Inaugurarea Centrului Universitar de Reabilitare Medicală
- vizualizări: 1020
Astăzi, în premieră, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a inaugurat Centrul Universitar de Reabilitare Medicală. Evenimentul a fost consacrat Anului Nicolae Testemițanu.
Ceremonia a fost deschisă de Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, care a menționat că inaugurarea acestui Centru va marca începutul unei noi etape în dezvoltarea şi modernizarea serviciului de reabilitare medicală în țara noastră și va spori accesul pacienţilor la servicii de calitate pentru continuarea tratamentului după diverse intervenții sau traumatisme. „Având statutul de centru model, acesta va participa activ în elaborarea politicii de recuperare și reabilitare în conformitate cu politica și Strategia de dezvoltare a sistemului național de sănătate și va dirija procesul de extindere a acestui serviciu în teritoriu prin crearea unei rețele de centre de reabilitare, folosind cunoștințele și experiența țărilor dezvoltate economic, cum ar fi Belgia, Luxemburgul, țările baltice, Germania ș.a.”, a remarcat academicianul Ion Ababii, făcând referire și la serviciile medicale prestate de Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară și Centrul de Medicină Tradițională Chineză.
La eveniment a participat Oxana Domenti, președintele Comisiei parlamentare Protecţie socială, sănătate şi familie, care a accentuat rolul acestui centru în dezvoltarea serviciului de reabilitare din republică și reintegrarea socială a viitorilor beneficiari. „Serviciul de reabilitare este cea mai slabă verigă a sistemului de sănătate din țara noastră, iar lansarea acestui centru ne oferă un grad de optimism și un suflu nou că acest serviciu va porni pe calea consolidării și dezvoltării, iar, ulterior, vor urma extinderea infrastructurii în toată republica, perfecționarea standardelor acestui serviciu, iar cel mai important - acoperirea costului acestor servicii din contul Companiei Naționale de Asigurări Medicale”, a declarat parlamentarul. În acest context, deputatul a adus mulțumiri inițiatorilor și celor ce au contribuit la implementarea acestui centru, în special rectorului Ion Ababii, pe care îl consideră un lider creator, și echipei de profesioniști pe care o conduce și și-a exprimat speranța că în curând vom asista la edificarea unui alt proiect de anvergură - Spitalul Universitar.
Cu un cuvânt de salut din partea prim-ministrului Republicii Moldova a venit Eremei Priseajniuc, consilier principal de stat în domeniul combaterii corupției și activității organelor de drept. În opinia acestuia, acțiunile și măsurile întreprinse de USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă un impuls bun pentru dezvoltarea sistemului sănătății, iar realizarea de către Universitate a unor astfel de proiecte de succes a devenit deja o tradiție.
În viziunea viceministrului sănătății Liliana Iașan, inițiativa Universității de a inaugura acest centru este una foarte pozitivă, deoarece serviciul de reabilitare se regăsește atât în protocoalele clinice naționale și politicile de sănătate promovate de Ministerul Sănătății, cât și în convențiile internaționale ratificate, unde este prezent programul de reabilitare medicală a oricărui pacient. Viceministrul a subliniat că îl vede ca un centru de generare a resurselor umane, care ulterior ar trebui să se regăsească în interiorul instituțiilor medico-sanitare publice la patul pacientului.
Totodată, astăzi, în cadrul noului Centru Universitar de Reabilitare Medicală, a fost deschis un Centru de Instruire în Reabilitare Medicală Chineză, grație guvernului chinez care anterior a investit și în inaugurarea Centrului de Medicină Tradițională Chineză. În acest context, fiecare dintre oficiali a ținut să mulțumească oaspeților din China, prezenți la eveniment, pentru ajutorul acordat în dezvoltarea acestor servicii la noi în țară, dar și pentru contribuţia la implementarea altor proiecte de succes.
Liu Yong-Qi, directorul Departamentului de Studii Academice la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză din Provincia Gansu, China, a adus sincere felicitări conducerii Universității pentru deschiderea acestui centru și a menționat că instituția sa este foarte cointeresată în fortificarea parteneriatului atât în domeniul mobilității academice, cât și în domeniul cercetărilor clinice.
După încheierea discursurilor publice, a urmat ceremonialul de deschidere a Centrului Universitar de Reabilitare Medicală prin tăierea panglicii de către rectorul Ion Ababii și profesorul universitar Oleg Pascal, șeful Catedrei de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală. Ulterior, toți oaspeții au fost invitați să viziteze sălile de tratament din cadrul Centrului și au fost serviți cu un ceai energizant din plante, cu efecte benefice pentru sănătate.
La eveniment au mai participat Valentina Stratan, deputat în Parlamentul RM, Dumitru Parfentiev, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, profesori de la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză din Gansu, China, directori de spitale, vicedirectori, şefii secţiilor de reabilitare fizică şi terapie manuală, reprezentanţii administrației USMF „Nicolae Testemițanu”, membrii Consiliului de dezvoltare strategică al Universității, decani, prodecani, şefi de subdiviziuni universitare, cadre ştiinţifico-didactice, studenţi, rezidenţi și alți oaspeți.
Centrul Universitar de Reabilitare Medicală este localizat în centrul orașului Chișinău (str. 31 august 1989, 137A) pe o suprafață totală de circa 1200 m², dispune de cabinete pentru kinetoterapie, electroterapie, terapie ocupaţională, terapie manuală, acupunctură, fitoterapie. De asemenea, aici sunt amenajate două săli pentru masaj și trei cabinete pentru hidroterapie.
De serviciile Centrului vor beneficia persoanele cu dereglări funcţionale ale sistemului musculo-scheletal, ale sistemului nervos central şi periferic, ale sistemului cardiovascular și ale celui respirator ș.a. Instituția va acorda servicii de reabilitare în regim de ambulatoriu, fapt ce va reduce durata de spitalizare a pacienților în staționar şi va contribui la economisirea surselor financiare. Totodată, aici vor fi create condiții optime pentru efectuarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul reabilitării medicale. Centrul va putea primi zilnic cca 80 de pacienți.
În timp, Centrul Universitar de Reabilitare Medicală va deveni o bază clinică de performanță pentru pregătirea viitorilor specialiști în domeniul reabilitării medicale în conformitate cu standardele educaționale internaționale și rigorile Organizației Mondiale a Sănătății.
Centrul va conlucra cu diverse instituții medicale, precum: Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, Spitalul Republican al Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cardiologie ș.a.
Reabilitarea medicală este o activitate medicală complexă, care urmează după tratamentul de bază a persoanei afectate în rezultatul unei maladii sau traumatism și are ca obiectiv fundamental restabilirea funcţiilor și a posibilității de integrare socială a acesteia cu utilizarea mijloacelor specifice şi a factorilor terapeutici naturali. În prezent cca 100 de mii de persoane au nevoie de servicii de reabilitare medicală, dintre acestea cel puțin câteva zeci de mii necesită servicii de reabilitare acută.
[nggallery id=553]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii