Actualitățile în epidemiologie au fost discutate în cadrul unui webinar cu participare internațională
- 263 просмотра
Peste 100 de medici infecționiști și de familie, reprezentanți ai instituțiilor medico-sanitare publice, specialiști în sănătate publică, medici rezidenți și studenți au participat la webinarul cu participare internațională ,,Actualități în epidemiologie”, desfășurat pe data de 31 mai 2024.
Evenimentul a fost organizat de către Disciplina de epidemiologie (DE) din cadrul Departamentului Medicină Preventivă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Societatea de Epidemiologie din Republica Moldova.
Manifestarea științifică a fost inaugurată de conferențiarul universitar Vasile Sofronie, DE, președintele Societății de Epidemiologie din Republica Moldova, care a accentuat importanța webinarului pentru schimbul de experiență și bune practici în domeniul epidemiologiei și colaborării între specialiștii din domeniul sănătății publice pentru prevenirea și răspândirea bolilor. Conferențiarul universitar a prezentat un raport privind noutățile în domeniul epidemiologiei, în special aspecte privind lupta globală împotriva rezistenței antimicrobiene, lista agenților patogeni bacterieni rezistenți la antibiotice, cadrul strategic pentru îmbunătățirea prevenirii și controlului mpox, implementarea strategiilor globale privind HIV, hepatita virală și a infecțiilor cu transmitere sexuală, revenirea holerei la nivel global drept urgență în sănătate publică, stoparea meningitei până în 2030 – foaie de parcurs globală.
Invitații internaționali – Dr. Hermes Nkwa, epidemiolog de teren, specialist în infodemie, președinte al Asociației Tineret pentru sănătate și dezvoltare din Africa, și Dr. Andrea Tchuenkam, medic, secretar executiv al Asociației Tineret pentru sănătate și dezvoltare – au prezentat raportul „Lupta împotriva malariei și a dezinformării asociate în Camerun”. Potrivit autorilor, malaria rămâne a fi unul dintre cele mai importante flageluri de sănătate publică, iar pentru reducerea acestei boli infecțioase este necesară consolidarea dialogului politic la nivel național și comunitar prin implementarea strategiilor mondiale de combatere a malariei.
Despre rolul autorităților, rezultatele aplicării vaccinului anti-malarie și perspectivele de viitor a vorbit Olga Cara, studentă-doctorandă la USMF „Nicolae Testemițanu”, epidemiolog, master în psihologie clinică, care a evidențiat importanța vaccinării copiilor cu scopul prevenirii infecției, bolii și deceselor asociate în zonele de risc sporit.
Ulterior, reprezentanții Catedrei de oncologie a Universității – Stela Țurcan și Veronica Șvet – au relatat despre importanța depistării precoce a melanomului malign cutanat pentru scăderea ratei de malignizare a tumorilor benigne și stărilor precanceroase, profilaxia și sporirea calității tratamentului.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii