Conceptul „o singură sănătate” pentru trei domenii esențiale: sănătate umană, animalieră și mediu
- 265 views
Combaterea rezistenței la antimicrobiene, prevenirea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile, provocările schimbărilor climatice pentru sănătatea umană, animalieră și problemele de mediu sunt subiectele cheie discutate în cadrul conferinței naționale cu participare internațională „O singură sănătate – realizări și provocări” (One Health approach – achievements and challenges). Manifestarea științifică s-a desfășurat la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, în data de 23 și 24 noiembrie 2023. Evenimentul a întrunit oameni de știință, tineri cercetători, cadre profesoral-didactice și experți în sănătate pentru a împărtăși rezultate științifice recente, tendințe și preocupări, precum și de a găsi soluții pentru provocările din domeniu.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a subliniat că sănătatea oamenilor și cea a animalelor sunt interdependente și legate de ecosistemele în care coexistă și evoluează constant. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 75% dintre maladiile umane emergente provin de la animale. Mediul este afectat de factorul uman prin poluare și contaminare, ceea ce influențează schimbările climatice, iar ca urmare oamenii și animalele suportă consecințele. „Conceptul o singură sănătate este multidimensional și impune specialiștii din diverse domenii să-și unească eforturile pentru îmbunătățirea sănătății globale prin comunicare, coordonare și colaborare. Primii pași în consolidarea inițiativei O singură sănătate au fost realizați de universitatea noastră în anul 2020, noul concept fiind introdus în programele de studii universitare și postuniversitare la disciplinele de: Epidemiologie, Igienă, Microbiologie și Imunologie a Departamentului Medicină Preventivă”, a precizat rectorul Emil Ceban.
La inaugurarea forumului au participat mai mulți oficiali de stat, printre care ministra sănătății Ala Nemerenco, reprezentanta OMS în Republica Moldova Miljana Grbic și alți experți, care au subliniat importanța evenimentului prin abordarea multidisciplinară a conceptului „O singură sănătate” în trei domenii esențiale – sănătate umană, animalieră și mediu, – cu accente pe utilizarea rațională a antimicrobienelor, prevenirea și controlul infecțiilor, vaccinarea și supravegherea integrată.
La conferință s-au reunit savanți, tineri cercetători și reprezentanți ai instituțiilor reprezentative din Republica Moldova și din alte state, precum: România, Ucraina, Danemarca, Austria, Turcia, Georgia, Țările de Jos, Grecia, Azerbaidjan, care au realizat un schimb de experiență privind abordarea sănătății pe cele trei direcții.
Programul evenimentului a inclus și trei ateliere de lucru, iar materialele științifice au fost publicate în Revista „One Health & Risk Management”.
Conferința a fost organizată de Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova, în colaborare cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, USMF „Nicolae Testemițanu”, Biroul OMS în Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii