USMF „Nicolae Testemițanu” a marcat Ziua Internațională a Familiei printr-un șir de activități
- 134 views
În contextul Zilei Internaționale a Familiei, Disciplina de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă al Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în parteneriat cu Centrul de Informare ONU al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova (BNRM) au organizat o discuție publică cu genericul „Impactul schimbărilor climatice asupra familiei”.
La eveniment au participat elevii de la Școala Profesională nr. 5 și de la Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău, precum și câteva familii din capitală. În cadrul discuției au fost abordate subiecte referitoare la protecția mediului înconjurător și adaptarea la schimbările climatice, fiind realizate schimburi de idei și practici între participanți, pentru a găsi soluții eficiente și sustenabile.
Reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu” – conferențiarii universitari Cătălina Croitoru și Elena Ciobanu – au vorbit audienței despre fenomenul schimbărilor climatice și încălzirea globală: cauze, consecințe, cunoștințe, atitudini și practici. În cadrul întrunirii au fost organizate și activități interactive pentru a înțelege mai bine ce sunt schimbările climatice și cum influențează acestea viața oamenilor.
Ulterior, elevii au desenat, cu mult entuziasm, propria familie: mama, tata, copiii, animăluțele de companie, toți fiind înconjurați de mult soare și culoare. Unele desene au reprezentat și efecte ale schimbărilor climatice asupra familiei (secetă etc.). Ulterior, părinții împreună cu copiii au citit fragmente din cărți pentru copii din colecțiile BNRM.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, USMF „Nicolae Testemițanu” a organizat și alte evenimente tematice. „Sănătatea familiei în contextul schimbărilor climatice” a fost genericul unei lecții deschise ținută de către profesorul universitar Ghenadie Curocichin, șef al Catedrei de medicină de familie. La activitate au participat studenții din anii II și III de la programul de studii de licență Asistență medicală generală.
În același context, Catedra de medicină de familie în parteneriat cu Asociația Studenților şi Rezidenților în Medicină au organizat un concurs pentru studenți cu tema „Rădăcinile familiei mele”. Studenții au elaborat prezentări în format Power Point cu informații despre familie, inclusiv arborele genealogic al familiei cu cel puțin două generații (părinți, bunei), iar rezultatele concursului vor fi anunțate la 17 mai, în cadrul celui de-al V-lea Congres al Medicilor de Familie din Republica Moldova.
De asemenea, Centrul de studii preuniversitare şi educaţie lingvistică a organizat o masă rotundă pentru studenții internaționali cu genericul „Conexiuni culturale, familie și carieră în era schimbărilor climatice”, iar Catedra de medicina legală – un atelier de instruire a studenților cu tema „Răspunsul sistemului sănătății la cazurile de violență în familie și în bază de gen” din cadrul proiectului Consolidarea capacității medicilor pentru un răspuns mai bun la cazurile de violență în familie (SPA2DV) în perioada 2023-2024.
Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1993 și reflectă importanța pe care organizația internațională o acordă familiilor.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii