Curs de biochimie medicală ţinut de un profesor din România

Publicat: 24.02.2017

DSC_0885În perioada 20-24 februarie curent, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a desfăşurat un curs de biochimie medicală, destinat studenților și rezidenților, care a fost ținut de profesorul Cristina Catană de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, România.

 

Cei cca 30 de participanţi s-au arătat din start foarte curioşi şi s-au înscris la curs pentru a afla mai multe informaţii despre biochimie din experienţa şi cunoştinţele profesorului român. În cadrul lecţiilor au fost abordate mai multe subiecte, precum: introducere în biochimia clinică, factorii ce influențează testele de laborator, studiul enzimelor serice, explorarea biochimică a ficatului, infarctul miocardic, biochimia inflamației, sindromul metabolic, stresul oxidant și biochimia clinică a îmbătrânirii, marcherii tumorali ş.a.

 

DSC_0910„Am fost foarte impresionat să particip. Am aflat foarte multe lucruri pe care nu le cunoşteam”, ne-a mărturisit Eugeniu Mindrigan, student în anul VI la Facultatea de Medicină nr. 1. Tânărul a apreciat stilul de predare, informaţiile şi exemplele aduse de profesorul Catană.

 

Pasionată de biochimie s-a arătat și Luminiţa Calaraş, studentă în anul II la aceeaşi facultate: „Este foarte interesant cum la nivel foarte mic, la nivel de enzimă, poţi să ai o boală foarte gravă. Poate cunoştinţele mele nu sunt foarte aprofundate, dar datorită acestui curs am aflat multe lucruri noi”.

 

La încheierea cursului, profesorul Cristina Catană ne-a împărtăşit din impresiile sale: „Mi-a plăcut foarte mult. Am fost primită cu o căldură sufletească remarcabilă, iar farmecul a fost dat de studenţii si rezidenţii Dumneavoastră. Dacă nu aveam feedback-ul corespunzător, nu ţineam cu atâta drag acest curs. Sunt atât de receptivi, pot să înveţe orice la vârsta aceasta, să se formeze în locuri specializate, să aplice tot ce cunosc şi cu mult curaj”.

 

Menţionăm că acest ciclu de lecţii face parte din activitățile organizate în cadrul Proiectului Licența în Medicină Generală, finanțat de Agenția Universitară a Francofoniei.

 

În semn de apreciere academică și pentru a asigura sustenabilitatea acestor activități, USMF „Nicolae Testemițanu” i-a conferit titlul de Visiting Professor dnei Cristina Catană.

 [nggallery id=486]

Curs de biochimie medicală ţinut de un profesor din România

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii