covid stare de urgenta

Stare de urgență în sănătate publică la nivel național începând cu 10 septembrie 2021

Published: 10.09.2021

 

Stare de urgenţă în sănătate publicăComisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 10 septembrie-30 octombrie 2021. Decizia respectivă a fost luată la ședința Comisiei din 9 septembrie curent și impune noi măsuri restrictive, ca urmare a sporirii numărului de cazuri grave de infectare cu COVID-19.

Astfel, începând cu 11 septembrie curent, persoanele cu vârsta mai mare de 18 ani vor avea acces la evenimentele în aer liber și festivaluri, în sălile de spectacole și de concerte, precum și în cluburile de noapte, doar dacă vor deține unul din următoarele documente: 

- certificatul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; 

-  rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte; 

- rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

- concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) de la îmbolnăvire sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19,valabil pe durata perioadei de 90 de zile din data efectuării investigației. 

Hotărârea mai prevede că Agenţia Naţională de Transport Auto, de comun cu Ministerul Afacerilor Interne, va intensifica controlul respectării măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 în transportul rutier de persoane. 

În termen de 5 zile, Ministerul Sănătății de comun acord cu alte autorități publice centrale va actualiza și va prezenta CNESP versiunea a treia a Planului de prevenire și răspuns la infecția cu COVID-19, în care se va veni cu o predictibilitate a acțiunilor ce vor fi întreprinse de către Comisie în săptămânile și lunile următoarele,  perioadă estimată de către autorități ca „foarte periculoasă”. În același timp, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va fi responsabilă de actualizarea instrucțiunilor pentru activitatea în condiții de pandemie COVID-19 a unităților economice și sociale, în decurs de 5 zile.

stare de urgență
USMF
stare de urgență
pandemie
coronavirus
sănătate publică
COVID
Comisia națională extraordinară de sănătate publică

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii