Imunodeficiențele primare în era screeningului neonatal
- 288 просмотров
Circa 150 de medici, pediatri, neonatologi, interniști, specialiști de laborator clinic și imunologic și cercetători științifici au participat la lucrările conferinței naționale cu participare internațională „Imunodeficiențele primare în era screeningului neonatal”, desfășurată în data de 6 și 7 octombrie 2023.
Manifestarea științifică a fost organizată de Laboratorul de alergologie și imunologie clinică în parteneriat cu Departamentul Pediatrie ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. La conferință au fost prezentate rezultatele cercetărilor științifice obținute în cadrul proiectului instituțional „Elaborarea metodelor inedite de diagnostic precoce al maladiilor imunodeficitare în baza studiului clinico-imunologic și molecular-genetic al pacienților cu suspecție la imunodeficiențe primare” din Programul de Stat pentru perioada 2020-2023.
În deschiderea conferinței, profesorul universitar Lucia Andrieș, șefa Laboratorului și conducătorul proiectului instituțional, a menționat relevanța subiectului abordat de comunitatea medicală și cea științifică pentru întreaga societate, și a accentuat că proiectul respectiv este inclus, din anul 2022, în Programul Global de Secvențiere Genetică de ultimă generație, fiind susținut de către Centrul de Cercetare Jeffrey Modell Foundation.
Angela Paraschiv, secretar de stat al Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, a subliniat faptul că actualmente sunt descrise peste 300 de sindroame de imunodeficiență: „Deși incidența acestor sindroame este una redusă, sumarul acestor patologii este unul înalt. Astfel, prevalența estimată la nivel mondial denotă afectarea unei persoane din 2000 până la 5000 de persoane din diferite țări cu variația de patologii specifică. În Republica Moldova este necesară crearea unui registru național al pacienților cu imunodeficiență primară, fapt ce ar permite să determinăm impactul real și, inclusiv, să venim cu un răspuns la nivel de țară”.
În opinia academicianului Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, sănătatea oamenilor este o prioritate, inclusă în numeroase studii de cercetare. „Procesele imunodeficienței sunt foarte importante și parcurg câteva etape: evoluția – perioada în care noi creștem, ne maturizăm, și involuția – un proces inevitabil pentru viața omului, ce duce la diminuarea activităților și a socializării, procesele imunobiologice fiind implicate în aceste mari exerciții ale vieții umane. În prezent, ne aflăm la etapa de reorganizare a sistemului de cercetare, inclusiv prin elaborarea unor strategii în domenii noi: medicina personalizată, fondarea Biobăncii naționale și aprobarea Legii băncii biologice, fondarea Centrului de Medicină Moleculară și a Centrului de Biotehnologii”, a afirmat prorectorul.
Profesorul universitar Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie, a menționat că problemele autoimunității, autoinflamației sunt interconectate și, astfel, ar trebui cercetată problema oricărui copil care vine cu probleme autoimune din fragedă copilărie: „În anul 2023, grație secvențierii genomicii au fost identificate 5 maladii noi, care clinic s-ar prezenta identic: febră, pierdere ponderală, dar secvențierea genomică identifică acel defect ce ne permite să stabilim diagnosticul și tratamentul personalizat”.
La conferință au participat reprezentanții Centrului de Cercetare Jeffrey Modell Foundation, Universității de Medicină din Spania, Centrului de Maladii Imunodeficitare din Iran, Centrului Imunologic și Molecular-Genetic din Belarus, Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, România ș.a.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii