Înveșnicirea memoriei profesorului Aurel Danilov prin instalarea plăcii - basorelief
- 437 просмотров
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” are o tradiție frumoasă de a păstra vie amintirea profesorilor și a savanților iluștri care au stat la baza fondării și dezvoltării învățământului superior medical și a sistemului național de sănătate.
În data de 28 februarie 2023, Alma Mater a organizat Ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative a profesorului universitar Aurel Danilov, doctor habilitat în științe medicale, în incinta Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, acolo unde și-a desfășurat activitatea renumitul medic cardiolog, inclusiv în calitate de șef al Catedrei de medicină internă nr. 1 (între anii 1993-2000).
În deschiderea evenimentului, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban a menționat că este de datoria noastră, să-i cunoaștem, să-i pomenim și să le cinstim memoria acelor personalități notorii din panteonul valorilor naționale, care au înscris file de glorie în istoria Universității, contribuind semnificativ la prosperarea instituției, la formarea și sporirea imaginii și prestigiului Almei Mater atât în țară, cât și peste hotare.
„Activitatea profesorului Aurel Danilov rămâne pentru noi un exemplu de slujire cu devotament și sacrificiu oamenilor. Valoroasa moștenire științifică, ideile și năzuințele Domniei Sale continuă să trăiască prin discipolii săi, prin membrii Disciplinei de sinteze clinice a Departamentului Medicină Internă”, a subliniat profesorul Ceban.
Placa-basorelief a prof. Aurel Danilov fost dezvelită de către succesorul său – profesorul Sergiu Matcovschi, șef al Disciplinei sinteze clinice, discipol și coleg, și Lucian Danilov, feciorul regretatului profesor, conferențiar universitar la Catedra de otorinolaringologie. Vădit emoționat, profesorul Sergiu Matcovschi a remarcat că prin dezvelirea acestei plăci, distinsul profesor s-a reîntors acasă, la catedră.
Oleg Crudu, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a evidențiat calitățile profesorului Aurel Danilov, descriindu-l ca un „iubitor de țară și promotor al valorilor și tradițiilor naționale. Domnia Sa a avut o contribuție enormă la creșterea prestigiului spitalului, de aceea avem responsabilitatea de a munci asiduu pentru a onora numele distinsului profesor”.
La eveniment au participat reprezentanții administrației USMF „Nicolae Testemițanu” și ai instituțiilor medico-sanitare publice din țară, precum și cadre științifico-didactice, studenți și medici rezidenți. Ceremonia s-a încheiat cu depuneri de flori.
Aurel Danilov s-a născut la 25 februarie 1934, în comuna Crişcăuţi, judeţul Soroca, România. În 1946, după absolvirea Școlii Primare din satul natal – perioadă marcată de consecinţele războiului şi de foamete – la îndrumarea tatălui său îşi continuă studiile la Școala Medie de Cultură Generală din satul Arioneşti, ulterior fiind transferat la Școala de Cultură Generală din satul Visoca.
În anul 1952 este înmatriculat la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC). După absolvire, timp de aproape 10 ani, a activat în calitate de medic generalist în circumscripţia Parcova, pe atunci raionul Brătuşeni. În această perioadă a contribuit la edificarea unui spital cu secţii de terapie, pediatrie, obstetrică şi ginecologie, dotat cu cabinet radiologic și laborator clinic. Efectua tratamentul abceselor pulmonare, al bronşiectaziilor, introducând antibiotice – tratament endobronhial, cu rezultate eficiente ce au fost reflectate în numeroase articole ştiinţifice.
În 1961, a fost transferat în circumscripţia Donduşeni în calitate de doctor internist şi medic-șef. Ulterior, a fost admis prin concurs în secundariat clinic la Institutul de Terapie al Academiei de Ştiinţe Medicale din orașul Moscova, Federația Rusă, unde a activat la Sanatoriul Cardiologic Podlipki din regiunea Moscova, concomitent, efectuând cercetări pentru teza de doctor în științe medicale, pe care a susţinut-o în 1970.
Revenit în ţară, a fost angajat, prin concurs, în funcția de asistent universitar la Catedra de terapie a ISMC. Timp de 15 ani a efectuat cercetări științifice, studiind fişe medicale, protocoale de necropsii ale pacienţilor diagnosticați cu valvulopatii reumatismale şi aterosclerotice, internaţi şi decedaţi în spitalele municipale şi în Spitalul Clinic Republican. Ca rezultat, în 1987 a publicat monografia „Valvulopatiile mitrale la adulţi, vârstnici şi senili”.
Pe parcursul activității sale, a fost vicepreşedinte al Societăţii Interniştilor din Moldova şi membru al Consiliului știinţific specializat pentru susţinerea tezelor de doctor şi doctor habilitat în ştiinţe medicale. În 1991 a susţinut teza de doctor habilitat în științe medicale în cadrul Centrului de Cardiologie „A.L. Miasnikov” al Academiei de Ştiinţe Medicale din Moscova, cu tema „Valvulopatiile cardiace mitrale în funcţie de vârstă (particularităţi clinico-morfologice, actualităţi în mecanismele compensatorii ale insuficienţei cardiace: date actuale în tratamentul cu digoxină)”.
Profesorul Aurel Danilov face parte din primele promoții de specialiști autohtoni în domeniul medicinei interne, care a obținut titlul științifico-didactic de profesor universitar și de doctor habilitat în științe medicale în perioada postbelică. În 1993 este ales şef al Catedrei de medicină internă nr. 1 la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. A exercitat funcţia de şef catedră într-o perioada complicată când nu existau manuale și îndrumări metodice în limba română.
A fost membru al comisiilor de atestare a medicilor internişti şi a celor cardiologi din Republica Moldova, a consiliilor medicale de consultare a celor mai gravi pacienţi din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”.
A publicat peste 100 de articole ştiinţifice în reviste de specialitate, inclusiv în „Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei”. Distinsul profesor a participat activ la lucrările conferinţelor, congreselor și a şedinţelor societăţilor de internişti şi cardiologi. A scris articole pentru publicațiile periodice „Literatura şi Arta”, „Natura” și „Vânătorul şi Pescarul Moldovei”.
Pentru merite deosebite și activitate prodigioasă, profesorul Aurel Danilov a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, Medalia aniversară a USMF „Nicolae Testemiţanu” – 75 de ani de calitate excelență și performanță” și apreciat cu numeroase diplome de onoare și de recunoștință din partea Almei Mater și a Ministerului Sănătății.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii