Angajează-te de Ziua Naţională de Renunțare la Fumat
- 131 views
Te-ai gândit vreodată să renunți la fumat, dar acest lucru nu ți-a reușit? Urmează acești pași care îți vor fi de folos în acest proces:
– Stabilește-ți un plan de acțiuni – analizează care sunt situațiile care îți „cer” să fumezi. Dacă vei ști când o faci, îți va fi mult mai ușor să eviți momentele dificile.
– Consultă un specialist – te va ajuta să găsești cauzele ce te determină să fumezi și îți va oferi sprijin necesar în perioada imediată după ce ai hotărât să renunți.
– Renunță dintr-o dată – majoritatea celor care le-a reușit acest lucru au făcut-o brusc.
Dacă dorești să renunți, adresează-te la Linia Verde a Dispensarului Republican de Narcologie, apelând la nr. de tel. 0 800 10001 pentru a obține acces la serviciile de consiliere și la programele de renunțare la fumat.
Potrivit Inițiativei Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, anual, începând cu anul 2013, în Republica Moldova este marcată Ziua Naţională de Renunțare la Fumat. Scopul acțiunii este sporirea gradului de conștientizare a populației privind efectele nocive ale consumului de tutun, dar și descurajarea utilizării acestuia sub orice formă. În acest an, genericul este „Angajează-te să renunți” și reprezintă o continuare a campaniei globale lansate la 31 mai curent de către Organizația Mondială a Sănătății cu prilejul Zilei Mondiale Fără Tutun.
De menționat că toate produsele din tutun (țigarete, tutun de rulat, tutun pentru narghilea, tutunul care nu arde, cu încălzire electrică, cât și produsele conexe (țigarete electronice și produse din plante pentru fumat) afectează grav sănătatea. Alarmant este că produsele noi din tutun sunt consumate tot mai frecvent de către adolescenți, iar ele nu sunt mai puțin dăunătoare pentru fumători decât țigările obișnuite și nu sunt un remediu pentru renunțare la fumat. Nicotina din țigările electronice este un aditiv care creează rapid dependență și poate afecta grav creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, țigările electronice cresc riscul bolilor de inimă, cerebrovasculare și a celor pulmonare. Totodată, acest fapt determină naşterea prematură şi greutatea mică a nou-născutului, iar la sugari creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite.
Fumatul este un viciu ucigaș în pandemia COVID-19. Observațiile efectuate în diferite țări afectate denotă faptul că fumătorii sunt de 6 ori mai predispuși la complicațiile infectării cu noul tip de coronavirus și la decesul provocat de acesta.
Angajează-te să renunți!
Se estimează că în Republica Moldova un sfert din populație fumează activ, inclusiv 43,5% bărbați și 5,6% femei. Anual, cca 5600 de persoane din țara noastră mor din cauza consumului de tutun.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii