Instruiri la CUSIM pentru reprezentanții Oficiului Consiliului Europei

Publicat: 25.04.2018

DSC_1627Un grup de nouă persoane, reprezentanți ai Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, au participat la cursul Suport Vital de Bază, desfășurat la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Potrivit lui Andrei Romancenco, directorul CUSIM, participanţii la curs, deşi nu au tangență cu medicină, au învățat și și-au demonstrat abilitățile în evaluarea persoanelor în stop cardio-respirator și în alte stări de urgență medicală, au însuşit tehnica de resuscitare cardio-respiratorie și au obținut deprinderi de prim ajutor în diverse urgențe medicale, cum ar fi: traume, fracturi, arsuri, hemoragii, asfixia cu corp străin, înec ş.a.

DSC_4250Violeta Frunze, reprezentantă a Oficiului Consiliului Europei, a menţionat că a rămas impresionată de dotarea Centrului și de nivelul înalt de pregătire al instructorilor, iar această instruire a fost o experiență interesantă, din care a învățat multe lucruri utile.

Dumitru Boroda, un alt reprezentant al Oficiului Consiliului Europei, de asemenea a apreciat echipamentul Centrului drept unul foarte bun și modern şi a declarat că, datorită cursului, a aflat foarte multe lucruri utile și a obținut încrederea că poate salva viața unui om.

În opinia Inesei Dorogan, asistenta șefului Oficiului Consiliului Europei, acest training este necesar pentru fiecare, dar în special pentru personalul din școli și grădinițe. „Totul a fost organizat la un nivel înalt și într-un limbaj accesibil pentru cei care nu sunt inițiaţi în domeniu, iar acest lucru demonstrează că persoanele care ne-au instruit sunt adevăraţi profesioniști”, a adăugat reprezentanta Oficiului.

La final cei prezenți la curs au fost evaluați prin participarea la scenarii complexe de urgențe medicale aplicate la simulatoarele de fidelitate înaltă.



 

Instruiri la CUSIM pentru reprezentanții Oficiului Consiliului Europei
CUSIM
Consiliul Europei
suportvital
stop cardio-respirator

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii