Ziua Internațională a Toleranței
- 1633 views
Astăzi, 16 noiembrie, marcăm Ziua Internațională a Toleranței, o inițiativă prin care omenirea este îndemnată la mai multă înţelegere, compasiune şi respect reciproc, dialog şi cooperare între culturi, civilizaţii şi popoare, pentru a descuraja atitudinile extremiste dominate de instigare la ură. În anul 2021, Națiunile Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) celebrează acest eveniment sub genericul „Toleranța înseamnă respect, acceptare și apreciere a diversității bogate a culturilor lumii, a formelor de exprimare și a modului de a fi uman” (Tolerance is respect, acceptance and appreciation of the rich diversity of our world's cultures, our forms of expression and ways of being human).
Toleranța este responsabilitatea de a susţine drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, democraţia şi statul de drept. Este cel mai puternic fundament pentru pace şi reconciliere - un principiu de bază al democraţiei şi dezvoltării durabile ce asigură supravieţuirea societăţilor multietnice şi multiculturale.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) se angajează să consolideze toleranţa prin încurajarea înţelegerii reciproce între culturi şi popoare. Statele membre ONU sunt stimulate să organizeze manifestări axate pe programe şi acţiuni educative prin care să-i mobilizeze pe cetăţeni să manifeste atitudini tolerante. Educaţia pentru toleranţă, mijlocul cel mai eficient pentru prevenirea intoleranţei, trebuie îndreptată împotriva fricii şi excluziunii, şi spre dezvoltarea capacităţii indivizilor de a judeca liber şi independent. Nedreptatea, violenţa, discriminarea şi marginalizarea sunt forme ale intoleranţei.
Ziua Internațională a Toleranței a fost proclamată în 1995, în cadrul Conferinţei generale a UNESCO de la Paris, printr-o declarație ce defineşte termenul de toleranţă ca fiind respectul, acceptarea şi aprecierea diversităţii şi bogăţiei culturale, a manierelor de exprimare, a calităţii noastre de fiinţe umane.
Pentru promovarea toleranţei şi non-violenţei, în 1995, la aniversarea a 125 de ani de la naşterea lui Mahatma Gandhi, UNESCO a instituit un premiu pentru promovarea toleranței și a non-violenței - Premiul UNESCO-Madanjeet Singh. Acesta recompensează activităţi semnificative în domeniile: ştiinţific, artistic, cultural sau de comunicare, ce vizează promovarea unui spirit de toleranţă şi non-violenţă şi se acordă o dată la doi ani, cu ocazia Zilei Internaţionale a Toleranţei. Premiul poate fi acordat instituţiilor, organizaţiilor sau persoanelor care au contribuit într-un mod deosebit de eficient la toleranţă şi non-violenţă.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii