USMF „Nicolae Testemițanu” a obținut o nouă finanțare din partea Agenției Universitare a Francofoniei

Published: 22.05.2020

imagine incalzire globalaUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a devenit unul dintre câștigătorii apelului „Schimbările climatice – o posibilă convergență între interesul uman și conservarea planetei?”, lansat de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) în Europa Centrală și de Est, în luna ianuarie 2020. Apelul vine să răspundă la cel de-al 13-lea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă al Națiunilor Unite, iar printre finaliști se numără opt instituții de învățământ superior din cinci țări.

Proiectul câștigător al Universității - Cooperare interdisciplinară și interinstituțională în domeniul sănătății umane în contextul schimbării climei (Coopération interdisciplinaire et interinstitutionnelle dans le domaine de la santé humaine dans le contexte du changement climatique), selectat de AUF, a fost elaborat de Catedra de igienă generală și va fi implementat în perioada iunie-decembrie 2020.

Cătălina Croitoru, coordonator de proiect, conferențiar universitar la Catedra de igienă generală, a specificat că obiectivul general al proiectului este consolidarea contribuției instituțiilor membre AUF la dezvoltarea economică, socială și de mediu pe segmentele cercetare, formare și sensibilizare. Beneficiari ai proiectului vor fi  studenții, medicii-rezidenții și medicii de familie, vorbitori de limba franceză și cea română. 

„În cadrul proiectului ne-am propus să elaborăm materiale didactice despre starea de sănătate a oamenilor în contextul încălzirii globale, planuri de studii (interdisciplinare, interinstituționale) și programe de educație continuă la distanță”, a accentuat Cătălina Croitoru.

Totodată, subiectul încălzirii globale va fi abordat și la un seminar ce va fi organizat cu prezență fizică sau on-line, în funcție de evoluția situației epidemiologice declanșată de COVID-19. De asemenea, o altă componentă a proiectului ține de achiziționarea de echipamente necesare procesului de studii în acest aspect. 

În total, la concurs au fost înaintate 18 propuneri de proiecte de către 7 țări din regiune, dintre care 8 dosare au fost selectate. 

Menționăm că acesta este deja al doilea proiect acceptat spre finanțare de AUF în anul curent. La începutul acestei luni, Disciplina de limbi moderne în parteneriat cu Centrul de Reușită Universitară din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” au câștigat un alt proiect privind pedagogia activă în predarea disciplinelor medicale și a francezei de specialitate.

baner proiect AUF
usmf
proiect
Agenția Universitară a Francofoniei
finanțare
cercetare
formare
sensibilizare
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă
schimbarea climei
încălzirea globală
apel
AUF
Catedra de igienă generală

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii