Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei
- 226 views
Este timpul pentru a acționa! Este timpul pentru a stopa Tuberculoza! (It’s time for action! It’s time to End TB!) - cu acest mesaj vine Organizația Mondială a Sănătății (OMS) astăzi, 24 martie, de Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei. Mesajul are scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la consecințele devastatoare ale acestei maladii asupra sănătății și de a intensifica eforturile pentru a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză (TBC).
OMS anunță că TBC rămâne cel mai criminal ucigaș din lume. În fiecare zi, peste patru mii de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 30 de mii de oameni se îmbolnăvesc de această boală, care poate fi prevenită și tratată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 58 de milioane de vieți, începând cu anul 2000.
Se estimează că un sfert din populația lumii este infectată cu bacteriile TBC. Acești oameni nu sunt nici bolnavi, nici contagioși. Cu toate acestea, ei prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala TBC, în special a celor cu imunitate slăbită. Tratamentul preventiv oferit, îi va proteja atât de îmbolnăvire, cât și va reduce riscul de transmitere în comunitate.
În 2018, la nivel mondial, 10 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 1,5 milioane de persoane au pierdut lupta cu această boală. Deși au fost atinse unele progrese în ceea ce privește țintele stabilite în cadrul reuniunii la nivel înalt a Organizației Națiunilor Unite privind tuberculoza din anul 2018, tratamentul preventiv al TBC a fost în mare măsură neglijat. Liderii globali s-au angajat să asigure, până în 2022, accesul la tratamentul preventiv al tuberculozei pentru cel puțin 24 de milioane de oameni cu tuberculoză activă și 6 milioane de persoane cu HIV. Până în prezent, doar o parte din scopul propus a fost obținut: mai puțin de 430 de mii de contacte și 1,8 milioane de persoane au fost asigurate cu tratament preventiv pentru tuberculoză.
Tuberculoza rămâne principala cauză de deces în rândul persoanelor cu HIV. Tratamentul preventiv al tuberculozei funcționează sinergic cu terapia antiretrovirală pentru a preveni TBC și a salva vieți. OMS recomandă o serie de abordări inovatoare pentru îmbunătățirea accesului la tratamentul preventiv al tuberculozei:
-
extinderea tratamentului preventiv pentru tuberculoză în rândul populației cu cel mai mare risc, inclusiv contactele casnice ale pacienților cu tuberculoză, persoanele care trăiesc cu HIV și alte persoane cu risc cu imunitate redusă sau care trăiesc în medii aglomerate;
-
integrarea serviciilor de tratament preventiv pentru tuberculoză în eforturile continue de identificare a cazurilor pentru TBC activ. Toate contactele gospodărești ale pacienților cu tuberculoză și a persoanelor care trăiesc cu HIV li se recomandă să fie examinate pentru TBC activ. Dacă TBC-ul activ este exclus, acestea trebuie inițiate cu privire la tratamentul preventiv al tuberculozei.
-
testul pentru pielea tuberculinei sau testul de eliberare a interferon-gamma (IGRA) să fie utilizat pentru a testa infecția cu tuberculoză. Ambele teste sunt utile pentru a găsi persoane mai susceptibile să beneficieze de tratamentul preventiv al tuberculozei, dar nu ar trebui să devină o barieră în calea accesului. Testarea infecției cu tuberculoză nu este necesară înainte de începerea tratamentului preventiv la tuberculoză la persoanele care trăiesc cu HIV și la copiii cu vârsta sub 5 ani care sunt persoane de contact cu tuberculoză activă.
-
noi opțiuni mai scurte pentru tratamentul preventiv, pe lângă 6 luni de izoniazidă utilizate pe scară largă. Opțiunile mai scurte care sunt acum recomandate variază de la un regim zilnic de 1 lună de rifapentină plus isoniazid până la 3 luni săptămânal rifapentină plus isoniazid, 3 luni zilnic rifampicină plus isoniazid sau 4 luni rifampicină singură.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova se acordă gratuit, iar adresarea la timp pentru asistenţă medicală şi urmarea cu stricteţe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru o medicație de succes.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii