Eveniment organizat online de Ziua Mondială a Somnului
- 712 views
Studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” continuă să învețe, în pofida faptului că procesul didactic este suspendat. Este vorba despre un proiect nou, realizat în comun cu echipa Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină (ASRM) - un livestream cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului - 2020, marcată anual în data de 13 martie.
Cătălina Guțul, studentă în anul III, Facultatea de Medicină nr. 1, coordonatoare la Departamentul Știință și Studii al ASRM, a remarcat că la masa rotundă s-au discutat cele mai relevante și interesante teme la acest subiect, propuse exclusiv de studenți, care au avut posibilitatea să adreseze întrebări și să primească răspunsuri de la Adrian Lupușor, asistent universitar la Catedra de biofizică și fiziologie a omului.
Potrivit lui Adrian Lupușor, marcarea acestei zile are drept scop sensibilizarea populației referitor la importanța somnului pentru toate aspectele vieții: „Un somn odihnitor depinde de 3 factori: durata somnului, calitatea acestuia și consecvența, adică un regim prestabilit pentru ora de culcare și cea de trezire”. Un studiu efectuat printre studenții de la Universitate, timp de jumătate de an, denotă faptul că tinerii din anii I-II dorm doar 4-5 ore, din care cauză nu au un somn odihnitor. S-a stabilit, totuși, că e nevoie ca cel puțin o lună înainte de examen să mențină un regim strict de 7-8 ore de somn pentru a fi plin de energie și productiv și a avea garanția reușitei la examen. În același timp, un om care nu are un somn odihnitor devine irascibil, își controlează greu emoțiile și își pierde capacitatea de concentrare și de memorizare. Asistentul universitar a abordat și alte subiecte ce țin de: influența televizoarelor și a telefoanelor asupra somnului, în ce mod este afectată fertilitatea dacă nu dormi suficient, condițiile care induc un somn odihnitor ş.a.
Ziua Somnului este marcată în lume pentru a 13-a oară, în acest an având sloganul „Un somn mai bun, o viață mai bună, o planetă mai bună”, în contextul în care Societatea Mondială a Somnului a emis un apel global la acțiune cu privire la importanța somnului sănătos.
În apel se subliniază rolul important al somnului ca pilon al sănătății, acesta asigurând o mai bună luare a deciziilor și o înțelegere cognitivă chiar și în probleme majore pentru planeta noastră. Această concentrare este în mod semnificativ extinsă, promovând mesajul: calitatea vieții poate fi îmbunătățită cu un somn sănătos. În opinia lui Liborio Parrino, președintele Comitetului Zilei Somnului Mondial, dacă vrem să contribuim cu adevărat la supraviețuirea planetei, este iminent să extindem perioada de somn. Acesta este motivul pentru care, în acest an, sloganul Zilei Mondiale a Somnului conectează somnul bun la sănătatea planetei îmbunătățită. Astfel, perioadele mai mari de somn înseamnă un consum mai mic de combustibil, de electricitate, de alimente și de oxigen (respirația este atenuată în timpul somnului). Un somn de calitate mai bună reduce și riscul de accidente de muncă și cele rutiere, promovează secreția de melatonină și protejează ceasul circadian natural, care poate preveni îmbătrânirea prematură la om, mai spun experții.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii