Vizita coordonatorilor naționali ai Proiectului MINERVA la USMF „Nicolae Testemiţanu”
- 358 views
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” continuă implementarea proiectului MINERVA „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Moldova și Armenia”, în cadrul Programului Erasmus+. Declarația aparține Claudiei Melinte, coordonatorul Oficiului Național Erasmus+, care, în data de 22 ianuarie curent, s-a aflat într-o vizită de monitorizare și informare la universitatea noastră în contextul alegerii noilor membri ai echipei manageriale.
Totodată, Claudia Melinte a venit cu recomandarea de a menține actuala componență a echipei proiectului MINERVA, în special a coordonatorului instituțional, deoarece este o cerință a Comisiei Europene.
„Acest proiect este unul dintre cele patru proiecte coordonate la nivel național, iar rolul nostru este foarte important în acest sens. Solicităm să fie păstrată integră componența actualilor coordonatori instituționali, în care s-au investit fonduri, dar există posibilitatea de a include și alți membri noi”, a subliniat reprezentanta Oficiului Național Erasmus+.
Coordonatoarea Programului a evidențiat criteriul vizibilității proiectului - unul dintre cele mai importante pentru Comisia Europeană, prin diseminarea informației privind activitățile organizate și plasarea acesteia pe site-ul instituției ș.a.
Olesea Sîrbu, coordonatoarea proiectului MINERVA, prorector pentru relații internaționale și proiecte europene al Academiei de Studii Economice din Moldova, prezentă la întrunire, a menționat că punctele forte ale proiectului sunt consolidarea managementului cercetării și știința deschisă. Până în prezent, toate echipele partenere din țara noastră și-au atins obiectivele propuse. Echipa USMF „Nicolae Testemiţanu” a prezentat conceptul de dezvoltare al Repozitoriului instituțional și necesitățile de echipament tehnic, ce urmează a fi procurat. „Aveți un repozitoriu foarte dezvoltat, apreciat de toți partenerii proiectului, iar aceasta implică muncă și personal calificat”, a declarat coordonatoarea proiectului.
Claudia Melinte a încurajat membrii universității noastre să identifice noi proiecte și să devină coordonatori direcți în cadrul Programului Erasmus+. Totodată, reprezentanta a vorbit despre condiţiile de înregistrare și rata de succes al unui eventual proiect, domenii de cercetare, stabilirea obiectivelor și a competențelor, alegerea universităților-partenere, volumul de finanțare ș.a.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare la USMF „Nicolae Testemiţanu”, a menționat că Oficiul Erasmus+ reprezintă o oportunitate de afirmare pentru universitatea noastră. „Ne dorim activizarea domeniului științific, majorarea numărului mobilităților academice și al proiectelor de cercetare ce necesită investiții majore”, a opinat profesorul Groppa. Prorectorul a declarat că actualmente sunt identificate idei și propuneri pentru implementarea proiectelor menite să dezvolte aria științifică, în beneficiul Universității și al societății.
Proiectul MINERVA are ca scop să sporească eficiența, calitatea și excelența managementului științific și a științei deschise în universitățile din Moldova și Armenia, ținând cont de necesitățile actuale și viitoare ale mediului socio-economic ale ambelor țări și de cele mai bune practici ale Uniunii Europene.
Grupurile țintă ale proiectului sunt cadrele universitare din Republica Moldova, cercetători, studenți şi administratori care participă sau care intenționează să participe la această colaborare internațională.
Menționăm că o delegație a USMF „Nicolae Testemiţanu”, constituită din membrii echipei proiectului MINERVA, alături de reprezentanții ASEM și UTM și ai instituțiilor partenere din Armenia, Italia, Belgia, Franța și Slovenia au participat la una dintre activitățile proiectului sus-numit, organizată la Universitatea din Valencia, Spania, în perioada 6-8 noiembrie 2019.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii