Anul Nicolae Testemiţanu marcat și la Drochia

Publicat: 02.03.2017

GEDC0163Anul Nicolae Testemiţanu este marcat nu doar la Chișinău, dar și în toată țara. În data de 28 februarie 2017, în incinta Bibliotecii Publice Raionale Drochia „Iulian Filip”, a avut loc un eveniment de comemorare a ilustrului savant şi medic - Nicolae Testemiţanu. La organizarea manifestării a participat și Biblioteca Științifică Medicală a Universității noastre, care a venit cu o expoziţie de carte intitulată „Nicolae Testemiţanu – un nume devenit simbol”, cu o expoziţie de fotografii și un film despre viaţa şi activitatea Domniei Sale.  

 

„A vorbi despre un om la trecut, rişti să fii criticat de cei care l-au cunoscut, a vorbi despre o persoană la prezent, este acelaşi risc de a fi în discordanţă cu cel despre care vorbeşti”, astfel şi-a început discursul Petru Ababii, şeful Secţiei Cultură a raionului Drochia, care a mai menţionat că: „Testemiţanu este glorificat şi astăzi şi va rămâne viu prin acei discipoli pe care i-a format de-a lungul timpului în Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, prin  profesorii pe care i-a format, prin pacienţii pe care i-a tratat, prin tot ce a făcut în întreaga sa activitate - de medic, profesor, şef de catedră, rector, ministru al sănătăţii şi nu în ultimul rând ca om”.

 

GEDC0217Prezentă la eveniment, Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ al USMF „Nicolae Testemiţanu”, a menţionat că, atât pentru USMF „Nicolae Testemiţanu”, cât şi pentru Biblioteca Ştiinţifică Medicală este o onoare să participe la prima manifestare de amploare consacrată memoriei marelui om al neamului nostru, Nicolae Testemiţanu - un bun prilej de a-i aduce un omagiu pentru tot ceea ce reprezintă astăzi. „Numele lui Nicolae Testemiţanu a devenit astăzi un nume narativ, deoarece multe şcoli, edificii, spitale și străzi îi poartă numele, nume, care perpetuă în timp. Totuși, cea mai mare mândrie ar fi fost, pentru Domnia Sa, să cunoască că, din anul 1990, Universitatea îi poartă numele”.

 

Profesorul universitar Tudor Grăjdianu, discipolul lui Nicolae Testemiţanu, a vorbit despre activitatea ştiinţifică a renumitului savant.

 

„Un savant adevărat rămâne un simplu om, iar memoria lui e păstrată de generaţii”, a menționat Alexandru Lavric, directorul Muzeului USMF „Nicolae Testemiţanu”, care a făcut referire și la un citat potrivit căruia - învingătorii nu renunţă, iar cei ce renunţă nu pot deveni învingători, subliniind că Nicolae Testemiţanu n-a renunţat nicicând.

 

GEDC0185„Dacă unim cu linii drepte patru puncte de pe harta Moldovei, de la Pererîta lui Grigore Vieru până la Alivenii Vechi ai lui George Enescu, de la Ochiul-Alb al lui Nicolae Testemiţanu până la Ipoteştii lui Mihai Eminescu, vom căpăta un patrulater al harului divin, patrulaterul marilor figuri ale neamului, spaţiul fertil al spiritualităţii româneşti”, a spus Minodora Şonţu, directorul Centrului de Sănătate din Ochiul-Alb.  A fost vecina lui Nicolae Testemiţanu, fapt pentru care a depănat amintiri din copilărie, vorbind despre baştina care-i păstrează cu sfinţenie memoria şi din care a pornit în lume ca să atingă culmi de nebănuit în reforma medicinei, în lupta pentru idealurile sacre.

 

 

Aducem mulțumiri Olesei Dobrea, șef secţie Automatizare tehnologii de bibliotecă, BŞM, pentru informații și fotografii.

 

 [nggallery id=493]

Anul Nicolae Testemiţanu marcat și la Drochia

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii