Promite-i inimii tale o circulație sănătoasă!
- 402 просмотра
În ajunul Zilei Mondiale a Inimii, marcată anual în data de 29 septembrie, un grup de studenți, studenți-doctoranzi și cadre didactice de la Disciplina de cardiologie din cadrul Departamentului Medicina Internă a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au organizat o acțiune socială cu genericul „Promite-i inimii tale o circulație sănătoasă!”, prin care au informat oamenii despre factorii de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare.
Bine documentați, mediciniștii au informat trecătorii, studenții și angajații instituției despre însemnătatea Zilei Mondiale a Inimii și i-au îndemnat să adopte un stil de viaţă sănătos, să facă mișcare, să conștientizeze impactul schimbărilor climatice asupra sănătății, să acorde atenție calității apei consumate etc. Totodată, tinerii le-au oferit mere și pliante, iar doritorilor li s-a măsurat tensiunea arterială și, în baza mai multor indicatori individuali, li s-a calculat riscul la maladii cardiovasculare, în final primind și recomandări personalizate pentru menținerea inimii sănătoase.
Lucia Mazur-Nicorici, profesor universitar la Disciplina de cardiologie, a specificat că Ziua Inimii este marcată la nivel mondial de peste 20 de ani, cu scopul de a promova modul de viață sănătos, de a sensibiliza oamenii să-și monitorizeze tensiunea arterială, să facă exerciții fizice și să evite stresul. „Scopul acestei acțiuni este ca populația să conștientizeze că bolile cardiovasculare pot fi prevenite. Grija pentru sănătatea fiecărui om ține de noi și sunt convinsă că, dacă am avea grijă de ea, s-ar micșora esențial rata morbidității cauzată de maladiile cardiovasculare. Totodată, scăderea nivelului tensiunii arteriale cu câțiva milimetri la persoanele hipertensive ar diminua rata mortalității cu 5 la sută”, a afirmat profesorul.
Potrivit Snejanei Vetrilă, conferențiar universitar la Disciplina de cardiologie, acest eveniment este marcat anual în cadrul subdiviziunii de profil, pentru a face apel către populație să adopte un stil de viață sănătos și să aibă grijă de inimă: „Studiile demonstrează că 80 la sută dintre bolile cardiovasculare pot fi prevenite, de aceea în acest mod punem accent pe prevenție”.
Prorectorul pentru activitate socială, conferențiarul universitar Marcel Abraș, medic cardiolog intervenționist, a precizat că pentru a-și menține inima sănătoasă, persoanele trebuie să elimine factorii de risc, să renunțe la fumat, să evite grăsimile animaliere, să consume mai multe fructe, legume și pește, să ducă un mod de viață mai activ și anume minim 150 de minute de efort fizic în săptămână, să trateze patologiile asociate în așa fel ca hipertensiunea arterială să ajungă la valori țintă de 120 pe 80, iar pacienții cu diabet zaharat să urmeze tratamentul pentru a-și menține glicemia în limitele normale.
Acțiunea dată a fost realizată în cadrul proiectului internațional „Réseau de recherche international sur les déterminants de la santé dans le contexte du changement climatique – ReSanClim”, implementat de USMF „Nicolae Testemițanu”. Proiectul a fost lansat în luna septembrie curent, fiind selectat pentru finanțare în cadrul concursului de proiecte comune „Appel AUF-ECO 2023 – Soutien aux équipes de recherches SER-ECO”, organizat de Agenția Universitară Francofonă în Europa Centrală și Orientală.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii