Finalizarea anului universitar 2019-2020 la USMF „Nicolae Testemițanu”, în condițiile epidemiei cauzate de COVID-19
- 5117 views
„În contextul măsurilor restrictive ale autorităților publice, care limitează și interzic accesul în instituțiile de învățământ, studenții nu vor mai reveni în aulele și în clinicile universitare în acest semestru. Atât profesorii, cât și studenții au demonstrat flexibilitate, responsabilitate și înțelegere în realizarea sarcinilor propuse. Mediciniștii au participat la activitățile didactice on-line, conform orarelor stabilite. Studenții au efectuat evaluările pentru curs, seminarele, lucrările practice ș.a, în termenii stabiliți de cadrele didactice, iar întreg procesul de studii s-a realizat conform curriculei de învățământ superior, respectând timpul alocat inițial activităților”, a declarat conferențiarul Silvia Stratulat, șefa Departamentului Didactic și Management Academic (DDMA).
Responsabila de instruire a prezentat un raport la ședința Senatului Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care s-a desfășurat on-line, în data de 28 mai curent, cu privire la finalizarea semestrului II, dar și a studiilor superioare de licență, integrate și de master în anul universitar 2019-2020, în care a specificat că deciziile și ordinele emise de Universitate au reieșit nemijlocit din recomandările cadru de organizare а activităților didactice în sistem on-line în instituțiile de învățământ superior pe perioada suspendării procesului educațional, parvenite de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit Silviei Stratulat, în procesul educațional pe perioada pandemiei au survenit mai multe modificări. Astfel, din 11 martie și până în prezent, cadrele științifico-didactice au plasat prelegerile în toate limbile de instruire (română, rusă, engleză și franceză) în format PowerPoint, lecții video și alte materialele didactice în Sistemul Informațional de Management Universitar (SIMU), dar și pe subsite-urile catedrelor, la care fiecare student are acces nelimitat. Ulterior, a fost inițiat procesul educațional de la distanță și a fost asigurat accesul studenților la resursele educaționale naționale și internaționale.
Pentru a avea un proces continuu, au fost elaborate orare noi de studii, iar procesul de instruire lа distanță (cursuri, seminare, module, lucrări practice, evaluări curente) s-a realizat cu utilizarea tehnologiilor disponibile, precum și au fost recuperate restanțele, totalizările, absențele și notele negative înregistrate în a.u. 2019-2020. Catedrele universitare desfășoară integral activitățile de instruire pentru studenți, aplicând diverse platforme: Google Hangouts Meet, Google Classroom, Google Forms, Zoom, GotoMeeting, Agora, Discord, Skype, Whatsapp, WebEx, Moodle, Facebook, Viber ș.a.
Luând în considerare particularitățile procesului de studii în condiții de stare excepțională, membrii Senatului au aprobat formele de evaluare semestrială a sesiunilor ordinare de examene pentru toți studenții, la finalizarea a.u. 2019-2020, precum și nota finală semestrială de la discipline, module - incluse în Planul de învățământ pentru toate programele de studii, calculată în baza notei medii anuale, ce va fi estimată în baza rezultatelor evaluărilor curente. Notele obținute în cadrul evaluărilor curente se vor regăsi în Registrul grupei academice în SIMU.
Totodată, s-a luat decizia ca finalizarea activităților didactice în semestrul curent pentru programele de studii superioare de licență - Optometrie și Asistență medicală generală, anii I-III - la 5 iunie curent. Pentru programele de studii superioare integrate - Medicină, Medicină preventivă, Stomatologie și Farmacie, anii I-III (Medicină, Medicină preventivă, Stomatologie), anii I-IV (Farmacie) - la 12 iunie, iar anii IV-V - la 1 iulie 2020.
Reprezentanta Departamentului Didactic și Management Academic a mai propus senatorilor spre aprobare un șir de măsuri de pregătire pentru organizarea și desfășurarea procesului educațional, în dependență de situația epidemiologică, în semestrul de toamnă în a.u. 2020-2021. Printre acestea se numără elaborarea orarului în două variante de studii: clasică și mixtă, ce va combina instruirea on-line - pentru cursuri și seminare și contact direct - pentru lucrările practice - în laboratoare, catedre și clinici universitare. Un alt element prevăzut este organizarea și desfășurarea stagiului clinic, în regim special, pe parcursul semestrului de toamnă sau în timpul verii a.u. 2021, pentru disciplinele la care obținerea competențelor practice necesită în exclusivitate contact direct între student și pacient ș.a.
Președintele Senatului - rectorul Emil Ceban, a menționat că odată cu instituirea situației excepționale de urgență în Republica Moldova, USMF „Nicolae Testemițanu” a stabilit o serie de măsuri de prevenire și control a infecției cu noul tip de coronavirus (COVID-19), în scopul asigurării securității sănătății și vieții beneficiarilor de studii și a angajaților instituției.
„Procesul didactic este prioritar pentru instituția noastră, iar procesul de educație continuă a cadrelor științifico-didactice va fi îmbunătățit în scopul sporirii vizibilității Universității la nivel internațional, dar și pentru a instrui specialiști calificați pentru sistemul național de sănătate”, a accentuat profesorul Ceban, dând asigurări că USMF „Nicolae Testemițanu” va depune eforturi maxime pentru o dezvoltare continuă.
Procesul educațional la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost organizat și realizat de la distanță prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicaționale, pe toată durata stării de urgență, ca urmare a situației epidemiologice cauzate de COVID-19.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii