Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei

Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei

Publicat: 24.03.2020

Ziua Mondială de Combatere a TuberculozeiEste timpul pentru a acționa! Este timpul pentru a stopa Tuberculoza! (It’s time for action! It’s time to End TB!) - cu acest mesaj vine Organizația Mondială a Sănătății (OMS) astăzi, 24 martie, de Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei. Mesajul are scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la consecințele devastatoare ale acestei maladii asupra sănătății și de a intensifica eforturile pentru a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză (TBC). 

OMS anunță că TBC rămâne cel mai criminal ucigaș din lume. În fiecare zi, peste patru mii de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 30 de mii de oameni se îmbolnăvesc de această boală, care poate fi prevenită și tratată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 58 de milioane de vieți, începând cu anul 2000. 

Se estimează că un sfert din populația lumii este infectată cu bacteriile TBC. Acești oameni nu sunt nici bolnavi, nici contagioși. Cu toate acestea, ei prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala TBC, în special a celor cu imunitate slăbită. Tratamentul preventiv oferit, îi va proteja atât de îmbolnăvire, cât și va reduce riscul de transmitere în comunitate.

În 2018, la nivel mondial, 10 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 1,5 milioane de persoane au pierdut lupta cu această boală. Deși au fost atinse unele progrese în ceea ce privește țintele stabilite în cadrul reuniunii la nivel înalt a Organizației Națiunilor Unite privind tuberculoza din anul 2018, tratamentul preventiv al TBC a fost în mare măsură neglijat. Liderii globali s-au angajat să asigure, până în 2022, accesul la tratamentul preventiv al tuberculozei pentru cel puțin 24 de milioane de oameni cu tuberculoză activă și 6 milioane de persoane cu HIV. Până în prezent, doar o parte din scopul propus a fost obținut: mai puțin de 430 de mii de contacte și 1,8 milioane de persoane au fost asigurate cu tratament preventiv pentru tuberculoză.

Tuberculoza rămâne principala cauză de deces în rândul persoanelor cu HIV. Tratamentul preventiv al tuberculozei funcționează sinergic cu terapia antiretrovirală pentru a preveni TBC și a salva vieți. OMS recomandă o serie de abordări inovatoare pentru îmbunătățirea accesului la tratamentul preventiv al tuberculozei:

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova se acordă gratuit, iar adresarea la timp pentru asistenţă medicală şi urmarea cu stricteţe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru o medicație de succes.

Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei
USMF
ziua mondiala de combatere a tuberculozei
tuberculoza
maladie pulmonară
infecție cu tuberculoză
tratamentul tuberculozei

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii