Un student al USMF ,,Nicolae Testemițanu” a câștigat concursul de participare la cursul multidisciplinar în Oncologie, în Polonia
- 4652 просмотра
În premieră, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu” a fost reprezentată de către Eugeniu Valic, student în anul VI la Facultatea de Medicină nr. 1, la cursul multidisciplinar în Oncologie (ESO-ESSO-ESTRO-SIOPE Multidisciplinary Course in Oncology for Medical Students), organizat în orașul Poznan, Polonia, în perioada 27 august - 8 septembrie 2023. Medicinistul a fost unul dintre cei 23 de câștigători selectați din 14 țări: Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Germania, Letonia, Macedonia de Nord, Pakistan, Polonia, Portugalia, România, Turcia, Ucraina și Republica Moldova.
Eugeniu Valic ne-a declarat că s-a simțit onorat să reprezinte atât țara, cât și Universitatea la acest curs: ,,Cunoștințele teoretice, cât și abilitățile însușite îmi vor fi utile în alegerea viitoarei specialități în domeniul oncologic. Mulțumesc administrației USMF ,,Nicolae Testemițanu”, precum și profesorilor mei pentru sprijinul oferit și posibilitatea de creare a unor legături cu potențiali colegi de breaslă din alte țări”.
Programul cursului a inclus sesiuni plenare, prezentări de studii de caz, vizite zilnice la departamentele de oncologie din cadrul clinicilor Universității de Științe Medicale din Poznan, iar la sfârșitul cursului participanții au susținut proiecte de grup.
Prelegerile au fost moderate de către savanți renumiți în oncologia europeană precum: Andrew David Baildam (Marea Britanie), Gerben Borst și John Haanen (Țările de Jos), Jacques De Grève, Daan Nevens, Dirk Schrijvers și Jan Baptist Vermorken (Belgia), Petr Sturz (Elveția), Safak Gül-Klein și Julia Hauer, (Germania), Lars Hjorth (Suedia), Radosław Mądry și Marta Porebiak (Polonia), care au îndrumat mediciniștii în realizarea proiectelor în domeniile: chirurgie, radioterapie, chimioterapie, terapie țintită, prevenire și screening, tratament paliativ.
În cadrul lucrărilor manifestărilor științifice, participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu subiecte din domeniul oncologiei: istoria, epidemiologia, aspecte din genetica cancerului, elemente de comunicare eficientă cu pacienții oncologici, metode de diagnostic, tratament, prevenire și screening a cancerului mamar, pulmonar, colorectal, sarcoamele, melanomul malign, sistemelor gastrointestinal, genito-urinar, ginecologic, regiunii cap și gât, cancer la copii, precum și utilizarea inteligenței artificiale (AI) în oncologie.
Totodată, cursul a inclus și partea practică, studenții având oportunitatea să însușească și să exerseze tehnicile de examinare primară a pacienților, să asiste la intervenții chirurgicale, precum și să observe tehnici moderne de radioterapie și brahiterapie în clinici universitare: Centrul Universitar de Oncologie, Departamentul de Pediatrie Oncologică din Spitalul Clinic ,,Karol Jonscher” și Centrul Oncologic din Voievodatul Polonia Mare.
Acest curs are ca scop stimularea studenților de la universitățile de medicină să se specializeze într-o disciplină din domeniul oncologic și a fost organizat sub egida Școlii Europene de Oncologie (ESO), în parteneriat cu Societatea Europeană a Chirurgilor Oncologi (ESSO), Societatea Europeană pentru Radioterapie și Oncologie (ESTRO) și Societatea Internațională de Oncologie Pediatrică (SIOPe). Cursul a fost desemnat cu credite din sistemul european de transfer și acumulare de credite (ECTS).
De asemenea, studenții au avut parte și de un program cultural, organizat de către reprezentanții Asociației Europene a Studenților în Medicină (EMSA).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii