Bun venit studenților-doctoranzi în anul I
- 260 views
Studenții-doctoranzi admiși în anul I de studii la Școala doctorală în domeniul Științe medicale (ȘDDȘM) din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au participat la o ședință on-line de Bun venit. Evenimentul a avut loc în data de 5 noiembrie curent și a fost moderat de directorul Școlii doctorale, profesorul universitar Lilian Șaptefrați, având ca invitați prorectorul pentru activitate de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, conducători științifici de doctorat și cadre didactice.
Profesorul Stanislav Groppa a menționat că cercetarea pentru o instituție de învățământ este extrem de importantă. „Odată cu fondarea Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate a Universității, vom implementa direcții noi, unde veți avea posibilitatea să vă extindeți aria de dezvoltare a abilităților științifice. Vă încurajez să vă implicați în diverse mobilități și în proiecte internaționale de cercetare, ca ulterior să obțineți rezultate excepționale”, a subliniat academicianul. Totodată, profesorul a trecut în revistă realizările ȘDDȘM, exprimându-și convingerea că noii doctoranzi, de asemenea, vor înscrie mari realizări științifice în istoria USMF „Nicolae Testemițanu”.
La rândul său, directorul Școlii, profesorul Lilian Șaptefrați a informat proaspeții studenți-doctoranzi despre specificul activității ȘDDȘM și a prezentat programul de studii structurat pe ani. Astfel, în anul I de studii are loc instruirea avansată și aprobarea proiectului de cercetare, pentru care se acordă 60 de ECTS. Anii II-IV/II-V vizează cercetarea științifică la tema proiectului de doctorat cu prezentarea rezultatelor - 80 de ECTS, ulterior, susținerea tezei de doctor în științe - 40 de ECTS. Profesorul a explicat că semestrul de toamnă va fi inițiat în luna curentă și va cuprinde trei module, ce se vor finaliza cu susținerea examenelor. Același procedeu există și pentru semestrul de primăvară, care va conține șase module.
Totodată, directorul Școlii a explicat că fiecare an de studii se va încheia cu un raport de activitate privind rezultatele instruirii, evaluarea tezei și acordarea calificativului. În baza acestor rapoarte, Comisia de doctorat evaluează şi deliberează asupra calificativului pe care urmează să îl atribuie tezei de doctorat: Excelent, Foarte bine, Bine, Satisfăcător sau Nesatisfăcător. Calificativele se acordă conform Regulamentului de atribuire a calificativelor tezelor de doctorat, aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la propunerea autorității naționale abilitate pentru confirmarea titlurilor științifice (ANACEC).
„Școala doctorală în domeniul Științe medicale înglobează tot ce înseamnă medicină, având misiunea de a asigura calitatea studiilor doctorale, în special, a cercetări, ca parte componentă indispensabilă a pregătirii cadrelor științifice de înaltă calificare în domeniul medicinei și farmaciei. Aici sunt generate cunoștințe noi pentru efectuarea cercetărilor științifice originale, în conformitate cu standardele internaționale”, a punctat profesorul Lilian Șaptefrați, exprimându-și deschiderea pentru o colaborare productivă cu proaspeții studenți-doctoranzi.
Directorul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, profesorul Olga Tagadiuc, ex-director al ȘDDȘM, a venit cu un mesaj de încurajare către aspiranții la titlul de doctor în științe. „Modulele din anul I sunt extrem de benefice pentru temelia unei lucrări științifice. Conducătorii de doctorat care au câștigat proiectele în anul curent au experiențe frumoase în spate și vor fi mentori excelenți în domeniile pentru care ați optat. De aceea, vă îndemn să profitați și să învățați cât mai mult de la domniile lor. O etapă foarte importantă în această perioadă este instruirea avansată, deoarece un studiu de doctorat presupune multă implicare. Unul dintre punctele forte ale cercetării pe care o veți realiza este participarea internațională. Revistele științifice de peste hotare în care publică studenții-doctoranzi solicită descrierea detaliată a metodologiilor, a procesului de studiu clinic ș.a., de aceea trebuie să structurați minuțios orice detaliu”, a subliniat Olga Tagadiuc.
În cuvântul său, conferențiarul Rodica Gramma, coordonator pentru instruirea studenților-doctoranzi la Școala de Management în Sănătate Publică a Universității, a menționat că de 10 ani instituția pe care o reprezintă implementează instruirea avansată la distanță, prin platforma electronică pe care a dezvoltat-o. „Fiecare temă de cercetare este ajustată conform cerințelor instruirii la distanță și prevede activități interactive pentru fiecare student în parte. De asemenea, unele module opționale vor fi ținute de către profesori de peste hotarele țării. Și-au anunțat disponibilitatea unii profesori de la Școala de Medicină și Sănătate, Universitatea George Washington, și de la Universitatea California de Sud, Statele Unite ale Americii”, a subliniat conferențiarul.
Menționăm că în anul curent la studii de doctorat au fost admise 82 de persoane. Din momentul fondării ȘDDȘM (2015), în cadrul acesteia au fost susținute 34 de teze de doctor habilitat și 107 de doctor în științe medicale.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii