ZMD

Ziua Mondială a Diabetului

Published: 14.11.2023

ZMDAnual, în data de 14 noiembrie marcăm Ziua Mondială a Diabetului.  Mesajul de responsabilizare socială în anul 2023 este Cunoaște-ți riscul, cunoaște-ți răspunsul (Know your risk, know your response), ce evidențiază necesitatea conștientizării riscului de diabet de tip 2 – DT2 (numit anterior non-insulinodependent sau debut la adulți), în scopul prevenirii afecțiunii și promovării accesului la informații privind îngrijirea și tratamentul în timp util. 

Potrivit datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID), numărul total de diabetici la nivel global este de 415 milioane, iar către anul 2040 se estimează că acesta va ajunge la 642 de milioane. Totodată, 542 de mii de copii din lume sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1 (cunoscut ca insulinodependent, juvenil sau cu debut în copilărie). 

În Republica Moldova circa 56% din populație este supraponderală, iar 22,9% dintre persoane sunt obeze, proporţia femeilor din această categorie fiind de 1,6 ori mai mare decât cea a bărbaţilor. Morbiditatea prin diabet zaharat, inclusiv de tip 1, în țara noastră este în creştere continuă atât la adulţi, cât şi la copii. FID estimează o prevalenţă a diabetului zaharat de tip 1 de 6,8% în Republica Moldova către anul 2045.

Pornind de la aceste date alarmante, este evidențiată necesitatea unor acțiuni pentru diminuarea factorilor de risc în dezvoltarea diabetului zaharat, inclusiv a fenomenului de obezitate.

Diabetul poate fi tratat și consecințele acestuia pot fi evitate sau amânate, iată câteva recomandări în acest sens:

  • Adoptă o alimentație sănătoasă: consumă legume și fructe, cereale integrale, proteine și produse lactate cu conținut redus de grăsimi. Redu consumul de carbohidrați;

  • Practică activitate fizică zilnică: alergare, mers pe jos, ciclism; 

  • Renunță la fumat și redu consumul de alcool;

  • Evită stresul: sănătatea mintală este strâns legată de bunăstarea fizică. Respectă regimul de muncă și de odihnă;

  • Asigură-ți un somn odihnitor de minim 7 ore zilnic;

  • Ține sub control tensiunea arterială și nivelul colesterolului în sânge;

  • Gestionează-ți eficient glicemia pentru a reduce riscul de complicații în diabet;

  • Consultă-te cu regularitate cu medicul specialist.

Ziua Mondială a Diabetului a fost instituită în anul 1991 de către Federaţia Internaţională de Diabet și Organizația Mondială a Sănătății, ca răspuns la preocupările tot mai mari cu privire la amenințarea crescândă pentru sănătate a diabetului. Ziua Mondială a Diabetului a fost oficializată în 2006, odată cu adoptarea Rezoluției Națiunilor Unite 61/225. Este marcată în fiecare an pe 14 noiembrie, în ziua de naștere a cercetătorului canadian Frederick Banting, laureat al Premiului Nobel, care a descoperit insulina în 1922, împreună cu biochimistul american Charles Best.

ZMD
usmf
Ziua Mondiala a Diabetului
Know your risk, know your response

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii