- Anul 2024
- Acordarea titlului onorific „Doctor Honoris Causa” profesorului universitar Victor Voicu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, România.
- Semnarea Acordului de colaborare cu Academia de Științe a Moldovei pentru intensificarea acțiunilor în domeniul cercetării și inovării.
- Admiterea la universități (studii superioare de licență) s-a desfășurat prin intermediul platformei unice eadmitere.gov.md.
- Lansarea unui nou program de studii de master de profesionalizare Nursing avansat, cu o durată de 2 ani.
- Lansarea unui nou program de studii de master Intervenție timpurie în copilărie, cu o durată de 2 ani.
- Deschiderea a două săli de lectură cu acces liber la raft în cadrul Bibliotecii Ştiinţifice Medicale (BȘM).
- Semnarea acordului de colaborare cu Asociația de Turism Medical din Moldova (ATMM), în vederea promovării Universității la nivel internațional.
- Semnarea Memorandumului de înțelegere cu UNICEF în Republica Moldova privind consolidarea competențelor și abilităților studenților, medicilor rezidenți, cadrelor didactice și lucrătorilor medicali în domeniul sănătății, dezvoltării și bunăstării copiilor și adolescenților.
- Reconstituirea operei de artă «О, человек». Lucrarea – unică și de o valoare inestimabilă, executată în ceramică, în anul 1986, de către Louisa Ianţen – sculptor ceramist, maestru în arte din RSS Moldovenească.
- Celebrare a aniversării a 25-a a parteneriatului bilateral între Republica Moldova și statul Carolina de Nord.
- Recepționarea unui lot de materiale didactice și echipamente de simulare pentru instruirea studenților de la programul de studii de licență Asistență medicală generală.
- Inaugurarea Laboratorului de patologie digitală, dotat cu echipamente moderne de diagnostic și analiză a imaginilor.
- Anul 2023
- Prima promoție de absolvenți internaționali care au fost înmatriculați la USMF „Nicolae Testemițanu” în primăvară anului 2018, la programul de studii Medicină, a depus Jurământul Medicului.
- Obținerea unui grant în valoare de 2 milioane de euro pentru implementarea subproiectului „Modernizarea și fortificarea educației prin cercetare în farmacie și medicină în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” – FORCE-Farmˮ. Acesta a fost oferit în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldovaˮ (runda a II-a), implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC) în perioada 2020-2025, cu suportul financiar al Băncii Mondiale
- Donarea unui scaner performant - sistem de imagistică digitală - proiect realizat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Scanerul „Pannoramic” a fost instalat în Laboratorul histopatologic al Catedrei de morfopatologie. Valoarea donației constituie circa 60 de mii de euro.
- Stabilirea parteneriatului de colaborare în domeniul învățământului superior cu Portugalia, grație semnării Scrisorii de Intenție pentru Cooperare Educațională între Consiliul Rectorilor din Republica Moldova (CCRM) și Consiliul Rectorilor universităților din Portugalia (CRUP).
- Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală – 10 ani de excelență în simulare medicală;
- Secretarul de stat al Carolinei de Nord, Excelența Sa Elaine F. Marshall, a întreprins o vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”, unde a avut o întâlnire cu membrii comunității universitare, în special cu cei care sunt antrenați în parteneriatul bilateral. Delegația din Carolina de Nord a fost însoțită de E.S. Kent D. Logsdon, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova;
- Donarea unui lot de echipament educațional modern în domeniul sănătății reproductive din partea UNFPA Moldova;
- Redeschiderea Căminului nr.1, după reconstrucție capitală;
- Profesorul Randy Schekman de la Departamentul de Biologie Moleculară și Celulară la Universitatea California din Berkeley, SUA, Laureat al Premiului Nobel în Medicină (2013), savant cu renume mondial la Institutul Medical Howard Hughes, a devenit doctor honoris causa al USMF „Nicolae Testemițanu”;
- Menținerea pe LOCUL I la nivel național și ascenderea a 41 de poziții la nivel mondial în Ranking Web of Universities (Webometrics).
- Rectorul Emil Ceban a fost apreciat cu titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, România.
- Aniversarea Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară la 20 de ani de activitate: mii de consultații și investigații medicale, mii de pacienți tratați și încurajați, copii, părinți și familii fericite.
- Congresul al VIII-lea de urologie, dializă și transplant renal din Republica Moldova cu participare internațională „Noi orizonturi în urologie” și Săptămâna Medicale Balcanice, ediția a 37-a, cu genericul Perspective ale medicinei balcanice în era post COVID-19.
- Dezvelirea bustului regretatului profesor universitar Valentin Topalo – promotorul chirurgiei oro-maxilo-faciale și a implantologiei orale în Republica Moldova.
- Transmitere a unui lot de echipament tehnic și consumabile pentru 9 biblioteci din țară: 7 - universitare și 2 a colegiilor de medicină, oferit de Wilmington East Rotary din orașul Wilmington, statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii (SUA), cu suportul parteneriatului interbibliotecar Carolina de Nord - Moldova, Parteneriatului Bilateral între statul Carolina de Nord și Republica Moldova, Fondul Mondial pentru Copii din Moldova (Moldova World Children's Fund), Ambasada SUA în Moldova și A.O. Centrul Internațional de Cooperare și Dezvoltare „PHOENIX”.
- Semnarea acordului de colaborare cu Școala de Stomatologie din China de Vest a Universității Sichuan, Republica Populară Chineză.
- Inaugurarea Centrului de instruire în epidemiologie pentru studenții.
- O zi student la Facultatea de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu”;
- Patru reprezentanți ai USMF „Nicolae Testemițanu” au fost aleși în calitate de membri corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei la Adunarea Generală a instituției academice, care a avut loc în data de 10 martie 2023. Aceștia sunt profesorii universitari și doctorii habilitați în științe medicale: Emil Ceban și Dumitru Sofroni (profilul Medicină generală), Svetlana Șciuca (profilul Pediatrie) și Valeriu Fala (profilul Stomatologie), candidaturile acestora fiind aprobate și propuse pentru concurs de către Secția Științe ale Vieții a AȘM.
- Dezvelirea plăcii comemorative a profesorului universitar Aurel Danilov, doctor habilitat în științe medicale, în incinta Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”.
- Dezvelirea plăcii comemorative a profesorului universitar Ion Prisacari, ilustru savant, eminent pedagog, om de stat şi organizator al ocrotirii sănătăţii, Om Emerit în știință.
- Organizarea unei campanii de sprijin a sinistraților din Turcia.
- În premieră, USMF „Nicolae Testemițanu” a fost inclusă în SCImago Institutions Rankings 2022 (SIR, https://www.scimagoir.com/) și ocupă locul întâi la nivel național, fiind unica universitate din Republica Moldova printre 3 instituții de cercetare din țara noastră prezente în clasament.
- Mareșalul Senatului Republicii Polone, E. S Tomasz Grodzki a vizitat USMF „Nicolae Testemițanu”;
- Semnarea Acordului de colaborare cu Ambasada Finlandei cu reședința la București, România, privind implementarea proiectului Consolidarea capacității medicilor pentru un răspuns mai bun la cazurile de violență în familie (SPA2DV) în perioada 2023-2024; Care/ESAIC).
- Anul 2022
- Introducerea unui nou program de studii de licență – Fiziokinetoterapie și reabilitare.
- Introducerea unui nou program de studii de master – Sănătate mintală publică.
- Introducerea unui nou program de studii de master – Nutriție umană.
- Fondarea primului Laborator de bioinformatică și medicină computațională.
- Implementarea examenului clinic structurat obiectiv (The Objective Structured Clinical Examination – OSCE), la toate programele de studii superioare de licență (ciclul I) și integrate (licență și master).
- Participarea la evaluarea externă în vederea alinierii Republicii Moldova la standardele europene de calitate în domeniul recunoașterii calificărilor.
- Acreditarea programelor de studii integrate Medicină, Stomatologie și Farmacie de către Agenția Independentă de Acreditare și Rating (Independent Agency for Accreditation and Rating – IAAR) din Kazahstan.
- Crearea Centrului Regional de Cercetare al Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (ICGEB) din Trieste, Italia.
- Deschiderea Centrului de Angajabilitate Francofon.
- Certificarea repetată a Sistemul Universitar de Management al Calității conform standardului ISO 9001:2015, până în anul 2025.
- USMF „Nicolae Testemițanu” a înregistrat o creştere de 4 ori mai mare a numărului de citări în Google Scholar, astfel urcând pe prima poziție la nivel național, potrivit clasamentului internațional Webometrics „Transparent Ranking:Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles”.
- Universitatea a urcat 2301 poziții la capitolul Impact (vizibilitate) în clasamentul instituțiilor de învăţământ superior, prezente on-line la nivel global, conform raportului publicat de Ranking Web of Universities (Webometrics).
- USMF „Nicolae Testemițanu” a intrat în TOP 10%, regăsindu-se printre cele mai bune 2500 de universități din lume, conform Global Aggregate Ranking 2022 – agregator independent de evaluare a învățământului superior.
- Anul 2021
- Deschiderea a două centre de vaccinare a studenților, medicilor-rezidenți și a personalului universitar în incinta Centrului de Medicină Tradițională Chineză și a Centrului Universitar de Reabilitare Medicală.
- Organizarea a trei maratoane universitare de imunizare „De la student la student”, în cadrul cărora au fost imunizate peste 8300 de persoane.
- Comisii ale Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) au efectuat vizite de evaluare externă la Universitate în vederea acreditării programului de licență Sănătate publică, a programului de master Management în Sănătate Publică și a programului de formare profesională continuă Psihopedagogie, destinat cadrelor didactice fără studii pedagogice.
- USMF „Nicolae Testemițanu” a urcat 100 de poziții în clasamentul internațional „The Three University Missions" (MosIUR) 2021, ediția a V-a. Astfel, Universitatea se situează pe locul 1001-1100, fiind unica instituție de învățământ din țară prezentă în acest rating.
- Aprobarea Planului strategic de dezvoltare a instituției în perioada 2021-2030.
- Actualizarea Politicii privind Accesul Deschis la informație și a Regulamentului de organizare și funcționare a Repozitoriului instituțional, redacția a doua, în cadrul proiectului „Minerva”.
- Prima promoție de absolvenți ai programului de studii de licență Optometrie.
- Prima promoție de 61 de absolvenți originari din India.
- Crearea rețelei diasporei medicale a Republicii Moldova – DiaMed.MD - mecanism permanent de cooperare între comunitatea medicală constituită din conaționali, guvern și mediul academic, în vederea implementării unor activități comune în sfera cercetării și inovării.
- Lansarea proiectului de cooperare „Consolidarea capacității de supraveghere epidemiologică pentru combaterea COVID-19 și a altor epidemii”, implementat de către USMF „Nicolae Testemițanu” și Grupul de Virologie Moleculară al Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologii din orașul Trieste, Italia, în vederea sporirii capacitățile de cercetare ale Republicii Moldova în lupta împotriva COVID-19 și creării unei infrastructuri permanente pentru supravegherea corona virusurilor și a altor virusuri umane.
- Anul 2020
- Dezvelirea busturilor profesorilor universitari Ilarion Postolache și Ion Lupan, foștii decani ai Facultății de Stomatologie, și al profesorului universitar Roman Coșciug, care, pe parcursul unui sfert de secol, a fost șef al Catedrei de terapie nr. 1 a Facultății de Perfecționare a Medicilor.
- Inaugurarea Centrului de Autoguvernare Studențească, în cadrul Complexului Sociocultural Universitar, ce reprezintă sediul Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină.
- Universitatea lansează un nou program de studii de licență - Sănătate publică, cu durata de 4 ani.
- Lansarea noului program de studii de licență - Tehnologie radiologică, cu o durată de 4 ani.
- USMF „Nicolae Testemițanu” lansează un nou program de studii de masterat științific (ciclul II universitar) - Tehnologii moleculare în sănătate, cu durata de 2 ani, cu frecvență la zi.
- Promoția de absolvenți 2020 a depus Jurământul medicului și al farmacistului de la distanță.
- În premieră, procesul de admitere la studii pentru a.u. 2020-2021 s-a desfășurat on-line.
- USMF „Nicolae Testemițanu” a fost inclusă în clasamentul Universității Internaționale din Moscova The Three University Missions, ediția 2020. Este unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova prezentă în acest rating.
- Crearea Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate.
- USMF „Nicolae Testemițanuˮ se plasează pe poziția a 5-a în Clasamentul internațional IAAR Eurasian University Ranking (IAAR EUR) pentru anul 2020.
- Anul 2019
- Unitatea de Epidemiologie Clinică a Universității a obţinut statutul de instituţie acreditată internațional și a devenit parte a Rețelei de Epidemiologie Clinică Internațională Francofonă.
- Deschiderea Complexului Sociocultural Universitar.
- USMF „Nicolae Testemițanu” a fost acreditată instituțional la nivel internațional conform standardelor Federației Mondiale de Educație Medicală. Procesul de acreditare a fost realizat de către Agenția Independentă de Acreditare și Rating (IAAR) din Kazahstan.
- Facultatea de Stomatologie a lansat Programul Internațional în Stomatologie (studii postuniversitare prin secundariat clinic) în data de 14 ianuarie 2019, ca rezultat al acreditării complete de către Consiliul Dentar din California, SUA.
- Anul 2018
- Şase busturi noi ale personalităţilor notorii în domeniul medicinei și farmaciei (Alexandra Vizitiu, Constantin Matcovschi, Vasilii Cecurin, Ion Marin, Vasilii Cuprianov şi Alexei Molohov) au fost dezvelite pe Aleea savanților și medicilor iluștri.
- Programele de studii Medicină, Stomatologie și Farmacie au fost acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, iar programele Optometrie și Asistență medicală generală au obținut autorizare provizorie.
- Facultatea de Stomatologie a fost certificată complet de Consiliul Dentar din California, SUA.
- Denumirea Facultății de Rezidențiat și Secundariat Clinic a fost modificată în Facultatea de Rezidențiat.
- A fost creat Centrul de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră.
- Anul 2017
- Prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 220 din 23.09.2016, anul 2017 a fost declarat Anul Nicolae Testemițanu, cu prilejul a 90 de ani de la nașterea reputatului chirurg.
- A fost lansat un nou program de studii (licență) - Optometria, cu durata de 4 ani.
- În data de 6 iunie a fost inaugurat Centrul Universitar de Reabilitare Medicală.
- Centrul de Evaluare Academică și-a început activitatea în data de 1 martie.
- Anul 2016
- Universitatea obține certificatul de confirmare a calității conform Standardului ISO 9001:2015.
- Facultatea de Educație Medicală Continuă a fost reorganizată în Departamentul Educație Medicală Continuă.
- În luna decembrie, Facultatea de Stomatologie a fost certificată provizoriu de Consiliul Dentar din California, SUA.
- Anul 2015
- Din luna noiembrie, studiile superioare de doctorat (ciclul III) se desfășoară în cadrul Școlii doctorale în domeniul Științe Medicale a Consorțiului instituțiilor organizatoare de doctorat.
- Este inaugurată Aleea Savanților și Medicilor Iluștri.
- USMF „Nicolae Testemițanu” este decorată cu Ordinul Republicii.
- Anul 2013
- Își începe activitatea Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.
- Anul 2012
- USMF „Nicolae Testemițanu” este afiliată la Asociaţia Internaţională a Universităţilor.
- Anul 2011
- USMF „Nicolae Testemițanu” devine membră a Asociației Școlilor Medicale din Europa.
- Este inaugurat Centrul de Medicină Tradițională Chineză.
- Anul 2010
- A fost creată Facultatea de Medicină nr. 2, destinată pentru instruirea studenților internaționali la programul Medicină.
- Anul 2009
- Universitatea implementează Sistemul de Management al Calității conform standardului ISO 9001:2008 și obține, în premieră, Certificatul de calitate, care, ulterior, este confirmat anual.
- Anul 2005
- Universitatea este decorată cu Ordinul Gloria Muncii.
- Școala de Management în Sănătate Publică își începe activitatea prin lansarea programului de masterat în managementul sănătății publice.
- Anul 2003
- Este fondată Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară.
- Este creată Școala de Management în Sănătate Publică.
- Anul 2001
Universitatea este acreditată de Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare (Hotărârea Guvernului nr. 574 din 05.07.2001).
- Anul 2000
Este fondată Facultatea de Rezidențiat și Secundariat Clinic (în prezent Facultatea de Rezidențiat).
- Anul 1999
În cadrul Facultății de Medicină Generală (actualmente Facultatea de Medicină nr. 1) sunt integrate Facultatea de Pediatrie și cea de Medicină Preventivă.
- Anul 1996
Prin Hotărârea Guvernului RM nr. 705 din 18.12.1996, instituția este redenumită Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
- Anul 1991
Prin hotărâre de guvern, Institutul este reorganizat în Universitatea de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
- Anul 1990
Institutului de Stat de Medicină din Chișinău i se conferă numele lui Nicolae Testemițanu.
- Anul 1964
Este creată Facultatea de Farmacie.
- Anul 1963
Se fondează Facultatea de Medicină Preventivă.
- Anul 1962
Este deschisă Facultatea de Perfecţionare a Medicilor (actualmente Departamentul Educație Medicală Continuă).
- Anul 1959
Este înființată Facultatea de Stomatologie.
- Anul 1954
Este fondată Facultatea de Pediatrie.
- Anul 1945
20 octombrie – își începe activitatea Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, fondat în baza Institutului de Medicină nr. 1 din Sankt Petersburg, Rusia, care a fost transferat la Kislovodsk și ulterior la Chișinău. ISMC dispunea de o singură facultate – cea de Medicină Generală (astăzi Facultatea de Medicină nr. 1).