USMF „Nicolae Testemițanu” coordonează cu succes, la nivel național, Parteneriatul interbibliotecar între Carolina de Nord și Republica Moldova
- vizualizări: 30
În perioada 28 martie - 7 aprilie 2025, Donna Flake, coordonatoare din partea americană a Parteneriatului între bibliotecile din statul Carolina de Nord (CN) și Republica Moldova (RM), fiind însoțită de soțul ei Jerry Flake, s-au aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Programul vizitei a fost organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova – instituție coordonatoare, la nivel național, a Parteneriatului interbibliotecar între CN și RM, care a și găzduit delegația americană.
Vizita a început cu o întrevedere a partenerilor americani cu rectorul Emil Ceban, prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică și management academic, Evelina Gherghelegiu, șefa Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană (DREIE), și Silvia Ciubrei, șefa Departamentului Comunicare și Relații Publice, director adjunct la Biblioteca Ştiinţifică Medicală (BȘM), coordonatoare a parteneriatului interbibliotecar din partea RM. Rectorul le-a relatat despre realizările Universității din ultimii 5 ani în mai multe domenii de activitate strategică: didactic, cercetare, digitalizare, internaționalizare și vizibilitate instituțională. Totodată, rectorul a menționat că, în anul 2024, la Biblioteca Ştiinţifică Medicală a Universității au fost deschise două săli cu acces liber la raft cu 150 de locuri pentru lectură, trei săli de studiu în grup și o sală pentru conservarea colecției speciale de carte medicală rară și veche.
Donna Flake a vorbit cu entuziasm despre motivația de a lucra cu bibliotecarii universitari din Republica Moldova și a menționat că în luna mai preconizează să organizeze primul tur virtual într-o bibliotecă universitară din orașul Wilmington. „Noi iubim Moldova, tot ceea ce am realizat o facem din pasiune și dragoste pentru țara și oamenii de aici”, a afirmat Donna Flake.
Silvia Ciubrei, coordonatoare a parteneriatului interbibliotecar la nivel național, a menționat că grație cooperării între Biblioteca Știinţifică Medicală și 12 biblioteci medicale din CN, USMF „Nicolae Testemițanu” a beneficiat de donații de literatură medicală (manuale, monografii, reviste științifice), acces gratuit la baze de date de profil medical și farmaceutic, resurse axate pe medicina bazată pe dovezi, împrumut interbibliotecar de articole științifice. De asemenea, partenerii din CN au organizat cursuri de instruire pentru bibliotecari, cadre didactice și studenți privind utilizarea resurselor informaționale electronice, au fost efectuate vizite reciproce de documentare în bibliotecile universitare și de spital.
În final, rectorul Ceban și-a exprimat gratitudinea și a mulțumit partenerilor din Carolina de Nord pentru suportul acordat universității noastre în diverse domenii (stomatologie, farmacie, nursing), dar în special pentru cooperarea între bibliotecile medicale, inițiată în anul 2006, ce a servit ca model pentru crearea unui nou parteneriat al bibliotecilor universitare din CN și RM (în 2018), menționând că colaborarea internațională este un obiectiv strategic pentru dezvoltarea USMF „Nicolae Testemițanu”.
Ulterior, delegația din CN a vizitat spațiile noi ale BȘM – amplasate în incinta Complexului Sociocultural Universitar: sălile de lectură în acces deschis, sălile de studiu în grup și colecția de carte rară și veche, unde au remarcat impactul colaborării bilaterale.
Pe data de 1 aprilie, partenerii au vizitat serviciile Bibliotecii amplasate în incinta Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, având oportunitatea să se revadă și să socializeze cu bibliotecarii BȘM. În această zi, Biblioteca Ştiinţifică Medicală a organizat o masă rotundă, la care au participat oaspeții Donna și Jerry Flake și reprezentanții bibliotecilor universitare din țara noastră – instituții partenere a proiectului ”North Carolina - Moldova Libraries Partnership”. Printre invitații de onoare ai evenimentului au fost și Irina Rusanovschi, președinta Centrului Internațional pentru Cooperare și Dezvoltare „Phoenix” (CICD), și Evelina Gherghelegiu, șefa DREIE a universității noastre.
La întrunire au participat directorii bibliotecilor universitare, directori adjuncți și bibliotecari principali de la: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Comrat, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP), și Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM).
Donna Flake și Silvia Ciubrei au relatat despre istoria parteneriatului interbibliotecar între 12 biblioteci medicale din Carolina de Nord și BȘM, care a fost inițiat în anul 2006, și constituirea unui nou parteneriat între bibliotecile universitare din statul american și Republica Moldova, în anul 2018, atunci când șase bibliotecari universitari au avut oportunitatea să viziteze bibliotecile din Carolina de Nord în cadrul Programului Open World și cu suportul nemijlocit al Secretarului de Stat al CN, E.S. Dna Elaine Marshall. Pe parcursul acestor ani, bibliotecile universitare și ale colegiilor de medicină au beneficiat de donații de cărți și reviste, și echipament tehnic performant (laptopuri și imprimante). Bibliotecarii universitari au realizat schimb de experiență prin organizarea întâlnirilor în regim on-line, unde au abordat diverse subiecte de interes profesional.
„Actualmente, direcțiile de cooperare se axează pe trei aspecte: schimb de experiență și bune practici în activitatea biblioteconomică, donații de cărți și reviste, și împrumut internațional de articole științifice”, a specificat Donna Flake.
Bibliotecarii universitari au discutat despre importanța și impactul colaborării internaționale asupra educației și cercetării, formării specialiștilor în diverse domenii pentru piața muncii a Republicii Moldova, dezvoltarea profesională a bibliotecarilor și a bibliotecilor universitare.
În acest context, Silvia Ciubrei a accentuat „necesitatea oficializării Parteneriatului interbibliotecar, prin semnarea unui acord de cooperare, pentru consolidarea relațiilor între bibliotecile din Republica Moldova și cele din statul Carolina de Nord și asigurarea sustenabilității”.
Reprezentanții bibliotecilor universitare din RM au exprimat mulțumiri și gratitudine Donnei Flake, care coordonează parteneriatul cu mult entuziasm și responsabilitate, secretarului de stat al CN Elaine Marshall și Lorei Sinigur, Ambasadei SUA în Moldova, World Children’s Fund, Irinei Rusanovschi, președinta CICD „Phoenix”, cluburilor Rotary din CN, și tuturor instituțiilor partenere și voluntarilor din statul american s.a.
În final, Donna Flake, care este și scriitoare, a avut oportunitatea să-și lanseze cartea „The Haunted Life of Lura” – o nuvelă publicată acum doi ani, ce a trezit interesul bibliotecarilor moldoveni.
Agenda partenerilor americani a inclus vizite de documentare și la Biblioteca Ştiinţifică a ASEM, Biblioteca Ştiinţifică a UTM, Biblioteca AMTAP și Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Un moment important a fost transmiterea unor donații de cărți din partea Carolinei de Nord de către Irina Rusanovschi, președinta CICD „Phoenix”, Bibliotecii ASEM și Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii