oficial de la sanatate

Oficial de la sănătate în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu" în contextul prevenirii infecției cu Coronavirus

Published: 09.03.2020

oficial sanatateSecretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) al Republicii Moldova, Alexandru Holostenco, a vizitat astăzi, 9 martie 2020,  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în contextul anunțării codului portocaliu de alertă la infecția COVID-19. Oficialul a invitat rectorul să participe la ședința Punctului Focal Național pentru prevenirea și controlul infecției privind Coronavirusul de tip nou, care va avea loc în data de 10 martie, ora 7:30.

Vizita secretarului de stat a coincis cu finalizarea întrunirii Consiliului de administrație al Universității, care a fost convocat într-o ședință extraordinară la care au participat șefii de catedre de Boli infecțioase, Epidemiologie, Boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală, Igienă generală pentru a discuta situația epidemiologică privind Coronavirusul de tip nou (COVID-19) la nivel național și internațional.

Rectorul Emil Ceban a informat oficialul de la sănătate despre măsurile de profilaxie întreprinse de Universitate și a precizat că, la moment, nu este justificată necesitatea de sistare a activității didactice. Deocamdată, va fi exclus doar contactul direct al studenților cu pacienții în instituțiile medico-sanitare, iar prelegerile vor fi ținute în aule separate sau pe platforme on-line. Totodată, programul de studii va fi redus prin divizarea în două schimburi (8:00-11:30 și 12:00-15:30). În timpul orelor, cadrele științifico-didactice vor monitoriza starea de sănătate a studenților și dacă vor identifica simptome de boală, le vor recomanda persoanelor bolnave să se adreseze la medic și să nu frecventeze lecțiile. De asemenea, în incinta Centrului de Medicină Tradițională Chineză, situat în Campusul studențesc, va fi deschis un punct medical provizoriu.

Rectorul a menționat că la nivel de instituție a fost emis un ordin cu privire la măsurile de profilaxie ale infecţiei cu Coronavirus de tip nou (COVID-19), iar respectarea cu strictețe a prevederilor acestuia este luată la control. Rectorul a mai informat că astăzi a fost creată o Comisie la nivel de Universitate, care se va întruni periodic pentru a discuta și a analiza situația epidemiologică curentă privind COVID-19 și acțiunile necesare.

holostencoSecretarul de Stat Alexandru Holostenco a accentuat că, în această situație de urgență în sănătate publică, orice tip de suport din partea Universității este binevenit. Un element foarte important este comunicarea corectă și informarea populației prin utilizarea capacităților de comunicare ale Universității, iar informații oficiale referitor la starea epidemiologică privind Coronavirusul furnizează doar autoritatea națională. De asemenea, la orice solicitare parvenită din partea reprezentanților mass-mediei referitor la acest subiect trebuie să răspundă doar reprezentantul MSMPS, iar membrii comunității universitare ar trebui să se abțină de la declarații. 

Potrivit Ordinului MSMPS nr. 222 din 04.03.2020 cu privire la acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc criteriile definitiei de caz COVID-19, persoanele cu simptome ale infecției respiratorii acute, revenite din regiunile cu focare de Coronavirus de tip nou sau care au fost în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, sunt apreciate ca persoane suspecte la infecția COVID-19 și: 

  Instituțiile strategice pentru internarea persoanelor suspecte și infectate cu COVID-19 sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma  Ciorbă” și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, iar în cazurile grave - Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga și Institutul Mamei și Copilului. De asemenea, au fost desemnate alte instituții spitalicești de rezervă precum Spitalul Clinic al MSMPS și Maternitatea nr. 2 - în cazul gravidelor.

Toate persoanele care revin din regiunile cu focare de Coronavirus de tip nou,  trebuie să completeze, la zona de trecere a frontierei, fișele epidemiologice, cu indicarea corectă a datelor personale și a regiunii geografice din care revin. Fișele se transmit către echipele medicilor de familie din teritoriu pentru asigurarea supravegherii la domiciliu a persoanelor, timp de 14 zile.

Pentru documentare exhaustivă, accesați:

  1. Ordinul rectorului nr. 41-A din 27.02.2020 cu privire la măsurile de profilaxie ale infecţiei cu Coronavirusul de tip nou (COVID-19), care este accesibil și în limba engleză (Order no. 41-A of 27.02.2020 On the prophylaxis measures of the new type Coronavirus infection (COVID-19);

  2. Ordinul rectorului nr. 51-A din 09.03.2020 cu privire la intensificarea măsurilor de profilaxie ale infecţiei cu Coronavirusul de tip nou (COVID-19), care este accesibil și în limba engleză (Order no. 51-A of 09.03.2020, On the strengthening of prophylaxis measures on new type Coronavirus infection ICOVID-19);

  3. Ordinul rectorului nr. 53-A din 11.03.2020 cu privire la suspendarea unor activități în Universitate în perioada 11-23 martie 2020.

Mai multe informații despre măsurile de profilaxie ale infecţiei cu Coronavirusul de tip nou întreprinse la nivel de instituție sunt accesibile pe:

  1. https://usmf.md/ro/noutati/usmf-nicolae-testemitanu-luat-masuri-stricte-de-prevenire-coronavirusului-de-tip-nou-covid
  2. https://usmf.md/ro/noutati/usmf-nicolae-testemitanu-intensificat-masurile-de-prevenire-infectiei-cu-coronavirus
  3. https://usmf.md/ro/noutati/oficial-de-la-sanatate-vizita-la-usmf-nicolae-testemitanu-contextul-prevenirii-infectiei-cu
  4. https://usmf.md/ro/noutati/usmf-nicolae-testemitanu-deschis-un-punct-medical-provizoriu
  5. https://usmf.md/ro/noutati/procesul-didactic-se-sisteaza-pentru-perioada-11-23-martie-2020
  6. https://usmf.md/ro/noutati/cod-rosu-de-coronavirus-republica-moldova

Pentru informarea studenților străini, știrile au fost traduse în limba engleză și sunt accesibile pe site-ul Universității:

  1. https://usmf.md/en/noutati/teaching-process-suspended-period-march-11-23-2020
  2. https://usmf.md/en/noutati/nicolae-testemitanu-state-university-medicine-and-pharmacy-opened-provisional-medical
  3. https://usmf.md/en/noutati/nicolae-testemitanu-state-university-medicine-and-pharmacy-intensified-measures-prevent
  4. https://usmf.md/en/noutati/nicolae-testemitanu-sumph-has-taken-strict-prevention-measures-regarding-new-type
  5. https://usmf.md/en/noutati/prevention-and-control-measures-coronavirus-infection

Pentru informarea studenților străini, știrile au fost traduse în limba engleză și sunt accesibile pe site-ul Universității: 

  1. https://usmf.md/en/noutati/teaching-process-suspended-period-march-11-23-2020
  2. https://usmf.md/en/noutati/nicolae-testemitanu-state-university-medicine-and-pharmacy-opened-provisional-medical
  3. https://usmf.md/en/noutati/nicolae-testemitanu-state-university-medicine-and-pharmacy-intensified-measures-prevent
  4. https://usmf.md/en/noutati/nicolae-testemitanu-sumph-has-taken-strict-prevention-measures-regarding-new-type
  5. https://usmf.md/en/noutati/prevention-and-control-measures-coronavirus-infection

Materiale informative și informații despre măsurile generale de prevenire a infecției cu COVID-19, ce sunt actualizate sistematic în baza surselor oficiale, găsiți pe: 

  1. https://usmf.md/ro/noutati/masuri-de-prevenire-si-control-infectiei-cu-coronavirus-de-tip-nou-covid-19 (în limba română);  
  2. https://usmf.md/en/noutati/prevention-and-control-measures-coronavirus-infection (în limba engleză);
  3. https://usmf.md/ru/noutati/osnovnye-mery-predostorozhnosti-dlya-zaschity-ot-novoy-koronavirusnoy-infekcii (în limba rusă).  

Linkuri la DOCUMENTE DE REFERINȚĂ emise de:

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova:

  1. Ordinul nr. 243 din 09.03.2020 cu privire la motivarea personalului;
  2. Ordinul nr. 222 din 04.03.2020 cu privire la acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19;
  3. Ordinul nr. 81 din 24.01.2020 cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției cu Coronavirusul de tip nou (COVID-19).

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova: 

  1. Circulara nr. 04/1-09/1666 din 11.03.2020 cu privire la unele precizări privind suspendarea procesului de studii;
  2. Ordinul nr. 292 din 10.03.2020 cu privire la suspendarea procesului educațional în instituțiile de învățământ;
  3. Circulara nr. 03/1-09/1593 din 09.03.2020;
  4. Ordinul nr. 174 din 25.02.20202 cu privire la profilaxia epidemiologică a gripei, infecțiilor acute ale căilor respiratorii și la infecția cu Coronavirusul de tip nou (COVID-19) în instituțiile de învățământ;
  5. Circulara nr. 03/1-09/1044 din 19.02.2020.

 

holosteco la usmf
holosteco la usmf
holosteco la usmf
holosteco la usmf
holosteco la usmf
holosteco la usmf
holosteco la usmf
holosteco la usmf
USMF
partener MSMPS
codului portocaliu de alertă
coronavirus
COVID-19
Punct Focal Național

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii