Mai multe locuri bugetare la Universitatea de Medicină

Published: 30.07.2020

plan de admitereUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” oferă cetățenilor moldoveni, pentru noul an universitar, 440 de locuri pentru studii superioare de licență (ciclul I) și studii integrate (ciclul I și ciclul II) cu finanțare bugetară, cu 35 mai multe comparativ cu anul trecut, și 342 - în bază de contract. În premieră, în anul curent au fost alocate și 20 de locuri pentru studii superioare de masterat (ciclul II), cu finanțare de la bugetul de stat. 

Senatul universitar a aprobat, în data de 20 iulie, planurile de admitere pentru anul universitar 2020-2021 pentru cetățenii Republicii Moldova și, respectiv, pentru cetățenii străini și apatrizi

Din numărul total de locuri bugetare prevăzute pentru candidații autohtoni, 380 sunt destinate pentru programul Medicină, 15 pentru Sănătate publică, câte 10 - pentru Stomatologie, Farmacie, Asistență medicală generală și Tehnologie radiologică și, respectiv, 5 - pentru Optometrie. De menționat că din acestea, 25 de locuri cu finanțare bugetară sunt repartizate pentru candidații din raioanele de est ale republicii: Medicină - 21, Stomatologie și Farmacie - câte 2 locuri. 

Plan de admitere pentru studii de licențăLa capitolul studii în bază de contract, cu taxă de studii, pentru candidații autohtoni locurile au fost distribuite în modul următor: Medicină - 100, Stomatologie - 102, Farmacie - 80, Asistență medicală generală - 20, câte 15 - pentru Sănătate publică și Optometrie și 10 locuri pentru Tehnologie radiologică

În același timp, alte 485 de locuri, cu achitarea taxei de studii, au fost aprobate pentru cetățenii străini, care vor dori să-și continue studiile la universitatea noastră. Dintre acestea, 414 sunt locuri cu instruire în limba engleză, 40 - în limba franceză și 31 - în limba română sau rusă. În total, 340 de locuri vor fi oferite la specialitatea Medicină, 70 - la Stomatologie și 75 - la Farmacie. De asemenea, 50 de locuri sunt oferite pentru admiterea cetățenilor străini la studii preuniversitare, cu instruire în limba română sau rusă. 

Referitor la locurile pentru studii superioare de masterat (ciclul II), cu finanțare de la bugetul de stat, 3 dintre cele 20 de locuri vor fi repartizate pentru programul de masterat științific în Tehnologii moleculare în sănătate, iar 15 locuri pentru programul Management în sănătate publică.

rector Emil CebanRectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul universitar Emil Ceban, și-a exprimat speranța că se va reuși completarea numărului necesar de studenți, deși „este un plan ambițios, reieșind din situația epidemiologică din țară, dar și de închiderea frontierelor cu mai multe state”. În același timp, rectorul a reiterat faptul că administrația Universității își propune să mențină la același nivel numărul de studenți internaționali, prin intermediul companiilor de recrutare cu care universitatea colaborează. 

La aprobarea documentelor sus-menționate de către Senatul universitar s-a ținut cont de prevederile Regulamentului-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2020-2021 nr. 275 din 9.03.2020, aprobat prin Ordinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, ale Codului Educației Republicii Moldova și ale Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 521 din 15.07.2020 „Cu privire la planurile (comanda de stat) de admitere în învățământul superior cu finanțare de la bugetul de stat pentru anul de studii 2020-2021”.

Vladislav Badan, secretar responsabil al Comisiei de admitere a  USMF „Nicolae Testemițanu”, a accentuat că Planul de admitere pentru locurile în bază de contract, cu taxă de studii, ar putea fi modificat ulterior, în funcție de numărul de solicitări ale candidaților la studii și de capacitatea instituțională de instruire.

Mai multe informații găsiți în ediția specială a ziarului universitar „Medicus” - Admitere-2020.

 

GALERIA IMAGINELOR Acesta este câmpul obligatoriu, puteți încărca mai multe imagini, prima imagine încărcată va apărea în "News Block" din pagina de pornire, de asemenea, această imagine va apărea în pagina completă a acestei știri după conținutul din câmpul corpului (dacă veți încărca mai mult de o imagine în același loc va încărca cursorul pentru aceste imagini). Afişare coloana greutate
Planurile de admitere
rector Emil CEban
Planurile de admitere
GALERIA IMAGINELOR Acesta este câmpul obligatoriu, puteți încărca mai multe imagini, prima imagine încărcată va apărea în "News Block" din pagina de pornire, de asemenea, această imagine va apărea în pagina completă a acestei știri după conținutul din câmpul corpului (dacă veți încărca mai mult de o imagine în același loc va încărca cursorul pentru aceste imagini). Afişare coloana greutate
Planurile de admitere
rector Emil CEban
Planurile de admitere
USMF
ședință
senatul universitar
rector
Emil Ceban
plan de admitere
admitere
studii de licență
studii integrate
an de studii
an universitar
studii de masterat
locuri bugetare
finanțare bugetară
taxe de studii
medicina
Stomatologie
farmacie
optometrie
Asistența medicală generală
sănătate publică
tehnologie radiologică

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii