Caravana „Imunopedia” - la Chișinău
- 174 views
Departamentul Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociația „Imunopedia” din România, Institutul de îngrijire a mamei și copilului „A. Rusescu” din București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeş”, Timişoara, au desfășurat recent, în regim on-line, conferința internațională „Imunopedia”. Evenimentul s-a înscris în Planul de manifestări consacrate celor 75 de ani de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”.
Profesorul Svetlana Șciuca, șefa Clinicii Pneumologie din cadrul Departamentului Pediatrie, a menționat că astfel de manifestări facilitează transferul de cunoștințe științifice și bune practici. „Conferința oferă oportunitatea de a transmite experiențe valoroase colegilor de la diferite specialități, de a aborda metode de tratament pentru pacienții cu imunodeficiențe primare și a amplifica colaborarea multidisciplinară între specialiști”, a subliniat moderatoarea evenimentului.
În prezentarea sa, Svetlana Șciuca s-a referit la infecțiile sistemului respirator în imunodeficiențele primare la copiii care dezvoltă pneumonii cu germeni gram-negativi, agenți oportuniști, complicații pulmonare și pleurale severe, dar și la cei cu risc major de evoluții nefavorabile ale maladiilor, cronicizări bronhopulmonare, decesuri la etapele evolutive, cazuri clinice ș.a.
Invitatul de onoare al evenimentului - Ioan Gherghina, profesor universitar, specialist în imunologie și alergologie, a făcut o descriere amplă a componentelor sistemului imun și funcțiile acestora și a informat despre sistemul imun adaptativ și înnăscut, dezvoltarea acestuia de la concepere până la vârsta de adult și implicarea activă a lor în lupta contra agenților patogeni ș.a. Profesorul a accentuat necesitatea tratamentului cu imunoglobulină intravenoasă/subcutană în imunodeficiențele primare, precum și în alte entități (maladii autoimune, imunodeficiențe secundare), explicând metoda de obținere și de administrare a acestora în diferite situații.
Dr. Alexis Cochino, președintele Asociației Imunopedia, medic specialist în alergologie și imunologie clinică, a prezentat detalii despre imunodeficiențele primare și a descris o serie de sindroame ca: SCID (sindromul de imunodeficiență combinată severă), sindromul Louis-Bar, Agammaglobulinemia X-linkată, sindromul DiGeorge, prezentând o serie de cazuri clinice, inclusiv tabloul clinic al fiecărui sindrom, metodele de diagnostic și de tratament.
Cristina Tomacinschii, student-doctorand la Departamentul Pediatrie, a venit cu o comunicare despre implicarea sistemului respirator în imunodeficiențele primare. Afectarea respiratorie sub formă de infecție apare în 60% de cazuri ca un prim semn de alarmă pentru imunodeficiențe, astfel au fost detaliate principalele localizări ale afecțiunilor respiratorii și tipul simptomelor ce nu se rezumă doar la infecții.
Conferința științifică, ajunsă la a cincea ediție, a întrunit medici pediatri, medici de familie, specialiști imunologi, pneumologi, alergologi și medici-rezidenți din Republica Moldova și de peste Prut.
Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări/răspunsuri, discuții, generalizări asupra importanței evenimentului și impactul științifico-practic.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii