Studenții USMF „Nicolae Testemițanu” din anul I: „Vom depune eforturi maxime pentru a învăța, a progresa și a aduce contribuții semnificative sistemului medical”
- 1855 просмотров
Tinerii care au promovat concursul de admitere la studii la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au fost primiți în marea familie academică printr-o ceremonie de „bun venit”. Evenimentul a întrunit toți studenții înmatriculați la cele opt programe de studii de licență și integrate, echipa administrativă a Universității, corpul profesoral didactic, părinți și alți oaspeți.
Ceremonia a fost inaugurată de rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, care a evidențiat angajamentul asumat de fiecare student în misiunea sa de a deveni specialist de valoare al acestei țări. „Astăzi faceți un pas nou într-o lume enigmatică a cunoștințelor în domeniile medicină și farmacie, având scopul nobil de a deveni exponenții unor profesii indispensabile care asigură viața și sănătatea oamenilor, prezentul și viitorul țării. Din aceste considerente, lucrătorii medicali trebuie să dețină cunoștințe temeinice și deprinderi practice, să activeze cu abnegație, devotament și spirit de sacrificiu, empatie, vigilență și dragoste necondiționată față de oameni”, a accentuat rectorul.
Profesorul Emil Ceban a specificat că universitatea noastră are o istorie bogată și tradiții valoroase, ce sunt determinate de tendința de asigurare a calității, excelenței și performanței în instruire, cercetare și în acordarea serviciilor medicale și farmaceutice populației. Instituția este bine cunoscută și înalt apreciată în țară și peste hotare, este acreditată la nivel național și internațional, conform standardelor Federației Mondiale de Educație Medicală. Acest fapt denotă nivelul înalt de pregătire a specialiștilor în medicină și farmacie, facilitează recunoașterea diplomelor absolvenților, contribuie la sporirea vizibilității și imaginii instituționale și sporește atractivitatea Universității pentru cetățenii autohtoni și de peste hotare.
Rectorul a menționat faptul că la USMF „Nicolae Testemițanu” vin cei mai buni dintre cei mai buni tineri și tinere, fapt pentru care a exprimat recunoștință profesorilor din școli și licee, care i-au instruit, și părinților acestora pentru susținere.
Tradițional, tinerii admiși în anul I au rostit solemn Jurământul studentului USMF „Nicolae Testemițanu”, prin care au promis că vor respecta cu sanctitate profesorii și colegii, valorile și tradițiile universitare, vor avea o reușită academică bună și vor deveni intelectuali și patrioți înzestrați cu calități morale deosebite.
Totodată, studenții din anul VI le-au transmis flacăra cunoștințelor, pe care vor trebui să o păstreze cu sfințenie și să o transmită generațiilor viitoare de mediciniști.
Profesorul universitar Svetlana Șciuca, șefa Clinicii Pneumologie, Departamentul Pediatrie al USMF „Nicolae Testemițanu”, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei a oferit reprezentanților studenților din anul I simbolurile medicinei – halatul alb și stetoscopul – elementele definitorii ale unui medic. „Halatul alb este un simbol al purității al prosperității, al culturii, al spiritului de bunătate și bunăvoință, în activitatea Dumneavoastră. Totodată, acesta este un element al vestimentației noastre pe care vă îndemn să-l purtați cu demnitate, mândrie și să păstrați această puritate a halatului alb ce să vă ghideze în toată activitatea Dumneavoastră. Un alt instrument unic este stetoscopul, cunoscut de mai multe secole, el ne asigură realizarea unui examen clinic obiectiv și oferirea unui diagnostic concludent”, a menționat profesorul Șciuca.
Marcel Abraș, prorector pentru activitate socială, conferențiar universitar la Disciplina de cardiologie, cardiolog intervenționist, șeful Clinicii universitare de Cardiologie Intervențională și al Secției de cateterism cardiac la Institutul de Cardiologie, a oferit tinerilor simbolul chirurgiei – bisturiul și a menționat că medicina de astăzi este foarte tehnologizată, au evoluat și metodele de diagnostic și tratament, iar principiile de lucru ale unui medic, în special ale chirurgului, au rămas aceleași: să nu dăunezi, să măsori de zece ori și o dată să tai și să fii empatic cu pacientul. „Toate acestea le veți însuși de la cei mai buni profesori din cadrul Universității, de aceea nu încetați să puneți întrebări și să căutați răspunsuri”, a punctat Marcel Abraș.
Academiciana Eva Gudumac, profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” a USMF „Nicolae Testemițanu”, a îndemnat tinerii să reziste dificultăților ce pot apărea pe durata studiilor, deoarece însușirea profesiei de medic este sinonim cu sacrificii, nopți nedormite etc. Academiciana a mai menționat că prin rostirea Jurământului studentului USMF „Nicolae Testemițanu”, tinerii se obligă nu doar să-l respecte, dar și să devină mai buni ca profesorii lor, ca să-i cunoască o țară întreagă și nu doar.
Profesorul universitar Mihail Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă, a oferit câteva recomandări pentru proaspeții studenți: „Pentru a fi un medic bun sunt necesare cunoștințe solide, experiență, dar și alte abilități dobândite atât la facultate, cât și în practica de zi cu zi. Dacă vreți să deveniți medici apreciați în comunitate va trebui să dobândiți combinația perfectă de abilități și cunoștințe și să aveți atitudinea potrivită”.
Gheorghe Buruiană, președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină (ASRM), a menționat că de astăzi începe să se realizeze visul proaspeților bobocei: „Dragi studenți, voi sunteți speranțele părinților, a profesorilor și a întregului sistem de sănătate din țară, de aceea trebuie să deveniți cei mai buni medici și farmaciști. La rândul nostru, membrii ASRM vă vom fi mereu alături, oferindu-vă posibilitatea de a participa la diverse congrese naționale și internaționale, inclusiv la acțiuni sociale, evenimente culturale și sportive, să aveți parte de schimburi de experiență în spitale europene, să vă implicați în proiecte naționale și internaționale. Bine ați venit în marea familie USMF „Nicolae Testemițanu” și vă așteptăm în rândul Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină.”
La rândul lor, studenții din anul întâi au mulțumit pentru acest frumos început al devenirii lor ca adulți și profesioniști, menționând că ei sunt gata să parcurgă cu brio această călătorie cu noi provocări. „Vom depune eforturi maxime pentru a învăța, a progresa și a aduce contribuții semnificative sistemului medical. Vă vom exceda așteptările și promitem să ne învrednicim de titlul de studenți prin muncă și să-l purtăm cu onoare și demnitate. Exemplul Dumneavoastră ne va servi drept cea mai loială călăuză spre excelență și vom onora această universitate cu stimă și demnitate”, a declarat Loredana Burda, studentă în anul I.
În acest an, la USMF „Nicolae Testemițanu” au fost admiși la studii 1152 de tineri autohtoni (500 – la buget, 652 – în bază de contract) la specialitățile: Medicină – 795, Stomatologie – 160, Farmacie – 75, Sănătate publică – 11, Optometrie – 20, Asistență medicală generală – 23, 16 – la Tehnologie radiologică și 52 – la Fiziokinetoterapie și reabilitare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii