Republica Moldova s-a angajat să reducă rata de decese cauzate de accidente rutiere și a traumatismelor, cu 50 la sută, până în 2030. Totodată, anual, în a treia duminică a lunii noiembrie este marcată Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier, în acest mod fiind evidențiată necesitatea promovării siguranței rutiere și sporirii responsabilității tuturor participanților în trafic.
Inițiativa este susținută de proiectul internațional „iCREATE: Sporirea capacității de cercetare în Europa de Est”, finanțat de institutele naționale de sănătate din SUA, ce a avut drept scop creșterea capacității de cercetare și prevenire a traumatismelor și violenței în trei țări în curs de dezvoltare: Armenia, Georgia și Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii