congres

Inovații ştiințifice și practice în stomatologia contemporană

Published: 04.11.2024

Oleg SolomonCea de-a XXI-a ediție a Congresului național cu participare internațională al Asociației Stomatologilor din Republica Moldova s-a desfășurat în zilele de 1 și 2 noiembrie 2024 la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Evenimentul cu genericul „Inovații ştiințifice și practice în stomatologia contemporană” a constituit pentru specialiștii din domeniu o platformă pentru schimb de bune practici și dezbatere a principalelor aspecte din practica lor zilnică. Totodată, forumul le-a oferit studenților, medicilor rezidenți și studenților-doctoranzi oportunitatea să învețe din experiența celor mai buni profesioniști și să exploreze noi direcții de dezvoltare ale stomatologiei moderne.

Președintele Congresului Oleg Solomon, decanul Facultății de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, a evidențiat faptul că evenimentul are ca scop, încă de la primele ediții, începând cu anul 1947, să dezvolte stomatologia în Republica Moldova, să promoveze sănătatea orală și să sporească prestigiul medicilor stomatologi. „Asociația Stomatologilor continuă tradiția, instituită încă în anul 1988, de a organiza Congresul național al medicilor stomatologi, care în ultima perioadă a devenit un eveniment științific de excepție, unde sunt prezentate cele mai noi descoperiri în știința și practica stomatologică din țară și de peste hotare. Alături de acest forum științific de amploare, Asociația Stomatologilor este o platformă extrem de semnificativă pentru adoptarea unor decizii și strategii naționale cu un impact major asupra dezvoltării domeniului stomatologic”, a declarat Oleg Solomon. Președintele a subliniat faptul că Asociația Stomatologilor din Republica Moldova a devenit membră a Federației Mondiale Dentare (FMD) la 13 septembrie 2014 și a Organizației Regionale Europene al FMD în 2024.

congresLa rândul său, Adrian Belîi, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a remarcat că datorită progreselor stomatologiei autohtone pe dimensiunea academică, științifică și practică, într-un timp scurt se constată o evoluție a noilor tehnologii și metode moderne de tratament. Progresele enumerate se datorează inclusiv deschiderii Republicii Moldova către partenerii internaționali. 

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a subliniat că responsabilitatea atribuită Universității în formarea specialiștilor de înaltă competență, inclusiv în stomatologie, sporește esențial și în legătură cu realizarea obiectivului strategic de integrare în spațiul educațional și de cercetare european. Acest fapt impune noi exigențe față de calitatea procesului didactic și științific, asigurarea tehnico-materială și informațională.

În opinia președintelui de onoare al Congresului, profesorul universitar Valeriu Burlacu, manifestarea dată oferă idei și soluții noi pentru specialiștii din domeniu, ce au menirea să contribuie la prosperarea stomatologiei în Moldova.

Una dintre invitații de onoare al Congresului – Rodica Luca, profesor la Departamentul Pedodonție, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, România, a menționat că participă la congresele organizate de Facultatea de Stomatologie a universității noastre aproximativ din anul 1992.

congresPotrivit Irinei Ciochină, studentă în anul V la Facultatea de Stomatologie, evenimentul reprezintă un prilej de colaborare ce transcende granițele și a unit comunități profesionale din România, Grecia, Suedia, Bulgaria, Israel și Ucraina, consolidând legături valoroase și facilitând schimbul de cunoștințe ce vor contribui la dezvoltarea stomatologiei la nivel internațional.

La forum au fost abordate subiecte de actualitate din domeniul stomatologiei: afecțiuni ulcerative ale mucoasei orale, opțiuni moderne de diagnostic și tratament ale dereglărilor temporomandibulare, iTOP și schimbarea comportamentului în sănătatea orală, implantologia zonei estetice, anomalii vasculare la nivelul extremității cefalice la copii, celulele stem în parodontologie, convergența tehnologică: protezele totale din perspectiva metodelor convenționale și moderne, conceptul Rock-Solid în reabilitarea pacientului edentat total, sănătatea orală și calitatea vieții la pacienții vârstnici, implantologia digitală în GBR ș.a.

Programul a inclus și un workshop cu titlul „Utilizarea sistemului Versah Drills pentru osteodensificare”, moderat de către conferențiarul universitar Andrei Mostovei. La fel, în cadrul Congresului a fost organizat un salon expoziţional cu echipamente și produse de ultimă generație din sfera medicinei dentare.

Congresul a fost organizat în parteneriat cu Facultatea de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”. Data următoarei ediții a fost stabilită pentru 30 octombrie - 1 noiembrie 2025.

Album foto

congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
usmf
universitate
congres
Asociația Stomatologilor din Republica Moldova
Congresul național cu participare internațională

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii