Conferința științifică internațională în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural
- 320 просмотров
La Chișinău se va desfășura Conferința științifică internațională cu genericul „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”, ediția a X-a. Forumul este organizat, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural, de Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR și Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (România), Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Universitatea Liberă din Berlin (Germania), în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” (România), Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
Evenimentul va avea loc în zilele de 19 și 20 septembrie 2024, în format hibrid, cu secțiuni organizate la Chișinău, Iași (România) și Lviv (Ucraina).
Lucrările conferinței se vor desfășura sub formă de paneluri de discuție cu următoarele subiecte: Arta și mitopoetica orașului în context național şi internațional, Conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural – experiență şi bune practici, Probleme de lingvistică și literatură. Provocări actuale, Patrimoniul etnologic: de la necunoaștere la valorizare culturală, Știința istorică între provocări și perspective, Promovarea patrimoniului prin turism: oportunități și perspective, Sănătate: condiție primordială a dezvoltării durabile a societății (comunicarea reprezentantului USMF „Nicolae Testemițanu”) etc.
Materialele prezentate în cadrul conferinței (ediția a IX-a din 8-9 februarie 2024 și ediția a X-a din 19-20 septembrie 2024) vor fi publicate în Volumul VII, supliment al revistei științifice „Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique” (redactor-șef Nicoleta Vornicu, Iași).
Articolele pentru publicare vor fi transmise Comitetului organizatoric până la 20 august inclusiv pe email: patrimoniuldeieri@gmail.com, condraticova.asm@gmail.com sau persoanelor responsabile de secțiuni.
Cerințele pentru publicarea articolelor sunt disponibile pe: https://www.asm.md/invitatie-la-dialog-cea-de-x-editie-conferintei-stiintifice-internationale-patrimoniul-cultural-de
Manifestarea științifică este parte a planului de acțiuni al Comisiei de specialitate „Patrimoniul cultural în context european” și al Comisiei de experți „Istoria științei” de la AȘM.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii