SimOlympic 2023: olimpiada universitară de simulare
- 445 views
Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a desfășurat Olimpiada universitară de simulare SimOlympic, în data de 18 octombrie 2023. Evenimentul, ajuns la cea de-a V-a ediție, s-a înscris în programul manifestărilor organizate în contextul Zilelor Universității și celebrării celor 10 ani de activitate a CUSIM-ului.
La competiție au participat trei echipe de mediciniști: MedAlert, Power Rangers, UMFY SIM Team, ultima reprezentând Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din orașul Târgu Mureș, România.
Andrei Romancenco, șef al CUSIM-ului, a menționat că „SimOlympic este o competiție ce le permite participanților să-și demonstreze atât abilitățile tehnice, cât și non-tehnice, să-și dezvolte capacitățile de comunicare, de luare a deciziilor și de lucru în echipă. Această experiență le insuflă mai multă încredere în sine, curaj și răspunsuri la multe întrebări, deoarece fiecare exercițiu de simulare se finalizează cu un debriefing”.
Participanții au acționat în diverse scenarii ca tematică și complexitate, sarcina fiind gestionarea unor situații critice, printre care: o pacientă cu vârsta de 22 de ani care acuza dureri abdominale mai mult de 5 zile, senzație de greață și vome repetate; un pacient de 68 de ani care acuza dispnee și efort respirator important; un pacient cu fractură de femur drept după ce a căzut în baie; un pacient de 44 de ani care a ingerat mai multe pastile la domiciliu.
Dan Rotaru, student în anul VI la Facultatea de Medicină nr. 1, căpitanul echipei Power Rangers, a recunoscut că atât pentru el, cât și pentru colegii săi, cea mai mare surpriză a fost prezența pacientului și nu a manechinului – situație pe care au depășit-o ușor și le va fi foarte utilă în viitor.
La rândul său, Vasile Luchianic, student în anul V la Facultatea de Medicină nr. 1, reprezentantul echipei MedAlert, a declarat că „SimOlympic reprezintă o experiență inedită, cu impact major pentru dezvoltarea noastră personală și profesională, ce ne-a permis să observăm anumite carențe pe care să le evităm în viitor. Totodată, un aspect important pe care l-am însușit a fost lucrul în echipă și atenția la cele mai mici detalii în examinarea pacientului”.
Cele trei reprezentante ale echipei UMFY SIM Team au sosit la Chișinău pentru a participa la „SimOlympic”, așteptările lor fiind depășite. „Am avut mari emoții. Până să intrăm în sala de examinare și să vedem pacientul am pornit cu o idee, pe care ne-am fixat prea mult, drept consecință nu ne-am concentrat pe detalii mai mici, ce contau extrem de mult”, a menționat Maria Aioani, studentă în anul V la UMFST.
Deoarece ediția curentă a Olimpiadei universitare de simulare SimOlympic a fost una aniversară, organizatorii au hotărât să declare învingătoare toate echipele, astfel toți participanții au fost premiați cu certificate, medalii și materiale promoționale marca CUSIM.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii