Violența domestică

Violența domestică și în bază de gen abordată prin prisma medicinei legale

Published: 07.06.2024

La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-a desfășurat simpozionul internațional cu tema Violența domestică și în bază de gen, ediția a X-a. Manifestarea științifică a fost organizată de Catedra de medicină legală a universității noastre în parteneriat cu Societatea Medicilor Legiști Osteuropaverein Rechtsmedizin din Germania și Centrul de Medicină Legală din Moldova, în zilele de 31 mai și 1 iunie 2024.

Violența domesticăLa inaugurare, rectorul Emil Ceban a evidențiat relevanța forumului științifico-practic, ce reunește specialiști și savanți din domeniul medicinei legale din spațiul Europei Centrale și de Est. „Violența în familie reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate publică cu care se confruntă societatea contemporană. Cu regret, acest fenomen a atins proporțiile unei epidemii și persistă în toate țările. Personalul medical și medico-legal are un rol esențial în gestionarea cazurilor de violență, oferind victimelor nu doar tratament, dar și probe de natură juridică. Printre recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Comitetului Grupului de experți împotriva violenței față de femei și a violenței domestice un loc aparte îi revine instruirii cadrelor medicale pentru a răspunde adecvat la cazurile de violență în familie. USMF „Nicolae Testemițanu” este acreditată conform standardelor Federației Mondiale pentru Educație Medicală și oferă studii universitare și postuniversitare, conform criteriilor spațiului educațional european și exigențelor mondiale, asigurând ulterior profesionalizare continuă pe parcursul întregii activități, inclusiv pe dimensiunea prevenirii și combaterii violenței în familie în bază de gen. În anul 2018, în curricula universitară a fost introdus cursul de violență în familie în bază de gen, ceea ce reprezintă un suport esențial în procesul de prevenire, intervenție și radiere a problemei date, pregătind profesioniști competenți și contribuind semnificativ la dezvoltarea sistemului național de sănătate”, a accentuat rectorul.

La rândul său, conferențiarul universitar Andrei Pădure, șef al Catedrei de medicină legală, a remarcat că „simpozionul este o oportunitate pentru consolidarea comunității profesionale și o platformă eficientă pentru dezvoltarea capacităților de a răspunde provocărilor zilnice. Credem că fiecare participant va avea o contribuție valoroasă, prin asigurarea unui schimb eficient de expertiză profesională și științifică în domeniul violenței domestice și de gen”.

Analiza datelor statistice relevă că amploarea fenomenului în țara noastră este mai mare comparativ cu statele europene. În acest context, Republica Moldova, în ultimii ani, a realizat mai multe acțiuni orientate spre reducerea incidenței violenței domestice: Legea nr. 45 din 2007 cu privire la prevenirea şi combaterea violenței în familie; ratificarea Convenției de la Istanbul în 2021; adoptarea Programului național cu privire la prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie pentru anii 2023-2027.

​​violentaPotrivit lui Kurt Trübner, președinte al Societății Medicilor Legiști Osteuropaverein Rechtsmedizin din Germania, organizația pe care o reprezintă și-a propus inițial să promoveze cooperarea la nivel academic între Germania și țările Europei de Est în domeniul medicinei legale. „Subiectul violenței domestice a ajuns recent în prim plan social, inclusiv în vizorul specialiștilor din domeniul medicinei legale. Violența afectează nu doar condiția fizică, dar sănătatea în general. Anterior, în Germania, pedepsele corporale aplicate copiilor erau considerate acceptabile într-o anumită măsură. Dreptul părinților de a bate copiii a fost abolit în anul 2000, iar violul marital este considerat infracțiune începând din 2002. Cei care se expun la violență adesea transmit acest flagel generațiilor următoare, deoarece consideră drept normalitate de a soluționa problemele prin agresiune. Acest șir interminabil al actelor de violență trebuie stopat”, a concluzionat expertul.

Vasile Șarpe, director al Centrului de Medicină Legală din Moldova, a menționat că instituția pe care o conduce are ca funcție de bază asigurarea suportului științifico-metodic în domeniile de activitate. „Aceasta cultivă necesitatea de dezvoltare, de promovare instituțională și voința de colaborare cu partenerii de dezvoltare științifică, printre care, în primul rând este USMF „Nicolae Testemițanu”, asociațiile profesionale, inclusiv Osteuropaverein Rechtsmedizin e. V., Germania și altele”, a specificat managerul

​​violentaPrezentă la deschiderea simpozionului, Dominika Stojanoska, Reprezentantă de țară a UN Women, a apreciat angajamentul Universității în prevenirea și combaterea violenței în bază de gen și rolul crucial pe care îl au specialiștii din domeniul sănătății în răspunsul la cazurile de violență. „UN Women sprijină eforturile statelor membre ale ONU în crearea standardelor globale în domeniul egalității de gen și cooperează cu guverne și societatea civilă pentru a le ajuta să elaboreze legi, politici, programe și servicii ce vor permite o aplicare eficientă a acestor standarde, făcându-le cu adevărat utile pentru femeile și fetele din întreaga lume”, a subliniat reprezentanta UN Women.

În opinia lui Yanko Kolev, președinte al Asociației Internaționale de Științe Criminale, la simpozion este abordat un subiect extrem de important. „Acesta oferă posibilitatea să facem schimb de cunoștințe, bune practici și experiență în domeniu, să găsim soluții pentru a combate acest fenomen negativ, respectând drepturile și libertățile fiecărei victime în parte”, a punctat expertul.

La reuniune au participat 84 de medici legiști și cercetători științifici din Republica Moldova, Germania, România, Slovacia, Bulgaria, Macedonia de Nord și Ucraina. 

Violența domestică
Violența domestică
Violența domestică
Violența domestică
Violența domestică
Violența domestică
Violența domestică
Violența domestică
Violența domestică
Violența domestică
usmf
universitate
violența domestică
Catedra de medicină legală

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii