Congresul internațional medical pentru studenți și tineri medici MedEspera 2020
- 746 views
Congresul internaţional medical al studenţilor şi tinerilor medici MedEspera 2020 va contribui la transferul de cunoștințe și bune practici, la dezvoltarea abilităților practice, la aprofundarea cercetărilor în domeniu și la înregistrarea noilor performanțe științifice cu impact benefic asupra sănătății oamenilor. Declarația a fost făcută astăzi, de către rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, Emil Ceban, în deschiderea forumului științific, ediția a VIII-a, care se înscrie în Planul de manifestări consacrate aniversării a 75-a de la fondarea Almei Mater.
Profesorul Emil Ceban a accentuat că studenții, medicii-rezidenți și doctoranzii sunt forţa capabilă de a genera şi de a implementa cele mai noi și îndrăznețe idei, proiecte inovative și progresive. În opinia rectorului, „tinerii cercetători constituie un potenţial intelectual deosebit de valoros și, în acest sens, Congresul MedEspera reprezintă o platformă favorabilă pentru prezentarea rezultatelor științifice și a inovațiilor din medicină, lansarea de idei inovatoare și identificarea intereselor comune pentru discuții și dezbateri la subiecte actuale. Dimensiunea internațională a evenimentului deschide noi orizonturi și posibilități pentru extinderea cooperării în aria de cercetare biomedicală”.
Rectorul a îndemnat participanții la forum la un dialog eficient și constructiv; să stabilească şi să consolideze relaţiile de colaborare reciproc avantajoase, bazate pe schimbul de cunoștințe și experienţe întru prosperarea ştiinţelor şi a practicii medicale, pentru dezvoltarea durabilă a omenirii.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, a declarat că cercetarea modelează studentul, îi dezvoltă capacitățile și îi oferă alte oportunități. Potrivit profesorului, grație cercetării și implicării, medicul obține o altă calitate a culturii și a integrării în mediul științific. „În universitatea noastră s-au diversificat și s-au intensificat procesele de cercetare. În acest context, vom oferi toate opțiunile pentru ca studenții să dispună de posibilitățile de participare, promovare și de schimb de experiențe. Evenimentul de astăzi va oferi o nouă oportunitate de a vă aprofunda cunoștințele și de a fi parte integră cu milioanele de oameni de știință care cercetează și luptă, inclusiv cu pandemia”, a subliniat prorectorul.
Marcel Abraș, prorector pentru activitate socială, a remarcat că un student ideal este acel care îmbină teoria cu practica și cu cercetarea și că universitatea noastră oferă această oportunitate. „Inițial, la acest congres participau studenți din câteva țări, pe când la ediția actuală avem reprezentanți din zeci de state, fapt ce motivează tinerii noștri să devină și mai buni. Noutatea ediției curente este formatul mixt de desfășurare, dar aceasta nu a micșorat din importanța congresului, dar, dimpotrivă, a încurajat tinerii să participe cu lucrări științifice de valoare”, consideră prorectorul.
Președintele Comitetului organizatoric al Congresului, Olga Clipii, vicepreședinte al Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, a specificat că MedEspera a devenit o motivație, pentru care s-a lucrat zi de zi, exprimându-și speranța că participanții vor valorifica cele trei zile pline de activități importante, iar lucrările Congresului vor constitui o parte substanțială pentru formarea profesională a acestora. „Noi, în calitate de organizatori ai acestui forum internațional, considerăm că MedEspera reprezintă o oportunitate de a crea noi relații, noi parteneri și, chiar, prieteni”, a adăugat Olga Clipii.
Alexandru Holostenco, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prezent la inaugurare, a menționat că pandemia COVID-19 a demonstrat, odată în plus, că medicina nu este doar o profesie, ci și o vocație. Oficialul a îndemnat tinerii medici, pe care i-a calificat ca fiind speranța sistemului medical din RM, „să fie curajoși și hotărâți în lucrurile pe care doresc să le realizeze. Vă doresc să construiți un sistem medical durabil, cu oameni competenți și profesioniști, dedicați sistemului național de sănătate”. Alexandru Holostenco a mulțumit întregii echipe a USMF „Nicolae Testemițanu”, în special, studenților, medicilor-rezidenți și cadrelor științifico-didactice, care, din primele zile, s-au implicat în lupta cu pandemia, muncind, cot la cot, cu medicii din instituțiile medicale: „Să vă mândriți că studiați medicina în cadrul unei instituții cu renume mondial și fiți siguri că sistemul de sănătate are nevoie de voi aici, acasă”.
Potrivit lui Cosmin Dima, co-fondator și director educațional al Societății de Stomatologie Digitală din București, România, cu toții trecem printr-o perioadă dificilă, dar pe cei mai mulți dintre noi pandemia de COVID-19 ne-a făcut să ne reinventăm. „Știm bine că profesia de medic este unică, ce presupune și un dar de la Dumnezeu, de a face oamenilor bine. Investiția în educație aduce cea mai mare dobândă, iar participarea activă la diverse forumuri științifice ne aduce siguranță și încredere în forțele proprii și reprezintă o modalitate de a obține liniște în meseria pe care am ales-o”, a afirmat membrul de onoare al Congresului.
Reieșind din situația pandemică, evenimentul se desfășoară în format mixt, preponderent on-line și cuprinde ședințe plenare, 41 de workshopuri și sesiuni de postere pe domenii.
La lucrările congresului s-au înregistrat peste 1200 de participanți activi și pasivi din Republica Moldova, precum și din Germania, Letonia, Italia, România, Grecia, Polonia, Ucraina.
Invitații de onoare ai Congresului MedEspera sunt profesori renumiți și personalități notorii din domeniul medicinei precum: Lorenzo Loffredo, Departamentul Medicina Internă a Universității Sapienza din Italia; Cheng Hwee Ming, Departamentul Fiziologie din cadrul Școlii de Fiziologie Quiz, Malaysia; Serghei Cebotari, Departamentul Transplant Cardiotoracic și Chirurgie Vasculară din Germania; Darcy Wagner, Centrul de Medicină Moleculară din Wallenberg, Suedia; și Camil-Eugen Vari, Universitatea de Medicină, Farmacie Științe și Tehnologie din Târgu Mureș „George Emil Palade”, România.
Ceremonia de premiere și închiderea Congresului va avea loc sâmbătă, 26 septembrie, ora 15:00, în Sala Senatului.
Mai multe detalii găsiți în Program și pe site-ul Congresului MedEspera 2020: https://medespera.asr.md/
Album FOTO
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii