Donează sânge - dăruieşte viaţă!

Publicat: 03.03.2014

DSC_2663În data de 1 martie curent, studenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” au participat activ la acţiunea de donare a sângelui ”O primăvară de vis, plină de dăruire de viață!”. Campania a fost organizată de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, Ministerul Sănătății şi Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Republica Moldova, cu scopul de a încuraja populația să doneze sânge, contribuind astfel la “dăruirea de viață”.

Acţiunea a adunat peste 150 de voluntari, iar studenții USMF ”Nicolae Testemițanu” s-au numărat printre cei care au reuşit să doneze sânge. Radu Mereniuc și Doina Mafteuță, studenți în anul II, Facultatea de Medicină nr. 1, au fost printre primii altruişti care au  participat la această campanie.

”Este foarte bine să donăm sânge, atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru aceea că facem un bine altora. Decât să stăm prin cluburi şi să servim băuturi alcoolice, mai bine salvăm o viață și avem conștiința împăcată că facem un bine”, a relatat Doina Mafteuță, care este la a doua experiență de acest fel.

Radu Mereniuc, fiind un donator mai ”experimentat”, a spus că participă la aceste acțiuni pentru că vrea să facă o faptă frumoasă pentru pacienţii din spitale care au nevoie de ajutor. Tânărul a încurajat colegii să participe la astfel de acțiuni: ”Faceți un gest nobil, donați sânge celor mai triști ca noi, care au nevoie”.

Svetlana Cebotari, director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, a menționat că această campanie se axează pe două obiective, primul ar fi acumularea de sânge pentru  cei care au nevoie de transfuzie, iar cel de-al doilea presupune solidarizarea persoanelor, care doresc să salveze o viață. Directorul a mai spus că USMF ”Nicolae Testemițanu” este un exemplu pentru celelalte universități pentru că este deschisă și participă la fiecare acțiune de acet gen.

Donarea de sânge este benefică și pentru donator, care, în acest fel, își ajută organismul să-şi împrospăteze sângele, să-şi crească imunitatea şi rezistența la traumatisme. De asemenea, donarea de sânge scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular.

 

[nggallery id=70] 

Donează sânge - dăruieşte viaţă!

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii