Învingătorii Concursului de eseuri ”Ținta zero!”

Published: 02.12.2015

DSC_1297Cele mai bune trei eseuri la concursul ”Ținta Zero!” au fost premiate, în data de 1 decembrie 2015, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, în contextul Zilei Mondiale de combatere HIV/SIDA. Pe primul loc s-a clasat Mihaela Gîlcă, studentă în anul I, gr. M1519, Facultatea de Medicină nr. 1, locul II i-a revenit Martei Tenchiu, absolventă a Universității noastre (2015), iar cel de-al treilea a fost ocupat de Elena Mării, studentă în anul I, gr. M1508, Facultatea de Medicină nr. 1.

 

Prorectorul pentru educație și probleme sociale, Emil Ceban, președintele juriului a înmânat tuturor concurenților certificate de participare și cadouri marca USMF ”Nicolae Testemițanu” și i-a îndemnat să fie activi în viața extracurriculară, care îi va ajuta în formarea lor ca specialiști, dar și ca personalități.  

 

La concurs au participat 28 de lucrări, prin intermediul cărora tinerii au încurajat lupta împotriva HIV/SIDA și au venit cu idei și recomandări care ar contribui la reducerea ratei îmbolnăvirilor la ”zero”. Cei mai mulți dintre ei au afirmat că sunt indicate acțiunile de informare a populației, inclusiv distribuirea de pliante și vizualizarea spoturilor și a filmulețelor pentru a face cât mai cunoscută problema HIV/SIDA și a reduce la ”zero” efectele acesteia. Printre sugestii s-a numărat și cea de organizare a unui concert pentru strângerea fondurilor, astfel încât participanții să acționeze, să contribuie la încurajarea persoanelor care trăiesc cu HIV și să renunțe la discriminarea acestora.  

  

”Discriminarea nu poate face parte dintr-o societate modernă și tolerantă. Este de datoria noastră, a tinerei generații, și în calitate de viitori medici, să luptăm contra discriminării ca ea să nu facă parte din societatea noastră. Este foarte important să acordăm ajutor atât psihologic, cât și social celor seropozitivi, să depunem eforturi ca ei să treacă peste barierele psihologice pe care le au la noi”, a afirmat Natalia Onică,  studentă în anul III, gr. M1305, Facultatea de Medicină nr. 1.

 

Eseurile, cu genericul ”Ţinta Zero”, au abordat temele: Zero Infecţii noi cu HIV, Zero discriminări sau Zero decese cauzate de SIDA. Totuși, cei mai mulți dintre mediciniști au ales să scrie despre discriminarea persoanelor infectate cu virusul HIV.

 

DSC_1308Luminița Guțu, conferențiar universitar la Catedra de epidemiologie, membru al juriului, a menționat că a rămas impresionată de lucrările mediciniștilor, în special, de cele care au încercat să redea o poveste. ”Pe lângă datele pe care cu toții le cunoaștem, circa 9 mii de persoane infectate HIV, am apreciat eseurile care au reușit să îmi atingă cele mai profunde strune ale sufletului meu. E foarte bine că acest concurs s-a desfășurat în cadrul USMF ”Nicolae Testemițanu”, pentru că un studiu recent ne demonstrează că doar un procent din toată populația cu studii medicale din Republica Moldova este tolerantă față de cei infectați cu această boală, iar voi, viitorii medici, sunteți cei care trebuie să creați o atitudine binevoitoare și să promovați toleranța în societate”, a spus reprezentanta juriului.

 

Pe parcursul evenimentului, pe ecran au putut fi urmărite cele mai bune citate, selectate din eseurile participanților, pe care le puteți vizualiza aici.  Totodată, acestea vor fi mediatizate, astfel încât să facem auzită opinia mediciniștilor și apelul lor de a fi mai toleranți cu persoanele seropozitive.  

 

”Iți scriu ție, tu care ești nemiloasă, care nu știi ce înseamnă un copil, o mamă sau un băiat tânăr și puternic, tu care obișnuiești  să fii numită SIDA. Astăzi, îndrăznesc să îți spun că nu am de gând să îți cedez nici măcar o oră din viața mea. Zero ore...”

 


Reamintim că acțiunea a fost organizată de Departamentul Comunicare și Relații Publice și vine să se alăture campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, pentru perioada 2011–2015, care are ca mesaj: „Ţinta Zero: Zero Infecţii noi cu HIV. Zero discriminări. Zero decese prin SIDA”.

 

[nggallery id=302]

Învingătorii Concursului de eseuri ”Ținta zero!”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii