Avem nevoie de alimente, nu de tutun!
- 122 просмотра
Peste 8 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului. În acest context, în data de 31 mai marcăm „Ziua Mondială Fără Tutun” – o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) prin care se urmărește sensibilizarea populaţiei cu privire la riscurile consumului de tutun asupra sănătăţii oamenilor, dar și la consecințele nefaste ale acestuia de poluare a mediului înconjurător.
Sloganul campaniei lansate de OMS în anul 2023 este „Avem nevoie de alimente, nu de tutun” și vine să încurajeze guvernele să stopeze subvențiile pentru creșterea tutunului și să le redirecționeze agricultorilor care optează pentru culturi mai sănătoase, fapt ce va îmbunătăți securitatea alimentară și nutriția.
Alte obiective stabilite de OMS, în acest context, se referă la: sporirea gradului de conștientizare a beneficiilor în urma renunțării la tabac și a creșterii culturilor durabile; sprijinirea eforturilor de combatere a deșertificării și a degradării mediului prin reducerea plantațiilor de tutun; dezvoltarea condițiilor de trai pentru angajații din acest sector.
În Republica Moldova, terenurile pentru cultivarea tutunului au fost reduse semnificativ începând cu anii 90 ai secolului trecut. Conform datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în prezent tutunul este cultivat pe o suprafață de circa 300 de hectare.
Se estimează că peste 6 mii de persoane (aproximativ 14%) din țara noastră mor anual din cauza consumului de tutun. Potrivit ultimului studiu național (realizat în anul 2021), trei din zece adulți (cu vârste între 18 – 69 ani) sau 29,9% fumează activ, inclusiv 52% de bărbați și 7,7% de femei, acești indicatori fiind în creștere.
Conform Studiului Global al Adolescenților despre Fumat (GYTS, din 2019), peste 16 % dintre adolescenții din Moldova, cu vârste de 13–15 ani, sunt fumători activi, peste un sfert dintre ei fiind expuși la fumul de tutun la domiciliu. Totodată, circa 10% dintre adolescenți consumă alte tipuri de produse din tutun: 3,9% - produse din tutun ce nu arde (IQOS) și 17,7% – țigarete electronice. De menționat că nicotina din e-țigarete este un aditiv extrem de dependent ce afectează creierul în dezvoltare al adolescenților și dublează șansele de a deveni fumători în viața de adult.
Fumatul este asociat cu un risc sporit de maladii cardiovasculare și respiratorii, cancer, diabet, hipertensiune arterială și multe altele, fapt ce conduce la peste 8 milioane de decese la nivel global, 1,2 milioane dintre acestea fiind cauzate de expunerea la fumul de țigară.
„Ziua Mondială Fără Tutun” a fost proclamată în anul 1988 de către OMS, la cea de-a 42-a Adunare Mondială a Sănătății.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii