Nutriția modernă: provocări și oportunități
- 173 views
Primul simpozion științifico-practic cu participare internațională „Nutriția modernă: provocări și oportunități” s-a desfășurat la Chișinău cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentației.
Evenimentul a fost organizat în data de 17 octombrie 2023 de către Departamentul Medicină Preventivă al Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” cu suportul Proiectului moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Specialiștii au discutat despre situația actuală și dezvoltarea nutriției, și rolul nutriționiștilor în promovarea sănătății. De asemenea, ei au analizat importanța unei strategii de comunicare pentru schimbarea de comportamente alimentare ale populației.
În contextul Zilei Mondiale a Alimentației, dedicate în acest an calității apei potabile, participanții au abordat subiectul calității apei în țara noastră și au evidențiat importanța acesteia în alimentație.
Angela Cazacu-Stratu, conferențiar universitar la Disciplina de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă și prodecan la Facultatea de Medicină nr. 1, a menționat că simpozionul reprezintă un eveniment binevenit în cunoașterea și implementarea bunelor practici existente în țările europene, expuse de către experții internaționali și atragerea noilor specialiști în Nutriție umană în activitățile practice.
Forumul a reunit peste 60 de medici specialiști în nutriție din Republica Moldova, România, Elveția și SUA, precum și masteranzii de la programul de studii Nutriție umană. În calitate de invitați de onoare au fost personalități notorii – parteneri ai universității noastre, care oferă suport în dezvoltarea domeniului de nutriție în țară: Monica Tarcea, profesor universitar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Magda Mititelu, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, România, Maryanne Tigchelaar Perrin, conferențiar universitar la Departamentul de Nutriție, Universitatea Greensboro din statul Carolina de Nord, SUA, și Helen Prytherch, Institutul de Boli Tropicale și Sănătate Publică din Elveția.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii