Anul 2017 este consacrat lui Nicolae Testemiţanu

Publicat: 19.01.2017

manage_img (2)

Anul 2017 este declarat Anul Nicolae Testemiţanu. O hotărâre în acest sens a fost emisă, în data de 27 iulie 2016, de Guvernul Republicii Moldova.

 

Pentru comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” această decizie este o deosebită onoare, dar şi un bun prilej de a-i aduce un omagiu pentru tot ceea ce reprezintă Nicolae Testemițanu pentru noi astăzi - ilustru savant, iscusit profesor, rector și ministru al sănătății.

 

În acest sens, Universitatea a elaborat un plan de acțiuni privind organizarea unui şir de manifestări științifice și culturale, pentru a comemora această personalitate notorie al cărui nume îl poartă astăzi instituția noastră. După aprobare, planul va fi desfășurat și publicat pe pagina dedicată acestui eveniment pe care vă îndemnăm să o urmăriți: http://usmf.md/despre-universitate/in-vizita-la-usmf/anul-nicolae-testemitanu/

 

 

Nicolae Testemiţanu este o somitate a comunității medicale autohtone, care a contribuit substanțial la reformarea și dezvoltarea învățământului superior medical și a sistemului național de sănătate. Domniei Sale îi datorăm crearea sistemului modern de medicină primară, integrat funcţional cu medicina specializată.

 

S-a născut la 1 august 1927 în satul Ochiul Alb, județul Bălţi. Între 1959 și 1963 activează în funcția de director al Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, unde reușește să deschidă mai multe facultăți și să contribuie la modernizarea procesului de studii. În perioada 1963-1968 a fost ministru al sănătăţii, post în care a elaborat strategii orientate spre consolidarea patrimoniului sistemului de sănătate, asigurarea cu cadre medicale, perfecţionarea formelor şi metodelor de organizare a asistenţei medicale acordate populaţiei. A pledat pentru asigurarea sistemului de sănătate cu cadre medicale, preponderent autohtone, și desfășurarea procesului de instruire în limba română.

 

Ulterior, după conferirea titlului științifico-didactic de profesor este numit şef al Catedrei de medicină socială, pe care a condus-o până la ultima suflare. Aici, sub conducerea Domniei Sale a fost elaborat conceptul de asigurare a populației rurale cu asistență medicală specializată, apreciat cu Premiul de Stat în domeniul științei și tehnicii.

 

Nicolae Testemițanu s-a stins din viață la 20 septembrie 1986. Postmortem, i-a fost conferit titlul de academician al Academiei de Științe a Moldovei.

Anul 2017 este consacrat lui Nicolae Testemiţanu

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii